Güncelleme Tarihi:
Devremülk, kiralanan ya da belirli bir sürede kullanılmak için satın alınan mülklerdir. Belirli bir süre için satın alınan mülklerin devredilmesi ya da kiralanması da mümkündür.
Devremülk, ne olduğu merak edilen konulardan biridir. Devremülk, kiralanan ya da belirli bir dönemde kullanılmak için satın alınan mülk anlamına gelmektedir. Yılın belirli bir zamanında kullanılmak için satın alan kişiler haklarını başkalarına kullandırabilir ya da o tarihlerde başkasına devredebilirler. Devremülk kullanılmayacağı zaman kiralanabilen bir mülktür. Devremülk sahibi eğer vefat ederse kullanım hakkı da direkt olarak varisi olan kişiye geçer. Kiralık ya da satılık devremülklere internet üzerinden ya da tanıdıklar aracılığı ile ulaşmak mümkündür.
Devremülklerin avantajları ve birtakım dezavantajları bulunmaktadır. Belirli bir tarihte tatil yapacak olan kişiler için ya da kirasından faydalanmak isteyen kişiler için devremülk oldukça avantajlı bir durumdur. Fakatr bilinmeyen firmalardan kiralanması ya da güvenilir olmayan yerlerden bulunması halinde zarara uğranması da mümkündür. Mutlaka devremülk için sözleşme yapmak ve dikkatli olmak gerekir. Mülkün tapusu alan kişilerin üzerinde geçirilmediğinde gayrimenkul sahibi olan kişiler alayhine maddeler koyulmaktadır. Bu nedenle tüm maddelere ve sözleşmeye mutlaka mal satın alan ya da kiralayan kişi tarafından dikkatli bir şekilde bakılması gerekir. Özellikle orta gelirdeki birçok kişi devremülk ile tatil yapmayı tercih etmektedir.
Ekonomik olmasının yanı sıra rahat bir ortam sunması ile de devremülk son dönemlerin en popüler yerlerindendir. Her tatil bölgesinden ve her şehirden kolay bir şekilde devremülk bularak satın almak ya da kiralamak mümkündür. Tatil dönemleri için aranması halinde erken bakmaya başlamak hem daha çok seçenek bulunmasını hem de daha uygun fiyata yerler bulunmasını sağlar.
Nasıl Alınır ve Satılır?
Devremülklerin nasıl alındıkları ve nasıl satıldıkları birçok kişi tarafından merak dilerek sık sık araştırılmaktadır. Devremülk satmak isteyen kişilerin tapuda işlem gerçekleştirmesi gerekir. Öncelikle mülkü satan ve alan kişi arasında bir devremülk sözleşmesi imzalanmaktadır. Hangi tarihler arasında kullanılacağı ve bu süre zarflarında faturaların ve giderlerin kullanan kişiler tarafından ödeneceği sözleşmede belirtilir.
Devremülk sözleşmesi tapu kütüğündeki beyanlar hanesine eklenir ve sonunda da devremülk tapusu alınmış olur. Gerekli belgeler ise nüfus cüzdanı ya da pasaport ve tapu masraflarının ödendiğini gösteren bir belgedir. Devremülk satın alındıktan sonra 14 gün içinde bir sebep olmadan alıcı tarafından sözleşmenin feshedilmesi mümkündür. Devremülk satın alındıktan sonra cayma işleminin de yine noter aracılığı ile satıcı tarafa bildirilmesi gerekir.
Devremülk Tapusu Nasıl Devredilir?
Devremülklerin nasıl bir başkasına devredileceği merak edilen bir konudur. Özellikle kalabalık ve çocuklu aileler tarafından daha rahat ve ekonomik bir tatil için devremülkler tercih edilmektedir. Devremülk hakkı başkalarına devredilebilir ya da satılabilir ve mülktür. Devremülk haklarının devredilmesi için mülkiyet tarihlerinin boş olması gerekir. Bu sayede devri alan kişiler tarafından o tarihlerde devremülkler kullanılır. Ödemesi biten devremülklerin evrakları tamamlandıktan sonra noter yolu ile tapu işlemleri bittiğinde kullanılması mümkündür. Satın alınan devremülk tapu masrafları da ödendikten sonra devir alan kişiye ait olur. Noterde tapu işlemlerinin kolay bir şekilde tamamlanması için mutlaka ödeme belgesinin ve fotoğraf ile nüfus cüzdanının olması gerekir.