Ege'nin lezzetlerine bilimsel bakış

Güncelleme Tarihi:

Egenin lezzetlerine bilimsel bakış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2016 09:44

Ege'nin lezzetleri, bir vakıf üniversitesi tarafından kayıt altına alınacak.

Haberin Devamı

Yüzyıllar öncesine giden ve aile büyükleri tarafından genç kuşaklara sözlü olarak aktarılan Ege'ye özgü lezzetlerin yapımı, malzemeleri bilimsel tarifler altında toplanıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü uygulama mutfağında Ege’nin lezzetlerini kayıt altına alıyor. Urla Bademler Köyü'nden İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'ne konuk olan Gülsüm Kara, Nazan Çelebi, Elif Oral, yöreye özgü kabak çiçeği dolması, gürü patlıcan yemeği, godolak adı verilen yemekleri yaptı. İEÜ İletişim Fakültesi tarafından kameraya alınan yemeklerin yapım süreci daha sonra bilimsel tarife dönüştürülecek. İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Betül Öztürk, özellikle 70 yaş üstü kişilerle görüşmeler yaptıklarını, yerel lezzetleri kayıt altına aldıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Ege'ye özgü lezzetlerin kaybolmasını istemiyoruz. Konuklarımız, kendi yörelerine yönelik yemekleri burada yapıyorlar. Yemekleri yaparken bir tutam un, bir avuç şeker gibi yaklaşımlar var. Kayda alınırken ölçekler kullanıyoruz. Kaybolmak üzere olan önemli bir mirası gelecek nesillere bilimsel yöntemlerle aktarma hedefindeyiz. İzmir, Dünya Gurme Şehirler Ağı'na üye olan Türkiye'deki ilk ve tek kent. Dünyaya lezzetlerimizi uluslararası standartlarda tanıtma gayretindeyiz" dedi.

Haberin Devamı

GODOLAK'I BİLİR MİSİNİZ?

Konuklardan Nazan Çelebi de, Bademler Köyü'ne özgü çok sayıda yemek bulunduğunu, bu yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılmasından mutlu olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Analarımızın ömrü tütün tarlalarında geçmiş. Çocuklarını oyalamak için hamuru küçük küçük yoğurur içine yumurtayı koyar öyle pişirirlermiş. Kendilerinin işi de çok olduğu için. Tütün kırmaya ya da çapa yapmaya giderlerken çocuğun eline verirlermiş Godolak'ı. Çocuk, hem ekmek yiyor hem de protein alıyor. Bir de oyun oluyor. Bu tür tariflerin kayıt altına alınması bizleri sevindiriyor."

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!