Dinamometre Nasıl Yapılır Ve Malzemeleri Nelerdir? Dinamometre Malzemeleri Nereden Alınır

Güncelleme Tarihi:

Dinamometre Nasıl Yapılır Ve Malzemeleri Nelerdir Dinamometre Malzemeleri Nereden Alınır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 11:07

Dinamometre kuvvet ölçen bir alettir. Cisimlerin kuvvetlerinin yanı sıra araçların motor gücünü de dinamometre ile ölçmek mümkündür. Evde enjektör ya da pet şişe yardımıyla dinamometre yaparak ölçüm gerçekleştirebilirsiniz. Dinamometrenin nasıl yapıldığını ve gereken malzemelerini sizler için ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Enjektör ya da pet şişe edinerek evde kolay bir şekilde kendi dinamometrenizi yapabilirsiniz. Enjektör ile yapmak için ataç, paket lastiği, bakır tel ve çivi ile pense edinmeniz gerekir. Pet şişe ile yapmak için ise makas ve yay temin etmeniz yeterli olur. 

 Dinamometre Nasıl Yapılır ve Malzemeleri Nelerdir? 

 Kuvvet ölçen bir alet olan dinamometre yapımı iki şekilde olabilir. Enjektör ile ya da pet şişe yardımı ile evde kolay bir şekilde dinamometre yapabilirsiniz. Enjektör ile dinamometre yapmak için: 

1 adet enjektör, 3 adet ataç, 1 adet küçük paket lastiği, 1 adet 0,5 mm kalınlığında ve 25 cm uzunluğunda bakır tel, 1 adet küçük çivi ve pense edinmeniz gerekir.

 İlk olarak enjektörü açın ve içindeki iğne ile lastiği çıkarın. Enjektörün lastiğinin çıktığı yere lastik geçecek kadar delik açın. Sonrasında enjektörün arkasına da çengel asabilmek için bir delik açın. Küçük paket lastiğini de ince bakır tel aracılığı ile bu delikten geçirin. Lastik delikten çıkmasın diye ataştan bir parça kesin ve deliği kapayın. 

Haberin Devamı

 Lastiği tel yardımıyla delikten çıkarın ve enjektörün iğnesini kapağı kapalı duracak şekilde çıkardığınız yere tekrar takın. Sonra kapağı çıkarın ve iğnenin ucunu da pense ile kıvırın. Ataşlardan birini çengel gibi açın ve alttaki deliğe takın. İşlemler bittikten sonra dinamonuz hazır olur. Dinamonun ucunda olan çengelden tutarak diğer ucundaki çengele de ölçüm yapmak istediğiniz nesneyi yerleştirin. Bu sayede ölçüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. 

 Dinamometre Malzemeleri Nereden Alınır? 

 Öncelikle hangi malzemelerden dinamometre yapmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Enjektör ya da pet şişe ile dinamometre yapımı evde oldukça kolaydır. Malzemeleri de her yerden kolayca bulunabilecek malzemelerdir. Enjektörle yapmak isterseniz enjektörü eczane ya da sağlık kuruluşlarından temin edebilirsiniz. 

 Bakır tel, pense ve çiviyi nalburlardan, paket lastiği ve atacı da kırtasiyelerden alabilirsiniz. Eğer pet şişe ile yapmak isterseniz şişeyi her yerden bulabilirsiniz. Makas ve yay da kırtasiyelerden kolaylıkla alınabilir. 

Haberin Devamı

 Pet Şişeden Dinamometre Nasıl Yapılır? 

Bunun için öncelikle 1 adet yay, 1 adet pet şişe, 1 adet makas ve 1-2 adet ağırlığı olan cisim edinmeniz gerekir. 

Öncelikle yayı şişenin kapağına yerleştirin ve sabitleyin. Yay kapağın içinde kalmalı ve bu esnada kapağı şişeye takmalısınız. Sonrasında pet şişenin taban bölgesini yayın uzunluğu kadar kesin. Bu işlem bitince yayınızın şişe kapağına yakın olan bir bölgesine işaret koyun. Bu işareti ölçüm yaparken kullanmanız gerekecek. Sonrasında ağırlığını bildiğiniz bir cismi yayın ucuna takın ve geldiği noktaya da bir işaret yapın. İstediğiniz her cismin ağırlığını bu şekilde dinamometre ile ölçebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Dinamometre Nedir? 

 Gündelik hayatta kullanılan bir araç olan dinamometre genelde bir şeyin kuvvetini ölçmek için kullanılır. Kuvvet ölçen bir alet olduğu için araçlarda da dinamometre kullanıldığı bilinir. Özellikle araçların motor güçlerini ölçmek için dinamometre tercih edilir. Siz de dinamometre kullanarak istediğiniz aracın motor gücünü öğrenebilirsiniz. 

 Kuvvet ölçme konusunda oldukça başarılı bir alet olan dinamometre internetten kolaylıkla temin edilir. Evde de birkaç malzeme ile kolay bir şekilde dinamometre yapabilir ve cisimlerin kuvvetlerini ölçebilirsiniz. Evde dinamometreyi pet şişe ya da enjektör ile yapmak mümkündür. Bunun için gereken malzemeleri edinmeniz ve yapım aşamalarını gerçekleştirmeniz gerekir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!