Güncelleme Tarihi:
Diplomat, dış politikalarla uğraşan ve ülkesini yurt dışında diğer ülkelere karşı temsil eden kimselerdir. Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet veren diplomatlar, ülkelerini temsil eder.
Diplomat Nedir?
Diplomatların ne iş yaptığıyla ilgili yapılan birçok araştırma bulunuyor. Hükümetler, belirledikleri esaslara göre bir dış politika uyguluyor. Yabancı devletlerle oluşturulan esaslara göre görüşmeler sağlanıyor ve ilişkiler yaşanıyor. Yabancı olan devletler, temsilciler üzerinden iş birliği yaparak, tüm devlet görüşmelerini detaylı olarak gerçekleştiriyor. Yapılan ilişki ve görüşmeler sonucunda, uluslararası anlaşmaları da gerçekleştirebiliyor.
Bakanlıklar arsasında yapılan tüm işbirlikleri, diplomatlar tarafından yürütülüyor. Bakanlık ve kuruluşlar dış politikayı etkileyen faktörler ve ilişkilerinin devletlerin dış politikasına uygun olmasını sağlıyor. Dış politikaya göre belirlenen tüm unsular, diplomatlar tarafından gerçekleştiriliyor. Yabancı devlet ve uluslararası kuruluşlara atanan temsilciler, yetkili makamları temsil ederek tüm ilişkilerin yürütülmesine yardımcı olur. Tüm ülkeler arasında yapılan işbirlikleri yakından takip edilir.
Ne İş Yapar?
Her ülkenin bazı esaslara göre görevlendirdiği diplomatlar bulunur. Diplomatlar ülkesini diğer ülkelere karşı temsil ederek, görevi üstlenir. İkili ilişkiler veya herhangi bir önemli toplantıda, diplomatlar ülkesini temsil etmek üzere tüm görüşmelere katılır. Alınan kararlar veya görüşmeler diplomatlar arasında gerçekleşir. Diplomatlar, ülkesiyle yapılacak olan tüm görüşmeleri yakından takip eder ve gerekli olan adımları atar.
Devlet görüşmelerinde önemli bir karakter olan diplomatlar, ülkesi adına birçok konuyu detaylı olarak inceler. Her ülkenin görevlendirdiği diplomatlar, diğer ülke yetkilileriyle her konuda detaylı görüşmeler sağlayabiliyor. Yapılacak olan tüm hizmetler ve işbirlikleri, diplomatlar üzerinden ilerletiliyor. Devletin çıkarına olabilecek durumlarda da, tüm yabancı devletler alakalı görüşmeler diplomatlar vasıtasıyla gerçekleşiyor.
Diplomat Nasıl Olunur?
Diplomatların tam olarak görevlerini araştıran bireyler, diplomat olmanın da püf noktalarını araştırabiliyor. Ülkemizde diplomat görevini üstlenebilmek için, üniversitelerin ilgi bölümlerinden mezun olması gerekiyor. Siyasal bilgiler, idari bilimler ve iktisat bölümlerinden mezun olmak gerekir. Uluslararası ilişkiler ve kamu yöntemimi bölümleri, okunacak bölümler arasında yer alıyor. Bireylerin belirlenen şartların tamamını yerine getirmesi gerekiyor. Öncelikle bireylerin belirlenen üniversite bölümlerinden başarılı olarak ayrılması gerekir.
Diplomat olmak için belirlenen önemli özelliklerden biri de, kişilerin İngilizce dilini çok iyi konuşmasıdır. Yabancı dil, diplomat olacak kişilerde aranan belirgin özellikler arasında yer alıyor. Diplomatlar ülkemizi temsilen yurt dışına çıktığında, çevirmen yardımıyla önemli olan görüşmeleri sağlayamıyor. Yapılan görüşmelerin son derece gizli olması nedeniyle, kişilerin yabancı dil bilmesi gerekiyor.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan sınavlara, kişilerin katılması gerekir. Düzenlenen sınavdan kişiler başarılı olduğunda, diplomat olarak bakanlık bünyesinde bazı eğitimler alır. Kişilerin kendini hızlı geliştirmesi ve gerekli tüm yeteneklere sahip olması, diplomat olmasını kolaylaştıracaktır. Kişilerin bakanlık tarafından görevlendirmesi, tamamen kendilerine bağlı bir durumdur. Ülkemiz adına yurt dışında temsilci olabilmesi için, kişilerin kendini her konuda geliştirmesi gerekir.
Belirlenen kriterler ve yetkinlik durumları, diplomat olacak kişiler için önemli bir detaydır. Bireylerin kendini geliştirerek uygun bir konuma gelmesi gerekiyor. Bireylerin sürekli olarak araştırma yapması ve daha fazla gelişim göstermesi, diplomat görevleri için önemli bir konudur. Bakanlık, kişilerin uygun görülmesi halinde kişileri diplomat olarak görevlendirebilir.