Dokuz Liseye Label FrancEducation

Güncelleme Tarihi:

Dokuz Liseye Label FrancEducation
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 14:09

FrancEducation unvanının verilme amacı, dünyadaki Fransızca eğitim veren kurumların yapısını, öğretim kalitesini ve eğitim kadrolarını ödüllendirmek. Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen bu unvanı alan kurum sayısı 32 ve Türkiye, bunların arasında önemli bir yer tutuyor.

Haberin Devamı

Fransızca eğitim veren dokuz kurum, bu unvanı 27 Kasım 2013 tarihinde Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nde, Fransa Dışişleri Bakanlığı adına Büyükelçi Laurent Bili tarafından Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Sayın Ziya Yediyıldız’ın huzurunda aldı.

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, ödülü vermeden önce yaptığı konuşmasına, “Türkiye’de kaliteli eğitimin, Fransız öğretimi ile her zaman özel bir bağı olmuştur. Saint Joseph, Saint Benoît, Saint Michel, Sainte Pulchérie, Notre Dame de Sion, Tevfik Fikret, Galatasaray... Bu saygın kurumlardan yüzbinlerce öğrenci mezun oldu. Bu eski mezunlar yeteneklerini, çağdaş Türkiye’nin ekonomik, siyasi, sanatsal ve entelektüel inşasının hizmetine sundular” sözleriyle başladı.

Haberin Devamı

Laurent Bili, “Fransa, bugün bu kurumlara FrancEducation markasını vererek, söz konusu öğretimin mükemmelliğini ifade ediyor. Bu üstün nitelikli eğitimi ifade eden marka, Türkiye’yi özellikle onurlandırıyor. Zira, dünyada bu markanın verildiği 32 kurumdan dokuzu, bir başka deyişle dörtte birinden fazlası, Türkiye’de bulunuyor. Frankofon kurumların sayısı bakımından Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ile neredeyse eşit konumda” şeklinde devam etti.

Fransızca eğitim veren bu kurumların müdürleri, ödülün her şeyden önce uzun soluklu bir çalışmanın sonucu olduğunda hemfikirler. Ancak bu ödül aynı zamanda Fransızca dilinin aracı olduğu bir öğretimin niteliklerini de yansıtıyor. Çünkü bu okullarda sadece bir dil değil, aynı zamanda bir kültür de öğretiliyor. Ayrıca, Büyükelçi Laurent Bili’nin de konuşmasında vurguladığı gibi, Fransızca geleceğin de dilidir: “Fransızca, bir kültür dili olduğu kadar, aynı zamanda geleceğin de bir dilidir. Bugün 220 milyon kişiden oluşan Frankofon dünyası, 2050 yılında 700 milyondan fazla üyeye sahip olacak. Bir başka deyişle, dünyada bugün 32 kişiden biri Fransızca konuşuyorken, 2050 yılında her 13 kişiden biri Fransızca konuşuyor olacak. Fransızca konuşanların çoğunluğu, Türkiye’nin de etkisini arttırmayı düşündüğü, Afrika’da yaşıyor olacak. Bu durum, Anadolu liseleri de dahil olmak üzere, Fransızca’nın ortaöğretimdeki varlığına yeniden ivme kazandırmak için ek bir neden.”

Haberin Devamı

Label FrancEducation

Fransa Dışişleri Bakanlığı, birkaç yıldır Fransız milli eğitim uzmanlarıyla birlikte, mükemmel kurum olarak gördükleri belli sayıdaki Fransızca eğitim veren öğretim kurumunun niteliğini, bir sertifikaya bağlama konusunu inceliyordu. Belirtmek gerekir ki dünyada iki dilde öğretim yaptığını söyleyen binlerce okul bulunsa da, bazıları Fransızca’yı öğretmek ve eğitim vermek gerçeğinden öte, ticari beklentilerle çalışabiliyor. Fransızca öğretimine verilen bu sertifika, bir çeşit ISO belgesiyle eşdeğer.

Bu markanın elde edilme ölçütlerine gelince, öncelikle Fransızca’nın öğretilmesi ve eğitim verme konusunda kurumun köklü olması gerekliliğini belirtebiliriz. Bunların yanında matematik, fizik, kimya, biyoloji ve diğer bazı derslerin de Fransızca öğretiliyor olması gerekiyor. Ayrıca, kulüp ve okul dışı etkinlikler de Fransızca yapılmalı. Eğitim personelinin niteliği, yani öğretmenlerin eğitim düzeyi ve deneyimi konusundaki taahhüt ise özellikle dikkate alınmalı. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi örneğini verecek olursak, bu kurumda 25 öğrenciye bir Fransız öğretmen düşüyor.
Okulumuzun özelliklerinden biri de, bu markanın Notre Dame de Sion Lisesi Eğitim Vakfı’na bağlı Neslin Değişen Sesi Anaokulu’na, ilk ve ortaokuluna da verilmiş olması. Bu özel durum Galatasaray ve Tevfik Fikret Okulları için de geçerli.

Haberin Devamı

FrancEducation markasının üç yıllığına verildiğini de vurgulamalıyız. Bu dönemin sonunda, bir heyet gelerek yeni bir üç yıllık dönem için ölçütlerin devamlılığını kontrol eder.
Somut olarak, FrancEducation markası ilgili kurumların ilk, orta ve lisesini seçen aileler açısından bir teminat oluşturuyor. Ayrıca bu marka, fakültelerine okullarımızdan gelen öğrencileri kabul edecek olan üniversiteler açısından da bir güvence sağlıyor. Bu markaya sahip okullardan gelen öğrencilere komisyonlar öncelik tanıyabilecek. Bu, gelecekte okulumuzda görev yapacak olan öğretmenlerin niteliğini olumlu etkileyecek bir faktör. Fransa Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığı’nın milli eğitim uzmanlarınca düzenli olarak değerlendirilen bir kurumda çalışacaklarını bilmeleri ülkemize gelecek öğretmenler için çok önemli.

Haberin Devamı

Son olarak, FrancEducation ödül törenine katılan Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Sayın Ziya Yediyıldız’dan bir alıntıya yer vermek istiyorum: “Fransız hükümetinin Fransızca’nın öğretilmesine verdiği önem çerçevesinde, okulların eğitim, kalite ve standartlarının geliştirilmesine yönelik markalaşma çalışmasını takdir ile karşılıyorum. Label Fransız Education unvanının verilmesinin ve elde edilmesinin kolay olmadığını, unvanın büyük bir titizlikle yapılan uzun incelemeler ve değerlendirmeler sonrasında, Fransa yetkili makamlarının kararı ile resmi olarak, sınırlı sayıda verildiğini de biliyoruz. Bu çerçevede bu unvanı alan okulların başarısının ve kalitesinin Fransız makamlarca da onaylandığı anlamını çıkarıyoruz. Bunun için de bu okulları ödüllendiren makamlara teşekkür ediyoruz.”

Haberin Devamı

Çeviren:Gülüş Arsoy

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!