‘Dünyanın en iyileri’nde okumanın bedeli

Güncelleme Tarihi:

‘Dünyanın en iyileri’nde okumanın bedeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2015 09:54

QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2014-2015, en iyi üniversiteleri belirledi. Daha çok ABD ve İngiltere’den üniversiteler öğrencilerin hayallerini süslüyor. Ancak bu okulların sadece kabul şartları değil, ücretleri de zorlu. İşte ilk 10 ve ortalama yıllık ücretleri...

Haberin Devamı

Massachusetts InstItute of Technology (MIT), ABD
Tüm lisans programları:
45 bin dolar (117 bin TL)
Çoğu yüksek lisans programı:
43 bin dolar (112 bin TL)
ABD’nin bu en önde gelen üniversitesine kabul almak hiç kolay değil. Talep çok. Lisans ve yüksek lisans programları yoğun ilgi gören üniversite, 2013’te 4 bin 500 öğrencisine 87 milyon dolarlık yardım sağladı. MIT, dünyanın her yerinden gelen öğrencilere maddi duruma bakmaksızın kabul imkânı veriyor. Tabii akademik başarıya göre.

ImperIal College London, İngiltere (AB üyesi olmayan ülkeler için)
Bilgisayar Bilimleri:
42 bin dolar (109 bin TL)
Mühendislik:
42 bin dolar (109 bin TL)
Cambridge’deki durum, Imperial College için de geçerli. Uluslararası öğrenciyseniz daha fazla ödemek zorundasınız. Bu arada İngiltere’nin, Avrupa’nın yaşam maliyetleri en yüksek ülkelerinden biri olduğunu da unutmamak lazım.

Haberin Devamı

UCL (UnIversIty College London), İngiltere
Öne çıkan lisans programları
(AB üyesi olmayan ülkeler için)

Bilgisayar Bilimleri: 33 bin dolar (86 bin TL)
Mühendislik: 33 bin dolar (86 bin TL)
Politika: 25 bin dolar (65 bin TL)
Tarih: 25 bin dolar (65 bin TL)
İngiltere’deki ücret farkı geleneğini bu üniversite de bozmuyor. Ancak yabancı öğrencilere de burs olanakları var.

Princeton Üniversitesi, ABD
Tüm lisans programları:
41 bin dolar (107 bin TL)
Tüm yüksek lisans programları:
43 bin dolar (112 bin TL)
ABD’de maddi duruma bakılmaksızın kabul sağlayan bir diğer üniversite burası. Borçlanma olmadan öğrencilerine bağışlarda bulunuyor. Dönemsel işlerde çalışma fırsatı tanıyor. Üstün başarı bursu yok. Ancak spor gibi değişik alanlarda bursları var. Başarı bursu için üniversite dışında alternatifler bulmak da mümkün.

Cambridge Üniversitesi İngiltere
(AB üyesi olmayan ülkeler için)

Bilgisayar Bilimleri: 38 bin dolar (99 bin TL)
Mühendislik: 38 bin dolar (99 bin TL)
Politika: 24 bin dolar (62 bin TL)
Tarih: 24 bin dolar (62 bin TL)
Cambridge, Imperial College ile birlikte İngiltere’nin en iyi üniversitesi. Ülkede yer alan tüm üniversiteler gibi Cambridge de Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrencilerden daha fazla yıllık ücret talep ediyor. Cambridge’in bu farkı yüzde 100 fazla. Uluslararası öğrenciler için finansal desteği sınırlı ve bu konuda çok rekabetçi bir ortamı var. Burs olanakları İngiltere genelinde hükümet ve uluslararası organizyonlar tarafından sağlanıyor.

Haberin Devamı

Harvard Üniversitesi, ABD
Tüm lisans programları:
43 bin dolar (112 bin TL)
Çoğu yüksek lisans programı: 43 bin dolar (112 bin TL)
Harvard Üniversitesi’nde tüm öğrenciler için yıllık ücretler aynı.
Üniversitede maddi duruma bakılmaksızın kabul imkânı var. (ABD’de bunu yapan sadece 6 üniversite bulunuyor.) Ancak uluslararası öğrenciler federal yardımlardan faydalanamıyor. Harvard, öğrencilerinin yüzde 70’ine finansal yardım sağlıyor.

Oxford Üniversitesi, İngiltere
Öne çıkan lisans programları

(AB üyesi olmayan ülkeler için)
Bilgisayar Bilimleri:
34 bin dolar (88 bin TL)
Mühendislik: 34 bin dolar (88 bin TL)
Politika: 23 bin dolar (60 bin TL)
Tarih: 23 bin dolar (60 bin TL)
Oxford, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelenler ve kendi ülkesinden öğrencilerden tüm lisans programları için yıllık 35 bin lira istiyor. Uluslararası öğrencilerde ise yıllık ücretler yüzde 100 artıyor. Yabancı öğrenciler tarafından İngiltere’de en çok tercih edilen üniversite.

Haberin Devamı

Stanford Üniversitesi, ABD
Tüm lisans programları:
44 bin dolar (114 bin TL)
Çoğu yüksek lisans program fiyatları: 44 bin dolar (114 bin TL)
Stanford, maddi duruma bakılmaksızın kabul imkânı sağlıyor. Ancak sadece ABD’den gelen öğrencilere. Eğer uluslararası bir öğrenciyseniz maddi olarak okulun ücretlerini karşılayabileceğinizi banka hesaplarınız vasıtasıyla göstermek zorundasınız. Stanford uluslararası öğrencilere çeşitli burs olanakları sağlıyor. Tabii rekabet etmeniz gerekiyor.

CalIfornIa InstItute of Technology (Caltech), ABD
Tüm lisans programları:
41 bin dolar (107 bin TL)
Tüm yüksek lisans programları:
41 bin dolar (107 bin TL)
Ana ücretin üzerine sağlık sigortası ve diğer bedeller için yaklaşık 1500 dolar daha talep ediliyor. Üniversite çeşitli burs olanakları veriyor. İsterseniz belli periyodlar dahilinde ödemek kaydıyla borç da alabiliyorsunuz. Üniversite dahilinde çalışarak ödeme yapmanız da mümkün.

Haberin Devamı

Yale Üniversitesi, ABD
Tüm lisans programları:
44 bin dolar (114 bin TL)
Tüm yüksek lisans programları: 44 bin dolar (114 bin TL)
Yale Üniversitesi’nin finansal yardım bütçesi 119 milyon dolar civarında. Öğrencilerinin yüzde 64’ü bu bütçeden faydalanıyor. Uluslararası öğrencilere de çeşitli burs imkânları sunuluyor.

‘Dünyanın en iyileri’nde okumanın bedeli

YGS puanlarıyla tercihSınav sonucu oluşan YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları, hangi programları tercih etmek için kullanılır?

YGS puanlarına göre tercih edebileceğiniz programlar: Meslek yüksek okulu programları (Sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlar), AÖF ön lisans programları AÖF lisans programları (İngilizce öğretmenliği hariç) Özel yetenekle girilen programlar Meslek liselerinin kendi alanları lisans programları (Ek puanla girilen yerler)

Haberin Devamı

YGS- LYS’yle bir bölüme yerleşirsem ancak liseden mezun olamazsam seneye tekrar sınava girdiğimde puanım düşer mi?

Üniversiteyi kazanırsanız ve liseden mezun olamazsanız bir sonraki yıl puanınız düşmez. Üniversiteye kayıt yaptırabilmeniz için öncelikle mezuniyet gerekir. Mezun olamadığınızda ise YGS-LYS’ye hiç girmemiş sayılırsınız.

‘Dünyanın en iyileri’nde okumanın bedeli

Tuza dikkat

Besinlerin pek çoğunda bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve tansiyonun düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineral. Ancak yemeklerde çok fazla tuz almak, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Vücudun günlük tuz ihtiyacı 5-6 gram olsa da bu oran Türkiye’de 3 katına kadar ulaşıyor. Aşırı tuz, 4 hayati organı etkiliyor:

Beyin: Yüksek tansiyon ve felç

Göz: Göz içi kanama ve ani görme kaybı, kalıcı körlük

Kalp: Kalp damarlarında hasar ve pıhtı atması sonucu kalp krizi

Böbrekler: Yüksek tansiyona bağlı hasar sonucu böbrek yetersizliği.

‘Dünyanın en iyileri’nde okumanın bedeli

YÜKSEKOKUL: Üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumları. Genellikle 2 yıllık olur. Ön lisans veya 2 yıllık üniversite olarak belirlenen kurumlar meslek yüksekokulu diye adlandırılır. Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak belirlenen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak geçer. Fakülteler ile aynı özelliklere sahipler.

ENSTİTÜ: Bir üniversiteye bağlı veya bağımsız olarak genellikle araştırma yapan ve bazı durumlarda öğretime de yer veren eğitim kurumu.

LİSANS: Genellikle 4 yıllık üniversite veya yüksekokul öğrenimi. Bu öğrenim sonunda elde edilen ve diplomayla belgelendirilen akademik derece.

VİZE: Yükseköğretim kurumlarında uygulanan ara sınav.

FİNAL: Yükseköğretim kurumlarında dönem sonu sınavı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!