Diyorlar Ki Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Diyorlar Ki Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:07

Edebiyatımızda röportaj / söyleşi türündeki ilk eserler 20. yüzyılın başında yayımlanmıştır. Soru cevap şeklinde ilerleyen bu kitaplar ''düşünce yazısı'' olarak nitelendirilir. Bu eserlerden biri olan ''Diyorlar Ki'' kitabının ilk baskısı 1918 yılında yapıldı. Bu zamana kadar birçok baskısı yapılan eser, en çok okunan söyleşi kitaplarının başında gelir. Diyorlar Ki kitabı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

  Türk Edebiyatında Diyorlar Ki dışında en bilinen söyleşi kitaplarından bazıları şunlardır: 

 1- Cahit Zarifoğlu - Konuşmalar

 2- İsmet Özel - Sorulunca Söylenen

 3- Ayhan Songar - Devler Konuşuyor

 4- Cem Mumcu - Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken Bir Hayat

 5- Ali Fuat Başgil - Hayatlarıyla Yol Gösterenler 

 Diyorlar Ki Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır? 

 Diyorlar Ki kitabı Ruşen Eşref Ünaydın'ın eseridir. Ruşen Eşref Ünaydın, 18 Mart 1892 tarihinde İstanbul'da doğdu. Yazarın Türk Edebiyatına getirdiği en büyük yenilik ''edebi mülakat'' olarak adlandırılan türdür. Diyorlar Ki kitabının yayımlanmasının ardından, yazar ve şairlerin edebi konular hakkında görüşlerini beyan ettiği birçok eser basıldı. 

 Ruşen Eşref Ünaydın, söyleşi dışında şiir, anı ve gezi türünde de birçok eser kaleme almıştır. Yazarın en önemli eserlerinden bazıları şunlardır: 

Haberin Devamı

 Atatürk'ü Özleyiş I - II

 Ayrılıklar

 İki Saltanat Arasında

 Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülâkat 

  Diyorlar Ki Konusu 

 Diyorlar Ki kitabında dönemin en ünlü 18 yazarının edebiyat ve sanat alanındaki görüşlerine yer verilmiştir. Kitapta yer alan şairlerden bazıları şunlardır: Süleyman Nazif, Cenap Şahabettin ve Rıza Tevfik. 

 Halit Ziya Uşaklıgil ve Halide Edip Adıvar gibi önemli romancılar da hem roman ve öykü hem de şiir hakkında kendisine sorulan soruları yanıtlamıştır. 

 Diyorlar Ki Özeti 

 Diyorlar Ki kitabının merkezinde, o dönemde gündemde olan Eski Şiir - Yeni Şiir tartışması yer alır. Halide Edip Adıvar ve Cenap Şahabettin gibi yazarlar, divan edebiyatının halktan kopuk olduğunu, cumhuriyet ile birlikte ''saray edebiyatı'' olarak adlandırılan bu şiir türünün de miadını doldurduğunu ifade etmiştir. 

 Bazı yazarlar ise Divan edebiyatının İran edebiyatının bir taklidi olduğunu iddia etmiştir. Kitapta bu görüşe karşı çıkan ve divan edebiyatının 600 yıllık Osmanlı tarihinin kültürel mirası olduğunu savunan yazarların görüşlerine de yer verilmiştir. Örneğin Şinasi, divan edebiyatının saray ve çevresiyle sınırlı kalmayıp halkla iç içe olduğunu dile getirmiştir. 

Haberin Devamı

 Diyorlar Ki Türü ve Özellikleri 

 Söyleşi türündeki kitap, kendisinden sonra yayımlanan aynı türdeki eserlere yol gösterici olmuştur. Çünkü bu bu kitap, Türk Edebiyatında röportajlardan oluşan ilk kitaptır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!