Dur İhtarına Uymamak Cezası 2022 - Dur İhtarına Uymamanın Cezası Nedir Ve Ne Kadar

Güncelleme Tarihi:

Dur İhtarına Uymamak Cezası 2022 - Dur İhtarına Uymamanın Cezası Nedir Ve Ne Kadar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 11:14

Kolluk kuvvetleri kayıp veya kaçak vatandaşları ya da bazı sebeplerden aranan vatandaşları tespit edebilmek için rutin çevirmeler yapmaktadır. Bu çevirmeler sonucunda dur ihtarına uymayan vatandaşlara belirli bir miktar para cezası kesilmektedir. Peki, dur ihtarına uymamak cezası nedir? Dur ihtarına uymamanın cezası nedir ve ne kadardır? İşte dur ihtarına uymayan vatandaşlara kesilen cezalar hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Günlük hayatta trafikte pek çok kişi çevirmelere yakalanmaktadır. Trafik ekiplerinde yapılan bu kontrollerde herkesin trafik ekiplerinin dur ihtarına uyması gerekmektedir. 

 Dur İhtarına Uymamak Cezası 

 Trafik ekipleri tarafından düzenli çevirmeler sürekli yapılmaktadır. Bu çevirmelere pek çok kişi yakalanmaktadır. Bazı ülkelerde huzur operasyonu gibi isimlerde geniş kapsamlı aramalar bile yapılmaktadır. Trafik ekiplerince yapılan bu aramalarda sürücülerin veya diğer yolcuların kimlikleri alınır ve haklarında bir işlem olup olmadığı bakılmaktadır. Fakat bazı sebeplerden dolayı trafik polislerinin veya kolluk kuvvetlerinin aramalarına bazı vatandaşlar uymamaktadır. Bu nedenle dur işaretlerine riayet etmeyenlere belirli bir miktar ceza kesilmektedir.

Haberin Devamı

  Dut ihtarına uymamak kaçınılması gereken trafikteki kusurlu hareketlerden birisidir. Bu durum bir suç olarak kabul edilmekte ve dur ihtarına uymayan vatandaşlara 427 TL para cezası kesilmektedir. Bununla beraber ek olarak trafik güvenliğini tehlikeye düşürme suçundan da sürücü hakkında işlem başlatılmaktadır.

  Motorla dur ihtarına uymama cezası otomobildeki gibi genel araç sınıfına girdiği için aynı cezai işlem uygulanmaktadır. Daha önce yaşanmış olaylardan dur ihtarına uymayıp polisin üzerine süren kişilere ise 3 bin TL'ye kadar para cezası verdiği görülmüştür. Bununla beraber polisin dur ihtarına uymayarak ölümle sonuçlanan durumlarda sürücüye 20 bin T'ye kadar para cezası ile beraber hapis cezası verildiği bilinmektedir. 

 Dur İhtarına Uymamanın Cezası Nedir ve Ne Kadar? 

 Dur ihtarına uymayan sürücüler hem kendi can ve mal güvenliğini hem de kolluk kuvvetlerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Trafik Kanunun 47. maddesinde yer alan kanuna göre ''Trafiği düzenleme ve denetim ile görevli trafik zabıtası ya da özel kıyafetli ve işaret taşıyan diğer yetkililerin uyarı ve işaretlerine uymamak yasaktır.'' Trafik Kanununun 47/1-a maddesinde geçen bu duruma uymayan kişilere ceza verilmektedir. 

 Araç durdurma yetkisi olan kişiler şunlardır; 

 - Trafik polisleri

Haberin Devamı

 - Karayolları Genel Müdürlüğü Çalışanları

 - Jandarma Trafik Timleri

 - Yolda denetim yapan Ulaştırma Bakanlığı Personelleri

 - Yolda denetim yapan Maliye Bakanlığı Personelleri

 - Yolda denetim yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Personelleri

 - Belediye Trafik Zabıtaları

 - Yol çalışması yapan özel kıyafetli kişiler 

 Dur ihtarına uymayan kişilere para cezası verilmektedir. Bu ceza 427 TL olarak belirlenmiştir. Bununla beraber bazı kişilere ek cezalar da verilebilir. Sürücüler hakkında işlemler başlatılır ve cezalar bununla sınırlı kalmamaktadır. Bazı haberlerde bazı sürücülere 10 bin TL veya 20 bin TL ceza verildiği görülmüştür. Bu cezaların sebebi dur ihtarına uymama cezasının yanı sıra kaçarken ihlal edilen diğer suçlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle dur ihtarına uymama cezasının yanı sıra sürücülere başka cezalar da kesilebilmektedir.

Haberin Devamı

  Dur ihtarına uymayan birisi bu sebeple para cezası aldı ise buna itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Tüm trafik cezası itirazları Karayolları Trafik Kanunu 116. maddesinde bulunmaktadır. Sürücünün bulunduğu ilin Trafik Mahkemelerine başvurmak gerekir. Eğer Trafik Mahkemesi bulunmuyor ise Sulh Mahkemelerine başvurulabilir. İtiraz için sürücülerin şu belgeleri hazırlaması gerekir: 

 - Dava dilekçesi

 - Ruhsat fotokopisi

 - Ehliyet fotokopisi

 - Kimlik fotokopisi

 - Cezanın tutanak fotokopisi

 - Cezanın tebligat fotokopisi 

 Bu belgelerin hazırlanmasının ardından itiraz başvurusu yapılmaktadır. Dava sonucu ise yaklaşık 2 veya 3 ay sonra vatandaşlara bildirilmektedir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!