Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler, UNICEF, UNESCO, Dünya Sağlık Örgütü, OECD ve Avrupa Komisyonu üniversite öğrencisi ve yenimezunların katılabileceği birçok programa sahip. Bunlara başvuracak adaylarda yabancı dil yeterliliğinin yanı sıra alana ilgi ve uluslararası vizyon, aranan temel nitelikler arasında yer alıyor. İşte kariyerinize güç katacak, öne çıkan bazı programlar:
UNESCO
EVRENSEL MİRASA SAHİP ÇIK
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2008’den beri sürdürdüğü Dünya Mirası Gönüllüleri programıyla 18 yaşını tamamlamış herkese dünya kültürlerine sahip çıkma fırsatı veriyor. 2017’de de devam eden programda gönüllüler dünyadaki 58 proje kampında, onlarca dünya mirasını korumak için çalışabiliyor. Afrika, Arap Yarımadası, Asya, Pasifik, Avrupa, Latin Amerika ve Karayipler’de yer alan birçok kültürel projeye katılabiliyor. Yaklaşık 60 proje arasında Togo’nun mimari mirasını korumak için ter dökebilir, Madagaskar’daki yağmur ormanlarında sürdürebilir bir kalkınma için yeni yollar arayabilirsiniz. Projeler için organizatörlerle mail yoluyla iletişime geçmek gerekiyor. Her projenin şartları değişebildiği için, barınma ve gıda gibi detaylarda da bilgi talep edilmesi öneriliyor. Ancak birçok projede temel düzeydeki ihtiyaçlar UNESCO tarafından karşılanıyor.
Birleşmiş Milletler
GENÇLERE KRİTİK KONULARDA EŞSİZ FIRSAT
18-29 yaş arasındaki gençlere ister ülkesinde, isterlerse de dünya çapında kritikalanlarda Birleşmiş Milletler (BM) faaliyetlerinde görev alma şansı veriliyor. İnsan hakları, iklim değişikliği, sağlık hizmetleri, afet yönetimi, barış inşası gibi birçok kritik çalışma alanı bulunuyor. Programla gençlerin uluslararası gelişmeler konusunda bilgi ve becerisinin artırılması hedefleniyor. Görev süreleri altı aydan iki yıla kadar sürebiliyor. BM Genç Üniversitesi Gönüllüleri programında maaş verilmiyor. Ancak BM, temel hayati ekipman ve gıdayı temin ediyor. Program genellikle Afrika ve Asya’nın zorlu bölgelerinde olacağı için adaylardan, gerçek bir gönüllülük ruhunun yanı sıra yeni kültür ve durumlara hızlı adaptasyon becerisi de bekleniyor. Başvuru tarihi yok. İlgilenenler, ‘www.unv.org/become-volunteer’ adresinden takip ederek başvuru yapabilir.
Dünya Sağlık Örgütü
SAĞLIK İÇİN ÇALIŞ
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) lisans düzeyindeki öğrencilere merkezin olduğu İsviçre Cenevre’de staj imkânı sunuyor. Tıp, sağlık bilimleri ve işletme gibi bazı sosyal alanlarda eğitim alan öğrencilere açık olan program 6-24 hafta arasında sürüyor. İlgilenenlerin WHO’nun merkezine, niyet mektuplarıyla özgeçmişlerini iletmesi gerekiyor. Başvurular yaz ve kış olmak üzere iki dönemde alınıyor. Genellikle yaz dönemi için ocak ve şubat, kış içinse ağustos ve eylül arasında başvuru kabul ediliyor. WHO, katılımcılara sadece konaklamada yardımcı oluyor. Bunun dışında herhangi bir yardım ya da ödeme yapılmıyor. Türkiye’den öğrencilere açık olan programa her yıl çok sayıda başvuru oluyor. Yani kabul almak kolay değil.
Avrupa Komisyonu
BRÜKSEL’DE STAJ İMKÂNI
Avrupa Komisyonu, ILETS ve TOEFL gibi sınavlarda İngilizce dil yeterliliğini kanıtlayan lisans mezunlarına Brüksel’de staj imkânı veriyor. Türkiye’den de başvuru kabul edilen programda kayıtlar genellikle ekim-şubat ile mart-haziran dönemlerinde alınıyor. Seçilen adaylara ayda yaklaşık1.120 Euro ödeme yapılıyor. Seyahat masrafları karşılanıyor. Ayrıca sağlık sigortası da yapılıyor. Kabul edilen stajyerlerin komisyonda atanan bölüm veya birime göre işleri değişiklik gösteriyor. Bunlar arasında grup toplantıları, forum ve çalışma gruplarının organizasyonu, çeşitli raporlar için araştırma ve veri toplama gibi birçok kritik görev de yer alıyor. Her yıl binlerce adayın başvurduğu programa kabul almak zor.
OECD
GÜÇLÜ BİR KARİYER İÇİN BÜYÜK ŞANS
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) lisans mezunu gençlere yönelik kariyerleri için önemli bir program sunuyor. Başvurmak için 1981’den sonra doğmuş olmanız gerekiyor. OECD üyesi 35 ülkeden başvuru kabul edilen programda İngilizce ve Fransızca’da yüksek yeterlilik bekleniyor. Kabul edilenler OECD’nin Paris’teki genel merkezinde eğitimden sağlığa birçok birimde görev alma şansı buluyor. İki yıllık sözleşme imzalanan adaylara çeşitli aile yardımları da sağlanıyor. OECD Genç Yetişkin Programı, gelecekte teşkilat bünyesinde çalışmak isteyenlere büyük fırsat sunuyor. İki yıllık program sona erdiğinde, birçok aday OECD’nin çeşitli birimlerinde işe alınıyor. 2017 için başvurular geçen sonbaharda sona erdi. 2019 için başvuru tarihiyse OECD’nin internet sitesinde duyurulacak. Hayli rekabetin olduğu programa her yıl binlerce başvuru oluyor. Bunlardan sadece 15-20 aday yazılı sınav ve mülakatın ardından kabul alabiliyor.