Güncelleme Tarihi:
Yakınındaki Azap Gölü'nü mola yeri olarak seçen leyleklerin hemen her evin çatısına yuva yapması nedeniyle Leylek Köyü olarak anılan Avşar Köyü'nün girişine, Ekodost üyelerinin hazırladığı, üzerinde leyleklerle ilgili bilgilerin yer aldığı pano, öğrenciler ve köylülerin yardımıyla yerleştirildi. Ekodost Başkanı Bahattin Sürücü, “Avşar Köyü ve çevresini barınma ve beslenme ortamı olarak seçen büyük leylek kolonisinin varlığını herkesin tanıması ve koruması için, öncelikli olarak bu leylek panosunu tasarladık” dedi.
Köydeki öğrencilere leyleklerin buraya nereden geldiklerini, doğal hayattaki varoluş nedenlerini, neden korunmaları, korunmaları için neler yapılması gerektiğini, leyleklerin beslenme ortamı olan Azap Gölü'nün genel durumunu, tehditlerini, gölün bölgeye olan yararlarını, hemen yanında bulunan 12 İon kentinden Antik Myus kentinin gelecekte köye ne gibi yararlar sağlayacağını anlattıklarını kaydeden Sürücü, projenin yöre halkına sosyal ve ekonomik anlamda olumlu yönde fayda getireceğini söyledi.
Gerek leylekleri, gerekse köydeki doğal hayatı koruyacak olanların çocuklar olduğuna dikkat çeken Başkan Sürücü sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz de proje kapsamında eğitime çocuklardan başladık. Onları yeterli derecede bilinçlendireceğimize inanıyoruz. Bilinçlenmeleri de gerekiyor çünkü kendi gelecekleri olan yerleri koruyacaklardır. Çocuklara sorumluluk yüklemek açısından hazırladığımız leylek sayım ve araştırma formlarını da dağıttık. Çocuklarımız öğretmenleri eşliğinde, köydeki leylek yuvalarını, yuvaların özelliklerini, geldiklerinde leyleklerin sayılarını, yavrularını, yaşam biçimlerini bu formlara aktararak, buradaki gelişmeleri takip edecek ve daha sonra bize aktaracak. Avşar Köyü Muhtarlığı, Avşar İlköğretim Okulu ve Ekodost olarak bu projeyi ortaklaşa götürerek, hem Avşar Köyü'nün tüm dünyada tanınmasını sağlamaya hem de doğal hayatı ve leylekleri korumaya çalışacağız.”