Güncelleme Tarihi:
Peki İngilizceyi öğrenmek, geliştirmek ya da akıcı bir şekilde konuşmak için tek başına mobil uygulamalar yeterli mi? Uzmanlara sorduk…
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü İngiliz Dil Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Hande Uysal Gürdal, İngilizce öğrenimi için geliştirilen mobil aplikasyonları genel olarak faydalı bulduğunu söyledi. Gürdal, tüm bu uygulamaların teker teker incelenerek seçilmesi gerektiğinin altını çizerek şu bilgileri verdi:
UYGULAMALAR MOTİVE EDİYOR
“Bu tarz uygulamaların kime, ne ölçüde yararlı olabileceğine bakmak gerekiyor. İngilizce konusunda eğitim veren mobil uygulamalar çocukları öğrenme konusunda motive ediyor. Onlara eğlenceli bir ortam sunuyor. Bu tarz uygulamalar hem pratik hem de yeni neslin ihtiyaçlarını karşılıyor. Çünkü yeni nesil, dijital platformdan aldığı bilgiyi daha çok benimsiyor ve daha kolay öğrenebiliyor. Yani İngilizceyi öğrenmek isteyenler internetten de artık kolaylıkla öğrenebiliyor. Bu tarz mobil uygulamalar telaffuz konusunda da destek oluyor.”
HER AN HER YERDE İNGİLİZCE
İngilizce öğreten birçok mobil uygulama var. Genel olarak kimi kısa süreli ve sık tekrarlara dayanan bir öğretme yolunu izlerken kimi ise yazma ve okuma yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Özellikle her yaştan kişiye yabancı dil öğrenmenin kapılarını aralayan bu mobil uygulama ve dijital platformlar yapay zekâdan da yararlanıyor. Bununla birlikte kimi uygulamalar canlı çevrim içi derslere katılma imkânı sunarak her an her yerde İngilizce öğrenimi yapabilmeyi sağlıyor.
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Cem Balçıkanlı, bu uygulamalar sayesinde geçmişte yaşanan pek çok imkansızlığın ortadan kalktığının altını çizdi. Balçıkanlı, bireylerin sadece cep telefonları sayesinde kendi öğrenme planlarını kolaylıkla oluşturabildikleri bu uygulamalar ve katkıları hakkında şunları söyledi:
KURSLAR MI, MOBİL UYGULAMALAR MI?
Üniversite hazırlık aşamasında da yıllardır yabancı dil sınavına hazırlayan kurslar var. Onların hazırladığı mobil uygulamaların daha güvenilir ve geçerli olduğunu söyleyebilirim. Ama genel olarak tüm bu İngilizce uygulamalarında ‘İngilizce öğrenmede hangi amaç güdülüyor’ ve ‘İngilizcenin hangi alanına ağırlık verilmesi gerekiyor’ sorularının bireyler tarafından yanıtlanması gerekiyor. Çünkü günümüzde pek çok araç var ama bu araçlar bireyden bireye farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple bireylerin amaca yönelik çalışma yapmaları gerekir. İngilizce öğrenmek için uygulama seçerken nokta atışı yapmak adına bireyin kendi yönelimini ve isteğini belirlemesi gerekir. Kurslar mı yoksa uygulamalar mı daha faydalı olur denildiğinde ise burada da yine bireyin özellikleri devreye giriyor. Eğer İngilizce öğrenmek isteyen biri tek başına ders çalışmayı sevmiyor, sorumluluklarını kendi kendine yerine getiremiyor ve dışardan birisinin görev vermesi, yönlendirmesine ihtiyaç duyuyorsa onun için kurslar daha faydalı olabilir. Ama kendi başına çalışmayı seven biri, dilini geliştirmek için İngilizce diziler izler, kendi alanıyla ilgili İngilizce videolar izleyip oradaki kelimeleri anlamaya ve öğrenmeye çalışırsa o kişi mobil uygulamalar sayesinde de başarıya ulaşabilir. Bununla birlikte kurslara da giderek süreci birlikte yürütmek ayrıca faydalı olabilir.
KÜLTÜR KONUSUNDA BİREYLERE FARKINDALIK SAĞLIYOR
Eskiden dil öğrenen kişiler için Türkiye’deki en büyük problem dilin öğrenme safhasında yeteri kadar duyulamamasıydı. Dolayısıyla bu araçlar ana dil konuşmacılarıyla bireyleri bir araya getirdi. Zamandan, mekandan bağımsız öğrenme olanağı sundu. Kültür, dil öğrenmede olmazsa olmaz noktalardan biri. Bu tarz araçlar kültür konusunda da bireylere farkındalık sağlıyor. Özel öğrenmeye yardımcı oluyor, bireye sorumluluk yüklüyor. Ayrıca bir danışman görevi de görüyor. Bireyler bilmedikleri kelimelere ya da bilgilere bu araçlar sayesinde hızlıca ulaşabiliyor ve öğrenebiliyor.”