Dünya felsefe günü kutlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya felsefe günü kutlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2007 12:37

UNESCO İnsan Güvenliği Demokrasi ve Felsefe Bölümü Şefi Moufida Goucha, Türkiye'nin, bütün felsefi geleneklere açık topraklar olarak felsefenin gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

Haberin Devamı

UNESCO'nun aldığı kararla her yıl kasım ayının üçüncü haftası yapılan “Dünya Felsefe Günü” kutlama etkinliği, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Türkiye Felsefe Kurumunun iş birliğiyle Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.
Kutlama etkinliğinde konuşan Moufida Goucha, Dünya Felsefe Günü'nün 2002 yılından bu yana, felsefi diyaloğun geliştirilmesi konusunda “çok önemli bir toparlayıcı” haline geldiğini ifade etti.

Goucha, Uluslararası Felsefe Günü kutlamasının Türkiye'de gerçekleştiriliyor olmasının da çok önemli olduğunu belirterek, “Burada bir diyalog ve hoşgörü ortamında buluşuyor olmamız daha da önemli. Türkiye'nin, bütün felsefi geleneklere açık topraklar olarak felsefenin gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi.

Goucha, felsefi diyaloğun sürekli kılınması için bölgeler ve ülkeler arasında da diyaloğun geliştirilmesi gerektiğini belirterek, UNESCO'nun en büyük taahhüdünün de bu olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

DÜNYA SORUNLARI VE FELSEFE

İstanbul Vali Yardımcısı Fikret Kasapoğlu da, dünya sorunlarının çözümü açısından felsefenin önemine değinerek, “Dünya sorunlarına çözüm bulma anlamında felsefe tabanlı hareket etmek çok büyük açılım sağlar” diye konuştu.
UNESCO'nun çalışmalarına da işaret eden Kasapoğlu, UNESCO'nun dünyada barış ve kardeşlik konusunda hizmet verdiğini, dünya çapında birçok hizmetlerde bulunduğunu anlattı.

Etkinliğin İstanbul'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti belirten Kasapoğlu, kentin 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini de hatırlatarak, “O zaman bu tür etkinlikler giderek artacağı gibi, bunun dünya kültürü ve sanatına büyük zenginlikler sağlayacağına inanıyorum” dedi.

BÜYÜKELÇİ TUYGAN

UNESCO Türkiye Daimi Delegesi Büyükelçi Ali Tınaz Tuygan da UNESCO'nun felsefe programını anlatarak, bu programın çok büyük gelişmeler sağladığını, etkin ve güvenilir projeler sunduğunu, ayrıca karar mekanizmasındaki kişilerin dikkatini, sorunları felsefenin çözebileceğine çektiğini kaydetti.
Tuygan, dünyanın zorluklarla karşılaşmaya devam ettiğini dile getirerek, “Kutuplaşmış bir dünyada yaşıyoruz. Karşılıklı birbirini reddeden kültürlerin çatışması var. Dolayısıyla kültürler arasında bir köprü ihtiyacı var. Bir barış arayışı devam etmeli. Bugün yapılacak toplantıların tüm problemlere çözüm olmasını bekleyemeyiz ama şuna inanıyorum ki burada yaratılacak zihinsel çerçeve bize ilham verecektir. Çoğu zaman farklı bir bakış açısı dünyada en büyük farkı yaratır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kutlama etkinliğinde “Felsefi Etik, Meslek Etikleri ve Diğer Felsefi Olmayan Etikler”, “Dünyanın Daha İnsanca Yönetilmesine Felsefenin Ne Katkısı Olabilir?”, “Felsefe ve Geleceği”, “Kadın Felsefeciler İnsanlığın Geleceğinin Biçimlendirilmesinde Nasıl Bir Rol Oynayabilir?”, “Laiklik Nedir? Sorusunu Yanıtlamak” gibi konuların ele alınacağı yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!