Güncelleme Tarihi:
Kitapseverler için kütüphaneler çok büyük anlam ifade ediyor. Kaynaklar kadar, sunduğu atmosferde ziyaretçileri kendine çekiyorlar. ABD’li eğitim danışmanlığı platformu Best Value Schools, tüm dünyadaki en güzel kütüphaneleri araştırdı. İşte ABD’den Güney Kore’ye; 18’inci yüzyıldan günümüze göz alıcı 10 kütüphane:
1-Admont Abbey Kütüphanesi /Admont-AVUSTURYA
Avusturya’nın güneyinde Enns Nehri’nin kenarında inşa edilen kütüphane, 18’inci yüzyılın tüm inceliğini günümüze taşıyor. Admont Abbey, 1776’da Joseph Hueber tarafından Barok tarzda tasarlandı. Altın ve beyaz renklerinin ön plana çıktığı kütüphanenin duvarları eşine az rastlanır cinsten resimlerle süslü. Yaklaşık 200 bin kitabın yer aldığı Admont Abbey Kütüphanesi, kendi türlerini arasında en büyüklerden biri olarak da biliniyor.
2-Galway-Mayo Teknoloji Enstitüsü Kütüphanesi / Galway-İRLANDA
İkinci sırada Admont Abbey’in aksine modern teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başaran Galway-Maya Teknoloji Enstitüsü Kütüphanesi yer alıyor. Yapı dinamik termal modelleme teknolojisini çok başarılı bir şekilde kullanıyor. Bu nedenle dış cephede kullanılan kanat benzeri paneller sadece estetik bir amaçla tasarlanmamış, aynı zamanda uygun miktarda gün ışığının içeri girmesinden de sorumlu. Bu sayede sıcaklığın kontrol edilebilmesi için maliyetli klima sistemlerine duyulan ihtiyaç azalıyor. Bu da enstitüyü çok daha ekonomik ve çevreci bir yapıya dönüştürüyor. Kütüphanede 600 kişi için yeterli okuma alanı ve sayısız e-kitap da bulunuyor.
3-Sandro Penna Kütüphanesi / Perugia-İTALYA
Sandro Penna, bir kütüphaneden çok İtalyan bayrağı renklerine boyanmış bir uzay gemisini andırıyor. Kütüphane başarılı tasarımı sayesinde günün her saati ışık alabiliyor. Yetişkinler kadar çocukların da düşünüldüğü yapıda, özel tasarım okuma koltukları okuyucu-dostu bir deneyim sunuyor. Kütüphanenin oval yapısı da kitap severlerin aradıkları kaynağa daha kolay bulmasını kolaylaştırıyor.
4- Wiblingen Abbey Kütüphanesi / Ulm-ALMANYA
Burada kitap okumak gerçekten zor. Eşşsiz duvar resimleriyle Rokoko tarzında 1744’te yapımı sona eren Wiblingen Abbey Kütüphanesi, sarayında kitap okuyan bir kral-kraliçe gibi hissettirecek bir atmosfere sahip.
5-San Francisco Manastırı Kütüphanesi / Lima-PERU
Peru’nun başkenti Lima’da 1774’te bağlı bulunduğu manastırla birlikte yapımı tamamlanan kütüphane, İspanyol Barok tarzının en iyi örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Kütüphane 1970’te Lima’da yaşanan büyük depremde zarar görse de büyük oranda restore edildi.
6-Handelingenkamer / The Hague- Hollanda
Hollanda Parlemantosu’na ait Handelingenkamer’da Çin etkisi hemen göze çarpıyor. Ejderha şeklinde demir işçiliği ve kırmızı rengin hakim olduğu yapı, dört kattan oluşuyor. Başarılı ışıklandırması ziyaretçilerin keyifli bir şekilde kitaplarıyla tüm gün boyunca vakit geçirmesi için harika bir ortam sunuyor.
7-Sejong Şehri Ulusal Kütüphanesi /Sejong Şehri-GÜNEY KORE
Galway’de olduğu gibi Sejong Şehri Ulusal Kütüphanesi de tamamıyla ziyaretçilerin konforu için tasarlanmış. Gün ışığının her saatte içeri girmesini sağlayan geniş camlarla bezenen kütüphanede, ayrıca konferans ve seminerler için de uygun alanlar bulunuyor. Kütüphane ayrıca Güney Kore’deki geniş e-kitap içeriğiyle de öne çıkıyor.
8-Melk Abbey Kütüphanesi / Melk- AVUSTURYA
8’inci sırada Avusturya’dan bir başka göz alıcı kütüphane daha var. Avusturyalı ressam Paul Troger tarafından yapılan harika tavan resimlerinin altında 90 binin üzerinde kitabın bulunduğu kütüphane, sadece ahşap işçiliği için bile görülmeye değer.
9-Chicago Üniversitesi Joe and Rika Mansueto Kütüphanesi / Chicago-ABD
Burayı ilk gördüğünüzde NASA’nın bir uzay üssü sanabilirsiniz. ‘Yumurta’ takma adını alan kütüphane, 3.5 milyon kitaba ev sahipliği yapıyor. Joe and Rika Mansueto’da kendine özgü çığır açan otomatik bir depolama yöntemi kullanılıyor. ‘ASRS’ adı verilen bu sistem, yer kazanmak amacıyla yer altına kurulmuş. Kitapların devir daimi, üzerlerinde yer alan borkodlara göre yapılıyor, otomatik bir şekilde özel raflara yerleştiriliyor. Ayrıca kütüphanenin üzerini örten cam kubbe , mükemmel bir aydınlatmanın yanı sıra, zararlı güneş ışınlarına karşı da koruma sağlıyor.
10-Mafra Ulusal Saray Kütüphanesi /Mafra-PORTEKİZ
Barok ve neoklasik tarzın bir araya geldiği kütüphanenin yapımı 1730’da sona erdi. Yaklaşık 35 bin deri ciltli kitabın bulunduğu Mafra’da, sayısız tarihi kaynak ve yazma da yer alıyor.