Desibel nedir? Nasıl ölçülür? Desibel neyin ölçü birimidir?

Güncelleme Tarihi:

Desibel nedir Nasıl ölçülür Desibel neyin ölçü birimidir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 21:20

Sesle ilgili bir yapı olması üzerinden desibel günümüzde birçok farklı alanda kullanılır. Aynı zamanda belirli bir uzaklık ve mesafe kapsamında matematiksel işlem üzerinden ele alınır. Peki, desibel nedir? Nasıl ölçülür? Desibel neyin ölçü birimidir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Desibel dünya çapında ortak şekilde ele alınan bir birimdir. Aynı zamanda bir uzaklık ve ses birimi olarak ön plana çıkar. Bu doğrultuda ele alınan mesafe ve matematiksel işlem ile beraber desibel hızlı ve yüksekliği elde edilir. Bu durum hem günlük yaşamda hem de bilim alanında ve hava sektöründe önemli bir yere sahiptir. 

 Desibel Nedir? 

 Genel olarak ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz birim kesir olarak ifade edilir. Belirli bir referans ya da güç seviyesi ele alınmak suretiyle bu seviye oranı belirtilir. Böylece sonuç olarak elde edilen uzaklık eşliğinde desibel miktarı ve boyutu rakamlar üzerinden elde edilir. Böylece belli başlı teknolojik cihazlar ve aynı zamanda havacılık sektörü dahilinde daha sağlıklı bir süreç yönetilir. Bununla beraber ortak şekilde uluslararası bir uzaklık ve ses şiddeti ile birim olarak ele alındığını söylemek mümkün. Bu sebepten dolayı birçok farklı sektörde ortak biçimde kullanılır. 

Haberin Devamı

 Desibel Nasıl Ölçülür? 

 Desibel aynı zamanda kısaca sesin şiddeti olarak ifade edilebilir. Uzaklık ve mesafe kapsamında sesin şiddetine bağlı olarak matematiksel rakamları eşliğinde hesap edilir. Bununla beraber desibel ‘db’ şeklinde kısaltılmış olarak kullanılır. Böylece şiddetini ölçmek için ise günümüzde teknolojik yapıya sahip birtakım cihazlar kullanılır. Bunlar içerisinde farklı ses ölçer cihazları başta olmak üzere, aynı zamanda sonometre cihazları da ön plana çıkmaktadır. Böylece mikrofon kullanılması ile beraber sesin birimi üzerinden ölçüm hesaplanır. Bu hesaplama neticesinde mesafeye ve şiddete bağlı olarak sesin büyüklüğü elde edilir. Bu da bazı teknolojik sistemlerin ve aynı zamanda havacılık sektörünün daha sağlıklı bir şekilde yürümesine olanak tanır. Özet olarak her zaman iki ayrı değer arasındaki karşılaştırma olarak ifade edilir. 

 Desibel Neyin Ölçü Birimidir?

  Desibel bir ölçü birimi olarak öne çıkar ve günümüzde birçok farklı alanda kullanılır. Bu bağlamda ses şiddetini ölçmek için öne çıkan bir ölçü birimi olduğunu ifade etmek gerekir. Böylece sesin şiddeti için kullanılan lagoritmik ve boyutsuz bir ölçü birimi şeklinde öne çıkar. Tabii bu doğrultuda ölçülen güç değeri farklılık gösterse bile genel olarak ses şiddeti aynı. Böylece özel ölçüm cihazları ve teknolojik sistemler dahilinde, amaca uygun olarak farklı mesafeler arasındaki sesin şiddetinin ölçümü yapılır. Bu doğrultuda belirli bir referans güç ya da miktar yeni belli bir mesafe üzerinden ele alınır. Böylece özel ve hassas cihazlar kapsamında mikrofon kullanılmak suretiyle ölçüm gerçekleşir. 

Haberin Devamı

 Desibel Kullanım Alanları Nelerdir? 

 Özellikle desibel bugün birçok farklı alanda kullanılan en önemli unsurlar içerisinde gelir. Üstelik bir ses şiddeti olması ile beraber farkı teknolojik yapılar ve Mühendislik alanında önemli getiriler sağlar. Böylece geniş ölçekler üzerinden değişik mühendislik alanı ile beraber aynı zamanda bilim dünyasında değerlendirilir. En önemlisi ise havacılık sektöründe kullanılır ve buna bağlı olarak desibel üzerinden sistemler insan sağlığına göre daha doğru şekilde hesaplanmış olur. Bu bağlamda birçok farklı alanda üzerinden değerlendirilir; 

 - Mühendislik

 - Bilim

 - Alan kontrol teorisi

 - Elektronik

 - Akustik

 - Elektronik sinyal ve gürültü kazanılması ve kaybedilmesi

 - Havacılık sektörü 

Haberin Devamı

 Bu şekilde daha akla gelebilecek birçok farklı alanda desibel, yani ses şiddeti hesap edilir ve kullanılır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!