Güncelleme Tarihi:
The Marmara Oteli'nde devam eden yuvarlak masa toplantılarında “Felsefede Diyalog”, “Şiddet, Eğitim ve Demokrasi”, “Felsefeyi
Uygulamak” ve “Felsefe Eğitimi” konularının işlendiği etkinliğin kapanış konuşmasını UNESCO'da da yöneticilik yapan İspanyol bilim adamı ve politikacı Prof. Dr. Federico Mayor yaptı.
Mayor, sonraki kuşaklara daha parlak ufuklar emanet etmek için çağın sorunları üzerine felsefi düşünmenin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
“Biz insanlar evrenin gözleriyiz. Farkına varabiliyor, bilinçli olabiliyoruz ve paylaşabiliyoruz. Düşünmekten sonra yapabileceğimiz en önemli şey paylaşmaktır” diye konuşan Mayor, günümüz dünyasının karanlık ortamını değiştirmek için düşünmeyi ve felsefi önermelerin paylaşılması gerektiğini vurguladı.
İnsanlar arası diyaloğun önemine değinen Mayor, “Ancak karşılıklı anlayışla fikir alışverişi sayesinde birbirimizden bir şey öğrenebiliriz. Diyalogda sadece şiddet kabul görmez. Şiddet de doğuştan gelmez, sonradan öğrenilmektedir” dedi.
Mayor, gerçek bir demokrasinin mümkün olması için insanların eğitim almalarının sağlanması gerektiğine işaret ederek, eğitimin öğretimden farklı olarak düşünme, yaratma ve kendi yanıtlarını geliştirmek olduğunu kaydetti.
Federico Mayor, günümüzde eğitimli insanların düşündüklerini dile getirme cesareti göstermediklerine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Biz felsefeciler fildişi kulelerimizden çıkıp sokağa çıkmalıyız. Fikirlerimizi dile getirmemiz gerekir, parlamenterlere iletmemiz gerekir. Parlamenterler bilimsel konuları tabii ki bilemezler.
Bir güç ve dayatma kültüründen, ittifak ve barış kültürüne geçiş anına geldik. Burada felsefenin katkısı son derece önemli. Her insan 'kendi olabilmek' için günlük hayatında da felsefeyi kullanmalıdır.”
Genetik biliminin Hitler'in insan tasarlama rüyasını gerçekleştirebilecek noktaya geldiğini, ancak bununla ilgili gereken etik duyarlılığı gösterdikleri için üreme amaçlı insan klonlama ile ilgili beyanname hazırlandığını kaydeden Mayor, felsefecilerden bilimsel konularda da duyarlı olup seslerini yükseltmelerini istedi.
MACİT GÖKBERK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ
Etkinliğin sonunda, felsefe dilinin yalınlaşması, terim karmaşasının giderilmesi ve kavramların sınırlanması alanlarında önemli çalışmalarda bulunan Türk felsefecisi Macit Gökberk anısına verilen “Macit Gökberk Ödülleri” de sahiplerine verildi.
“Vicdani Ret” adlı çalışması sebebiyle Ankara Üniversitesi Siyasal bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Ertuğrul Cenk Gürcan, Alman Filozof “Heidegger” ile ilgili çalışmasından dolayı Bahçeşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Kaan Öktem ödüllerini törenle aldı
Öktem ve Gürcan'a plaketlerini Macit Gökberk'in kızı Prof. Dr. Nilüfer Tapan, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Ionna Kuçuradi ve Prof. Dr. Federico Mayor takdim etti.