Güncelleme Tarihi:
California Teknoloji Enstitüsü (CalTech)
CalTech, Türkiye’de Harvard, MIT, Stanford ya da Cambridge kadar tanınmıyor olabilir ama THE’nın son açıkladığı en iyiler sıralamasında listenin başında yer aldı. Özellikle STEM alanlarında çığır açan araştırmaların merkezi olan CalTech’te kabul oranı ise yüzde 8. Eğer üniversitenin sıkı öğrenci seçim sürecini başarılı geçerseniz, bir lisans programı için yıllık 43 bin dolar ödemelisiniz. Ayrıca konaklama, ekstra yemek seçeneği, kitap ve ekipman desteğinden faydalanma gibi ek hizmetlerle birlikte burada eğitimin size toplam tahmini maliyeti 63 bin doları bulabiliyor.
Oxford Üniversitesi
Oxford adının bile çoğu kapıyı açabileceği, dünyanın en tanınmış üniversitelerinden biri olma konumunu, seçtiği öğrencilerinin kalitesi ile güvence altına alıyor. Üniversitede lisans programlarına kabul oranı yüzde 18 civarında. İngiltere’de eğitim, ABD’ye göre, okul ücretleri açısından daha uygun. Ancak İngiltere’de Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışından gelen öğrencilerden daha fazla ücret talep ediliyor. İngiltere’de veya AB ülkelerinde yaşayan bir öğrenci 9 bin sterlin ile Oxford’da eğitim alabilirken, diğer ülkeler için ücretler ikiye, hatta üçe katlanıyor. Eğer Türkiye gibi AB üyesi olmayan bir ülkede yaşıyorsanız, program ve geldiğiniz yerle ilgili olarak 15 bin ile 22 bin sterlin arasında bir öğrenim ücretini gözden çıkarmanız gerekiyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)
Mühendislik ve teknolojinin kalbinin attığı MIT’de, lisans programları için kabul oranı yüzde 8 civarında. Üniversite bazı programlarda değişmekle beraber, yıllık öğrenim ücreti 46 bin dolar. Ayrıca konaklama ve yemek gibi ekstra masraflar da bu ücrete dahil değil. Ancak MIT’de 2014 verilerine göre öğrencilerin yüzde 91’i finansal yardım alıyor.
Harvard Üniversitesi
Harvard’ın listenin daha üst sıralarında yer almasını bekliyor olmalısınız. Ancak Harvard, THE Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2015- 2016’da 6’ncı. Medyada adını sıkça duyduğumuz bu ‘rüya’ üniversitede eğitim almak hiç kolay değil. Lisans programlarında kabul oranı yüzde 5.2 düzeyinde kalan üniversitede bir yıllık öğretim ücreti ise 43 bin dolar civarında. Ayrıca yan ücretler, konaklama gibi ek masraflarla birlikte 63 bin dolarlık bir ödeme yapmanız gerekiyor. Harvard da MIT’de olduğu gibi öğrencilerine finansal yardımlarda bulunuyor. 2015 verilerine göre üniversitede eğitim alan lisans düzeyindeki öğrencilerin yüzde 60’ı değişen oranlarda Harvard’ın burslarından faydalanıyor.
Stanford Üniversitesi
ABD’nin ikinci, dünyanın ise üçüncü en iyi üniversitesi olan Stanford, öğrencilerinin seçimi konusunda da son derece hassas. Yüzde 4’lük kabul oranı ile üniversitede eğitim alabilmek büyük bir emek gerektiriyor. Eğer olur da kabul alırsanız, Stanford’a bir lisans programı için yaklaşık olarak 46 bin dolar ödemek zorundasınız. Üstelik bu tutara konaklama gibi ek ücretler de dahil değil.
Chicago Üniversitesi
1890’da kurulan Chiago, ABD’de özel yükseköğretim kurumları içerisinde en iyi araştırma üniversitelerinden biri olarak ön plana çıkıyor. THE Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2015-2016’da John Hopkins gibi başarılı bir üniversiteyi geride bırakmayı başararak 10’uncu sırada yer alan Chicago’da, tüm lisans programları için öğrenim ücreti ise 49 bin dolar civarında.
ETH Zürih
Kıta Avrupası’ndan ilk 10’da yer alan tek üniversite ETH Zürih, mühendislik ve doğa bilimlerinde tüm dünyada adından söz ettiriyor. Bu üniversitede uluslararası öğrenciler ile İsviçreli öğrenciler aynı öğrenim ücretini ödüyor. İsviçre’de eğitim büyük oranda devlet tarafından finanse edildiği için öğrenim ücretleri İngiltere ve ABD’ye göre çok daha aşağıda kalıyor. ETH Zürih’te bir yıl için 1.274 dolarlık bir ödeme yapmanız gerekiyor. Ancak İsviçre’nin, öğrenim ücretlerindeki avantajı, dünyada yaşam maliyetlerinin en pahalı ülkelerinden biri olması nedeniyle gölgeleniyor. Ancak İsviçre’de hükümet yabancı öğrenciler için burs fırsatları da sunuyor.
Imperial College London
İngiltere’de tüm üniversitelerde Avrupa Birliği dışından öğrenciler için ücretler değişiyor. Imperial College London da Cambridge ve Oxford’ta olduğu gibi AB üyesi ülkelerden gelen öğrencilerden yıllık 9 bin sterlin alınıyor. Ancak birlik üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrenciler, bölümlere göre değişen, farklı ücretler ödemek zorunda kalıyor. Örneğin, çok fazla talep edilen bilgisayar bilimleri ve mühendislik lisans programlarında AB üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrenciler için yıllık ücretler 27 bin sterline kadar yükselebiliyor.
Princeton Üniversitesi
ABD’nin en eski üniversitelerinden biri olan Princeton, sosyal bilimlerdeki eğitim kalitesi kadar, fizik ve yaşam bilimlerinde iddiasını tüm dünyada sürdürüyor. Princeton’da lisans programlarına başvuran öğrencilerin sadece yüzde 6.5’i kabul alabiliyor. Üniversitede bir yıllık öğrenim ücreti 45 bin dolar. Bu rakam konaklama gibi diğer ücretlerle birlikte tahmini olarak 63 bin dolara kadar yükselebiliyor.
Cambridge Üniversitesi
İngiltere’nin bir diğer lider üniversitesi Cambridge, sıralamalarda Oxford’un altında çok küçük farklarla kalsa da, bu durum onun prestijine leke sürmüyor. Cambridge’te lisans programlarında kabul oranı yüzde 20. Üniversitede lisans programlarının yıllık ücreti ise İngiltere’de çoğu yerde olduğu gibi 9 bin sterlin. Ancak Cambridge’te de AB üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrencilerden daha fazla öğrenim ücreti talep ediliyor. Böylelikle ücretler bazı programlarda üçe katlanabiliyor.