Güncelleme Tarihi:
LEHÇE SAVAŞLARI
HONG KONG: Çin’e bağlı bir özel yönetim bölgesi. Bu nedenle zaman zaman resmi makamların konuşmayı tercih ettikleri dil büyük tartışmalara neden olabiliyor. Bunun son örneklerinden biriyse Çin Hong Kong Üniversitesi’nde yaşandı. Üniversitenin rektörü Joseph Sung Jao-yiu Çin’in en yaygın lehçesi olan Mandarin ile konuşmasına başlayınca bu başta öğrenciler olmak üzere, tüm ülkede tepki çekti. Hong Kong’ta fiili olarak Kanton lehçesi konuşuluyor. Rektörün konuşmasını Mandarin lehçesiyle yapmasının Çin’e ‘sempatik’ görünme kaygısı taşıdığı belirtiliyor.
ÜÇE KATLADI
RUSYA: Dünyanın yüzölçümü açısından en geniş ülkesi, uluslararası öğrenci pazarındaki payını da artırıyor. Rusya Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi’nin 20 Aralık’taki raporuna göre, ülkede son 10 yılda yabancı öğrenci sayısı neredeyse üçe katlandı. Ruble nedeniyle yabancılar için makul harcamalarla lisans ve lisansüstü eğitim sunulduğu belirtilen raporda, öğrencilerin genellikle eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında yer alan Kazakistan, Belarus ve Ukrayna’dan geldiğinin altı çizildi. Özellikle Batı Avrupa’dan istenilen sayıda öğrenci çekilemediği vurgulandı. 2015 verilerine göre ülkede yaklaşık 280 bin yabancı öğrenci eğitim alıyor.
ÜNİVERSİTELER KAPANIYOR
TANZANYA: Kalitesiz yükseköğretim, eğitim bakanlığının ana gündem maddelerinden. Hükümetin geçen haftalarda aldığı bir karara göre, düşük performans gösteren, niteliksiz üniversiteler ile çağı yakalayamayan programlar kapatılacak. Eğitim Bakanı Joyce Ndalichako, Tanzanya 2016 Yükseköğretim Zirvesi’nde şunları söyledi: “Beklenilen kalitede eğitim veremeyen kurumları tespit ettik. Bunlar üniversite eğitimi sağlamak için gerekli olan niteliklere sahip değiller. Bunları kapatacağız.”