Dünya erkekleri çocuk bakımında yok

Güncelleme Tarihi:

Dünya erkekleri çocuk bakımında yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2015 09:35

Dünya çapında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu ‘Men Care Dünya Babaları Durum Raporu 2015’i yayınladı. Raporda toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde ebeveynlerin çocuk bakımındaki rolü masaya yatırıldı. Rapora göre kadınlar çocuk bakımı konusunda erkeklerden 2 ila 10 kat daha fazla zaman harcıyor.

Haberin Devamı

Rapora göre kadınlar dünya çapında çocuk bakımında ve ev içi işlerde erkeklerden 2 ila 10 kat daha fazla zaman harcıyor. 1965’ten 2003’e çoğunluğu Avrupa’da olmak üzere 20 ülkede erkeklerin çocuk bakımı ve ev işerindeki katkısı haftada 6 saat artsa da, bu aradaki dengesizliği kapatmaya yetmiyor. Rapor erkeklerin çocuk bakımı ve ev işlerindeki katkısının hala hiçbir ülkede yüzde 37 sınırını aşamadığını belirtiyor.

Dünyada ev işlerinde ve çocuk bakımı konusunda erkekler ve kadınların eşit oldukları hiçbir ülke bulunmuyor. Dünya Babaları Durum Raporu’nda kadınların küresel işgücünün yüzde 40’ını oluşturduğu ancak çocuk bakımı konusunda çok daha fazla sorumluluk aldığının altı çiziliyor.

Rapor babaların çocuklarıyla daha az zaman geçirmesinin nedenlerinden birinin de çalışma saatleri olduğunu gösteriyor. ABD’de yapılan ankete göre babaların yüzde 46’sı çocuklarıyla geçirebilecek boş vakitleri olmadığını söylüyor.

Haberin Devamı

Raporda anne ve babalara verilen doğum izinlerindeki adaletsizliğe de işaret ediliyor. Yalnızca 92 ülkede babalar için doğum izni verildiği belirtliyor. Bu ülkelerin yarısında babalara verilen izin 3 haftadan az.

Raporda çocuk bakımı ve ev içi işlerdeki cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmek için politika, sistem ve enstitülerde yapılması gereken reformlar şöyle sıralanıyor:

- Erkeklerin çocuk bakımı ve ev işlerinde daha fazla yer alması için ulusal ve uluslararası hareket planları belirlenmeli.

- Babaların eşit bir şekilde evebeyn ve bakıcı rollerinde yer alması için sağlık, eğitim gibi alanlarda belirlenen hareket planları gerçekleştirilmeli.

- Doğum izni kamu ve özel sektörde anne ve babalar için yeniden düzenlenmeli. Kadınların işgücüne eşit oranda katılımı için ülkeler önlem almalı, düzenlemeye gidilmeli.

- Babaların çocuk bakımı ve ev içi işlerdeki rolleri konusunda elde edilen veriler düzenli olarak toplanmalı. Analiz süreçleriyle birlikte yasal düzenlemeler yapılmalı ve programlar belirlenmeli.

- Baba ve erkek çocukların pozitif katkılarını artırmak için sosyal normlarda radikal dönüşümlere gidilmeli.

Haberin Devamı

- Ergen babalar, boşanmış aileler, evlatlık çocuğa sahip aileler gibi tüm aile çeşitleri de bu düzenlemelerde göz önüne alınmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!