Güncelleme Tarihi:
DGS başvuru tarihi, ÖSYM internet sitesi üzerinden adaylara duyuruldu. Ön Lisans bölümlerinden Lisans bölümlerine geçiş için bir koşul niteliği taşıyan DGS, başvuru tarihi ile birlikte ÖSYM internet sitesi üzerinden erişime açıldı. Milyonlarca kişinin merakla beklediği DGS başvurusu, ÖSYM tarafından belirlenen tarihte başvuru için erişime açılacak. İşte, merakla beklenen o tarih
ÖSYM, DGS başvurularının yapılacağı tarihi, resmi internet sitesinden duyurdu. Buna göre sınava başvurular 24 MAyıs tarihinde başlayacak ve 1 Haziran tarihinde sona erecek.
SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?
Ön Lisans eğitimini tamamlayan ve Lisans mezunu olmak isteyen öğrencilerin katılım sağlayacağı Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ÖSYM'nin açıkladığı 2017 sınav takvimine göre 23 Temmuz 2017 tarihinde yapılacak.
SINAVDA NELER SORULACAK?
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 120 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
15 DAKİKA KURALI DGS'DE DE GEÇERLİ OLABİLİR
Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. DGS sınavının bu yıl gerçekleştirilecek olan oturumunda diğer ÖSYM sınavları gibi 15 dakika kuralının geçerli olacağı düşünülmektedir.
DGS PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?
Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.
Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir.