Güncelleme Tarihi:
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği IPA-4 kapsamında verilen destekle hazırlanan ‘Türkiye’deki Şartlı Eğitim Yardımı Programının Lise Devam Oranları Üzerindeki Etkisinin Arttırılması Projesi’ kapsamında liseye devam eden fayda sahibi liselilere yılda bir kere olmak üzere 60 euro yani 172 TL verilecek. Program 2014-2015 eğitim öğretim dönemini de kapsıyor. Teşviklerin aralık ayında yatırılmasına karar verildi.
2014-2015 eğitim-öğretim dönemi ekim veya kasım aylarında yüzde 80 ve üzeri eğitimine devam eden 9, 10 ve 11’inci sınıftaki fayda sahibi toplam 229 bin 207 öğrencinin annelerinin hesabına, Aralık 2014’te ilk teşvik ödemeleri yatırıldı. 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde de aralık ayı itibarıyla bu devam şartlarını karşılayan fayda sahibi öğrencilerin annelerinin hesabına ikinci teşvik ödemesi gerçekleştirilecek. Proje, 37,7 milyon euroluk bütçesiyle Türkiye’de bu kapsamda onaylanan en büyük ikinci Avrupa Birliği Doğrudan Hibe Projesi olması özelliğini taşıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, proje tanıtım toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, geçen hafta açıklanan ‘Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı’nı hatırlatarak, hem o paketin hem de başlatılacak bu yeni projenin gençler ve ailelere yönelik yapılacak düzenlemeler için önemli ipuçları verdiğini belirtti.
Devamsızlık yüzde 50 oranında engellendi
İslam, Şartlı Nakit Transferi Yardım Programı’nın (ŞNT) özellikle yoksul ailelerin çocuklarının temel hizmetlerden faydalanmasını sağlaması nedeniyle önemli bir yere sahip olduğunu anlattı. Şartlı Eğitim Yardımları (ŞEY) kapsamında, okul öncesinden lise son sınıfa kadar örgün eğitime katılan yoksul öğrencilerin ailelerine, okula düzenli olarak gitmeleri şartıyla düzenli nakdi destek sağlandığını hatırlatan Bakan İslam, kız çocuklarına erkek çocuklardan, lise öğrencilerine de ilköğretime devam eden çocuklardan daha fazla miktarda verildiğini belirtti.
İslam, ayrıca öğrencilerin okula düzenli devam etmeleri şartıyla verilen şartlı eğitim yardımlarıyla hedef kitledeki öğrencilerin okula devamsızlık oranlarının yüzde 50 oranında engellendiğinin belirlendiğini açıkladı.
Lise devamlılığına dikkat etmemiz gerekiyor
Şartlı Nakit Desteği programlarının kız çocuklarının eğitime devamları üzerinde daha fazla etkili olduğunun da görüldüğünü aktaran İslam, iyileşmeler olmasına rağmen lisede devamlılık oranının yüzde 76 olarak belirlendiği bilgisini paylaştı. İslam, “Lise devamlılığına dikkat etmemiz gerektiğini, oradaki programı biraz daha güçlendirmemiz gerektiğini düşündük ve bu program hazırlandı” dedi.
Proje çıktılarının iki yıl boyunca takip edileceğini belirten İslam, “Bu programla liseye devamı hangi ölçüde teşvik edebildiğimizi ölçeceğiz. Yüzde 76’lardan nereye çıktı. Buna bakacağız, eğer desteklenmesi gereken bir artış kaydedersek fon kaynakları tükendiğinde kendi imkanlarımızla bu destekleri sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Programla sadece ekonomik katkı verilmeyeceğine dikkat çeken İslam, aynı zamanda lise çağındaki çocuklara devamsızlık ve okuldan ayrılma sorunlarıyla ilgili danışmanlık ve rehberlik hizmeti verileceğini söyledi.