Güncelleme Tarihi:
YKS ile üniversiteli olmayan hazırlanan gençler en iyi üniversitelerin ve kendi puan türü ile alan bölümlerin taban puanlarını incelemektedir. Bu bölümlerden birisi de diş hekimliği bölümüdür. Gerekli puanın alınması ile öğrenciler tercihlerini diş hekimliği bölümünde kullanabilirler.
Diş hekimliği İçin Kaç Net İle Puan Gerekir?
Ortaöğretim başarı puanının YKS sayısal puanına etkisi 51,6 olan bir öğrencinin diş hekimliğini kazanabilmesi için ortalama olarak 435 ham puan alması gerekmektedir. Bu puanı alan kişilerin diş hekimliği bölümüne girme ihtimali yüksektir. Bu puana sahip olabilmek için ise düzenli çalışma gerekmektedir.
Öğrencilerin TYT sınavında ortalama olarak Türkçe dersinden 35 net, Matematik dersinden 36 net, Fen bilimleri derslerinden 17 net ve Sosyal Bilimler derslerinden 15 net alması gerekmektedir. TYT sınavı ile beraber AYT sınavı da oldukça önemlidir. AYT sınavında ise öğrencilerin Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve Geometri derslerinde başarılı olması gerekir. Buna göre Matematik ve Geometri dersinde 31 net, Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi Fen derslerinden ise 30 net yapılması gerekmektedir.
Diş Hekimliği İçin Hangi Dersler İyi Olmalı?
Diş hekimliği okumak isteyen öğrencilerin öncesinde girdikleri sınavlardan iyi puanlar almaları gerekmektedir. Zorlu bir süreç olsa da öğrenciler azimli bir şekilde çalışmaya devam etmesi gerekir. Ayrıca diş hekimliği bölümünü kazanmak isteyen kişiler kesinlikle rastgele çalışmaması gerekir. Özellikle bazı derslere daha ağırlık verilmeli ve günlük olarak çok soru çözülmelidir.
Öğrenciler üniversitelerin belirli fakültelerine girebilmek için TYT ve AYT sınavlarına girmektedir. TYT sınavı her öğrencinin girmesi gereken bir sınavdır. Diş hekimliği okumak isteyen kişilerin bu sınavda her derse ağırlık vermesi gerekir. Fakat özellikle Fen Bilimleri ve Matematik dersleri daha önemli olmaktadır. Bunun dışında Türkçe ve Sosyal Bilimler sorularından alınan her puan başarıya katkı sağlayacaktır.
AYT sınavı ise Diş Hekimliği kazanmak isteyen kişiler için oldukça önemli bir sınavdır. Alan yeterlilik testi olan AYT sınavında diş hekimliği bölümü için Matematik ve Fen Bilgisi derslerine ağırlık verilmesi gerekir. Bu derslerden alınan her başarı diş hekimliğine girmek için büyük bir adım olmaktadır. Bu nedenle ikinci sınavda Matematik, Geometri dersleri ile beraber Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerine ağırlık verilmesi ve çok çalışılması gerekir.
Diş Hekimliği İçin Günde Kaç Soru Çözülmeli (TYT - AYT 2022)
YKS sınavına hazırlık aşamasında en önemli noktalardan birisi soru çözümüdür. Üniversite sınavlarında belirli bir başarıyı yakalamak için çok soru çözülmesi gerekir. Diş Hekimliği bölümünde okumak isteyen kişiler ilk olarak konu çalışması yapmalıdır. Konu çalışmasından sonra tekrar amaçlı çözülen testler yaklaşık 200 ile 250 aralığında olmalıdır. Bu alt limit olarak kabul edilebilir. Ne kadar çok soru çözülür ise diş hekimliği fakültesine girmek o kadar kolay olacaktır.
Ayrıca diş hekimliği için günlük alt limit olarak belirlenecek sayı TYT ve AYT sınavında çıkan soru sayısı kadar olmalıdır. Sınavdaki soru sayısı kadar günlük soru çözülür ise diş hekimliği fakültesini kazanmak da o kadar kolay olacaktır.