Güncelleme Tarihi:
YANGIN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
Edirne Valisi Nusret Miroğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan araştırma görevlileri İsmail Baysal ve Bahar Dinç Durmaz, jandarmada verdikleri ifadenin ardından çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Edirne Valiliği'nden aldıkları izinle dün öğle saatlerinde yanlarındaki orman işçileri ile birlikte Subaşı Beldesi'ndeki ormanlık alanda doktora tezlerini tamamlamak için ‘Kontrollü Yangına Müdahale’ araştırması yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi araştırma görevlisi 30 yaşındaki Bahar Dinç Durmaz ve Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi araştırma görevlisi aynı yaştaki İsmail Baysal, dün öğle saatlerinde anızları tutuşturdu. Bu sırada etkili olan rüzgar, yangının büyümesine neden oldu ve kontrolden çıkan alevler çevredeki kızılçam ağaçlarını tutuşturdu. Alevlere müdahalede yetersiz kalan orman işçileri ve iki araştırma görevlisi ise hemen telsiz yardımı ile Keşan Orman İşletme Şefliği'nden yardım istedi.
Alevlerin sardığı ormanlık alana müdahale etmek için gelen uçak ve helikopter ise yükselen duman ve alevler nedeniyle zor anlar yaşadı. Havadan müdahaleye, karadan da 3 dozer ve 2 arazözle birlikte çok sayıda orman işçisi katıldı. Şiddetli rüzgarla yayılan yangın, gece yarısında söndürülebildi. Doktora tezi için yakılan anız yangını sonrası ise 30 hektarlık ormanlık alan kül oldu.
İHMAL SORUŞTURMASI
Yangınla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirten Edirne Valisi Nusret Miroğlu, “Araştırma görevlileri, doktora tezlerini tamamlamak için anızları tutuşturmuş. Bu sırada ise rüzgarın etkisi ile yangın büyüyerek 30 hektarlık alanı tamamen kül etti. Yangın ekiplerimizin karadan ve havadan müdahalesi ile tamamen söndürüldü. Yangında bir ihmalin olduğu gerekçesiyle güvenlik güçlerimize talimat verdim ve gerekli soruşturmayı başlattım” dedi.
Yangının ardından gözaltına alınan Bahar Dinç Durmaz ve İsmail Baysal ise İlçe Jandarma Komutanlığı'nda verdiği ifadelerinin ardından çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
“Bu tür deneme yangınlarını 10 yıldır Aydın, Antalya, Kastamonu, Çanakkale gibi illerde de yaptık”
Edirne'nin Meriç ilçesindeki ormanlık alanda yapılan deneme yangınında, alevlerin rüzgarın etkisiyle belirlenen parselin dışına sıçrayarak 30 hektar çam ormanının zarar görmesiyle ilgili soruşturma devam ediyor.
Meriç Cumhuriyet Savcılığınca “taksirli orman yangınına sebebiyet verdikleri” iddiasıyla haklarında soruşturma açılan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi öğretim görevlilerinden İsmail Baysal, deneme yangınının Orman Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol ve Edirne Valiliğinin izniyle gerçekleştirildiğini belirtti.
Baysal, “Bu tür deneme yangınlarını 10 yıldır Aydın, Antalya, Kastamonu, Çanakkale gibi illerde de yaptık. Daha önce böyle olumsuz bir sonuçla karşılaşmadık” dedi.
Deneme yangınının yapıldığı parselden, rüzgarın kıvılcımı başka bir noktaya atması ve yoğun dumanın söndürme çalışmalarını olumsuz etkilemesiyle büyüdüğünü ifade eden Baysal, şöyle konuştu:
“Deneme yangınıyla eş zamanlı çıkan Keşan'daki orman yangını da söndürme çalışmalarını etkiledi. Oradaki yangın daha önemli diye, helikopterler oraya yönlendirildi.”
Baysal, deneme yangınının temel amacının Türkiye'de oluşturulması planlanan “Türkiye Orman Yangınları Tehlike Oranları Sistemi” için veri elde edilmesi olduğunu kaydetti.
Veri tabanına sağlanacak bilgilerin diğer öğretim görevlisi Bahar Dinçdurmaz'ın doktora tezinde de kullanılacağını belirten Baysal, deneme yangınının özellikle “tez çalışması için yapıldığı” iddialarının doğru olmadığını söyledi.
“AKADEMİK LİNCE GİRİŞİLDİ”
Aynı bölgede, 15 gün önce yapılan deneme yangınını organize eden KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'nin Meriç ilçesinde gerçekleştirilen deneme yangınında gelişen olumsuz olaylardan üzüntü duyduklarını bildirdi.
Deneme yangınlarının 10 yıldır yapıldığını ve bunlardan önemli sonuçlar elde edildiğini kaydeden Prof. Dr. Bilgili, Meriç'teki deneme yangınında meydana gelen olayın, beklenmeyen rüzgar şiddeti ve rüzgarın yön değiştirmesinden kaynaklandığını ifade etti.
Prof. Dr. Bilgili, şöyle konuştu:
“Her türlü güvenliğin alındığı ve ayrılmış alanlarda bu deneme yapılmıştır. Ancak rüzgarın ani yön değiştirmesi ve hızını artırmasıyla kıvılcımların bize ayrılan parsellerin dışına sıçraması olumsuzlukları meydana getirdi. Medya tarafından akademik bir lince girişildi. Bunlar çok yanlış. Biz bu ülkenin Yunanistan, Bulgaristan gibi yangınlarla uğraşmaması için çalışıyoruz. Yangın çıkarmaktan keyif almıyoruz, yangın problemine çözüm arıyoruz. Asker tatbikat yapmıyor mu? Onlarda zayiatlar olmuyor mu? Bizim beklemediğimiz bir sonuçtu, ancak öğretileri bakımından sonuç olarak, kazanç olarak dönecektir.”
MERİÇ KAYMAKAMI BOYLU...
Meriç Kaymakamı Ersin Boylu, KTÜ Orman Fakültesinden iki öğretim görevlisinin Edirne Valiliğinden aldığı izinle ormanlık alanda deneme yangını çıkardığını söyledi.
Boylu, şöyle dedi:
“10 hektarlık alanda çıkan deneme yangını rüzgarın etkisiyle çam ormanına sıçradı ve böylece 30'u çam ormanı olmak üzere toplam 50 hektar alan yangından zarar gördü. Olayla ilgili jandarma ekipleri öğretim görevlilerinin ifadesini aldı ve ardından serbest bırakıldılar. Meriç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma da devam ediyor.”
DENEME YANGINI...
Meriç ilçesinin Küçükaltıağaç köyü yakınlarındaki makilik alanda 25 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirilen deneme yangınında, alevler rüzgarın etkisiyle çam ormanına sıçrayarak, 30 hektarlık çam ormanının zarar görmesine neden olmuş ve yangın, orman yangın ekipleri, çevre ilçelerden itfaiye araçlarının yanı sıra bir helikopter ile iki uçağın müdahalesiyle kontrol altına alınarak söndürülmüştü.
Olayın ardından Meriç Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlatılmış ve deneme yangınında görevli KTÜ Orman Fakültesi öğretim görevlileri İsmail Baysal ile Bahar Dinçdurmaz'ın jandarma tarafından ifadeleri alınmıştı.