Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2008 00:00
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önderliğinde, Mart ayında "Türkiye Okuyor" kampanyası başlatılacak.
Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları koordinasyonunda düzenlenecek kampanya dört yıl sürecek. Toplumun her kesimini kapsayacak kampanyayla Türkiye’deki 3 milyon okuma-yazma bilmeyen yetişkine okuma yazma öğretilmesi, bilgisayar kullanamayanlara bilgisayar okuryazarlığı becerisi kazandırılması ve kitap okuma alışkanlığının artırılması hedefleniyor. Kampanyada öncelikli hedef kitleler; okul öncesi, ilköğretim ve lise çağındaki çocuklar ve gençler ile okuma-yazma bilmeyen yetişkinler olacak.
EN AZ AYDA 1 KİTAP Kampanya ile ayrıca Türkiye’deki hiç okuma-yazma bilmeyen 3 milyon yetişkinin okuryazar duruma getirilmesi, okuryazar olup da ilköğretim düzeyinde eğitimi olmayan 2 milyon yetişkinin aşamalı olarak ilköğretimi tamamlama eğitimine alınması planlanıyor. Hiç okuma alışkanlığı olmayan veya az okuyanların ayda 1 kitap okur hale gelmesi, orta düzeyde kitap okuma alışkanlığı olanların da ayda 2 veya daha fazla kitap okur hale gelmesinin amaçlandığı kampanya, öncelikle çocuk ve gençler olmak üzere herkesin bilgisayar okuryazarı olmasını da hedefliyor. Kampanyanın tanıtımı için geniş kapsamlı etkinlikler düzenlenecek. Bu çerçevede, öncelikle bir internet sitesi hazırlanacak. Ayrıca, ulusal televizyonlarda reklam ve spotlar yayınlanacak. Toplu taşıma araçlarına kampanyanın tanıtımına ilişkin afişler asılacak.
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü biletlere ’Türkiye Okuyor’ logosu basacak.
OKUMA YAZMA KURSLARI AÇILACAK Okuma-yazma bilmeyenlere yönelik okuma-yazma ve ilköğretim düzeyinde kurslar açılacak. Kurslarda görev alacak öğretmenlere de hizmetiçi eğitim verilecek. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere herkesin bilgisayar okuryazarlığı becerisi kazanması için Türkiye Bilişim Derneği ile işbirliğine gidilecek.
OKULLARA "OKUMA SAATİ" Kampanyada, okuma alışkanlığı kazandırılması ve artırılmasına yönelik ayrıca etkinlikler düzenlenecek. Bu çerçevede, okullar ve halk kütüphaneleri ile işbirliği yapacak. Okullarda ve kütüphanelerde okuma saatleri düzenlenecek. Ceza ve tutukevleri ile ıslahevlerinde, hastanelerde, yetiştirme yurtlarında ve huzurevlerinde geçici kitaplıklar oluşturulacak. Yazarlar ile okuyucular buluşturularak, kültürel ve eğitici faaliyetler düzenlenecek.
GEZİCİ KÜTÜPHANELERE YENİ GÜZERGÁH Kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında önemli rol oynayan gezici kütüphaneler gözden geçirilerek ihtiyaçları giderilecek ve bu kütüphaneler için yeni güzergáhlar belirlenecek. Ayrıca, kampanyada çalışmak ve kampanyanın hedefini bölge halkına anlatmak üzere gönüllü ekipler oluşturulacak.