DGS ile Boğaziçi fırsatı

Güncelleme Tarihi:

DGS ile Boğaziçi fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2013 09:23

Yüksekokuldan üniversiteye gitmek için son şans 21 Ağustos.

Haberin Devamı

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından 4 yıllık bir fakülteye giremeyenlerin bir kısmı daha düşük puanlı 2 yıllık meslek yüksekokulu bünyesindeki programlara yerleşiyor. Ancak, üniversiteli olmak yani 4 yıllık fakülte ve üzeri eğitim almak isteyenlerin bir şansı da Dikey Geçiş Sınavı (DGS). meslek yüksekokulunu bitirip, 4 yıllık fakülte mezunu olmak isteyenler Dikey Geçiş Sınavı’na girmeleri gerekiyor. Oysa, bu sınavla birçok meslek yüksekokulu öğrencisi, puanı düşük olduğu için “hayal” olarak nitelendirdiği ODTÜ, Ankara, Boğaziçi gibi yüksek puanlı üniversitelerde kampus hayatına devam edebiliyor.
ÖSYM verilerine göre bu yıl DGS’ye 169 bin aday başvuruda bulundu. 150 bin 756’sı sınava katıldı. Eşit ağırlık, sayısal ve sözel alanlarına göre bu adaylar toplam 34 bin 665 kontenjan için tercih işlemi yapabilecek.

Haberin Devamı

Meslek yüksekokulundan mühendisliğe ya da hukuğa geçiş var

Adaylar, hukuk, okul öncesi öğretmenliği, işletme, mühendislik, kamu yönetimi gibi bölümlerde eğitimlerine devam ederek 4 yıllık lisans diploması alabilecek.
Türkiye ve KKTC’de devlet ile birlikte vakıf üniversitelerinin de içinde bulunduğu Tercih Klavuzu ise, ÖSYM’nin www.osym.gov.tr internet adresinde yer alıyor. Bu yıl 30 tercih yapma hakkı bulunan adaylar 21 Ağustos Çarşamba akşamına kadar başvuruda bulunabilecek. Kayıtlar ise 2- 6 Eylül arasında. Adayların dikkat etmesi gereken en önemli nokta kendi alanlarına uygun geçiş yapabileceği bölümü tercih etmesi. Klavuzda yer alan ve DGS ile geçiş yapılabilecek bazı üniversite ve bölümlerin kontenjanları şöyle:
Ankara Üniversitesi: Hukuk Fakültesi 26, Bilgisayar Mühendisliği 6, Okul Öncesi Öğretmenliği 5, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4.
Boğaziçi Üniversitesi: Bilgisayar Mühendisliği 4, Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4, Turizm İşletmeciliği 2, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 1.
Ege Üniversitesi: Hemşirelik Fakültesi 23, Gıda Mühendisliği 11, Bilgisayar Mühendisliği 10.
Gazi Üniversitesi : Hukuk Fakültesi 20, Kamu Yönetimi 12, Endüstri Mühendisliği 8
Hacettepe Üniversitesi: İstatistik 5, İşletme (İngilizce) 4, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce) 4.
İstanbul Teknik Üniversitesi: Makine Mühendisliği 12, Mimarlık 7, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 6, Bilgisayar Mühendisliği 5.
İstanbul Üniversitesi: Hukuk Fakültesi 26, İşletme 19, İktisat (İngilizce) 9, İnşaat Mühendisliği 7, Kamu Yönetimi 5.
Karadeniz Teknik Üniversitesi: Okul Öncesi Öğretmenliği 11, Hukuk Fakültesi 10, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği 5.
Marmara Üniversitesi: Hukuk Fakültesi 22, İşletme 13, Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) 7, Biyoloji 6, Bankacılık 5
Ortadoğu Teknik Üniversitesi: Makine Mühendisliği 10, Elektrik-Elektronik Mühendisliği 10, İşletme 4, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 3.
Yıldız Teknik Üniversitesi: inşaat Mühendisliği 26, Endüstri Mühendisliği 12, Bilgisayar Mühendisliği 8, Çevre Mühendisliği 8.

Haberin Devamı

DGS ile geçilen bazı bölümler

Adalet: Hukuk
Anestezi: Acil yardım ve afet yönetimi, hemşirelik ve sağlık hizmetleri
Bankacılık ve sigortacılık: Aktüerya, bankacılık ve finans, ekonometri, ekonomi, iktisat, işletme, lojistik yönetimi, sermaye piyasası
Bilgisayar Programcılığı ve Operatörlüğü bölümleri: Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, bilişim sistemleri mühendisliği, meteroloji mühendisliği, yazılım mühendisliği
Çocuk gelişimi: Okul öncesi öğretmenliği ve çocuk gelişimi
Fotoğrafçılık ve kameramanlık: Görsel iletişim tasarımı, grafik sanatlar ve grafik tasarımı, iletişim, televizyon haberciliği ve programcılığı
İnsan kaynaklan yönetimi: Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, insan kaynakları yönetimi, işletme, kamu yönetimi, siyaset bilimi
Lojistik: İşletme, lojistik yönetimi, sivil hava ulaştırma işletmeciliği, uluslararası fînans, uluslararası lojistik ve taşımacılık, uluslararası lojistik yönetimi Radyo ve televizyon programcılığı: Basım ve yayın, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, grafik, iletişim, medya ve iletişim sistemleri
Yerel yönetimler: Siyaset bilimi ve kamu yönetimi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!