Dolaylı Vergi nedir? Nasıl hesaplanır? Dolaylı vergi özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Dolaylı Vergi nedir Nasıl hesaplanır Dolaylı vergi özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2022 00:08

Bireysel ve şirketler için dolaysız ve dolaylı yoldan vergiler bulunur. Bu vergiler amaca uygun olarak düzenli şekilde ödenir. Peki, dolaylı vergi nedir? Nasıl hesaplanır? Dolaylı vergi özellikleri hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 Söz konusu vergiler olduğu zaman genel olarak tüketici, yani bireysel vatandaşlar ele alınır. Ancak bununla beraber aynı zamanda bir de dolaylı vergi sistemi bulunur. Bu sistem ise daha çok şirketler üzerinden ele alınır ve işleme tabi tutulur. Aynı zamanda bu vergi üzerinden birçok değişik çeşit olduğunu ifade etmek gerekir. 

 Dolaylı Vergi Nedir? 

 Şirketlerin özellikleri nakit akışını ve maliyetlerini etkileyen vergi türlerine verilen genel isim dolaylı vergi olarak bilinir. Yani yıl bazında bir şirketin devam edebilmesi ve yasal çerçevede üretim ile hizmet sağlayabilmesi için dolaylı vergiler öne çıkar. Bu vergiler şirket içerisindeki bölümleri bağlı olarak ödemesi yapılır. 

 Bunlar içerisinde sigorta veya banka ile beraber daha birçok değişik vergi türü bulunur. Bu vergiler ise yıl üzerinden bir bütün olarak dolaylı vergi şeklinde ifade edilir. Yani tüzel kişinin geliri veya sermayesi üzerinden değil, kişiler arası yapılan ticaret kapsamında ele alınan vergi türleri olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda sektöre bağlı olarak farklı şirketler kapsamında de eşit dolaylı vergilerin öne çıktığını da ifade etmek gerekir. 

Haberin Devamı

 Dolaylı Vergi Nasıl Hesaplanır? 

 Dolaylı vergiler özellikle şirketlerin nakit akışı ile sermayesi kapsamında öne çıkan vergi türleridir. Bu doğrultuda şirketlerin nakit olarak öne çıkan kazancı, yatırımı ve sermayesi doğrultusunda devlet üzerinden yapılan hesaplama ile birlikte ele alınır. Aynı zamanda vergi türüne bağlı olarak harcamalar üzerinden, muhasebe doğrultusunda sonuçlar ortaya çıkarır. Bu sonuçlara bağlı olarak yapılan yüzde hesaplama ile birlikte dolaylı vergi ödemesi gerçekleşir. Bu durum birçok farklı dolaylı vergi türü üzerinden ele alınır. Aynı zamanda vergi türüne bağlı olarak yapılan hesaplamada değişkenlik gösterdiğini de ifade etmek gerekir. Bu durum bütün farklı şirketler için ödemiş olduğu dolaylı vergi ye bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

 Dolaylı Vergi Özellikleri 

 Belli başlı özellikleri ile beraber dolaylı vergi türleri öne çıkmaktadır. En önemlisi ise yatırılması kolay vergi türleri içerisinde geldiğini söylemek gerekir. Aynı zamanda vergiyi yüklenen ile beraber vergi dairesine karşı mükellef olan kişiler birbirinden ayrılır. Bu doğrultuda katma değer vergisi, özel tüketim vergisi ve banka ile beraber sigorta gibi birçok değişik vergi türü bu konuda ön plana çıkıyor. Aynı zamanda şirketler üzerinden nakit akışı ile beraber sermaye doğrultusunda ele alınan bir vergi türü olduğunu da ifade etmek gerekir. Yıl bazında veya ay bazında ortaya çıkan hesaplama ile birlikte devlete ödenen bir vergi türüdür. 

Haberin Devamı

 Dolaylı Vergi Türleri Nelerdir? 

 Bu konuda özellikle şirketler söz konusu olduğu zaman birçok değişik vergi türünün öne çıktığını ifade etmek mümkün. Yani diğer bir deyişle şirketlerin ödemiş olduğu farklı dolaylı vergi çeşitleri bulunmaktadır. 

 - Katma değer vergisi (KDV)

 - Özel tüketim vergisi (ÖTV)

 - Damga vergisi

 - Banka ve sigortalar muamele vergisi

 - Gümrük vergisi

 - Özel iletişim vergisi 

 Bu şekilde yukarıda çıkan farklı vergi türleri dolaylı vergi olarak ifade edilir. Böyle cevap değişik şirketlerin sektöre bağlı olarak nakit akışları ile beraber sermayesi üzerinden hesaplanır. Yapılan bu hesaplama ile beraber şirketler bulunduğu sektöre bağlı olarak bu dolaylı vergi devlete öder. Düzenli olarak yapılan bir ödeme olması ile beraber yatırılması en kolay vergi türleri içerisinde geldiğini de söylemek gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!