Dersimiz AB

Güncelleme Tarihi:

Dersimiz AB
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 09:39

1989’da başlatılan ve AB tarafından finanse edilen Jean Monnet Burs Programı’na bu yıl en fazla Adalet Bakanlığı’ndan başvuru yapıldı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yüksek lisans ve araştırma bursu alan 170 genç arasında kadınlar çoğunlukta yer aldı.20 yıldan bu yana yürütlen ve AB müktesebatı konusunda bilgi sahibi personel ihtiyacının karşılanmasına destek sağlayan Jean Monnet Burs Programı, Türkiye’deki en köklü ve en prestijli burs programlarından biri. Özel eğitim alan hukukçu, sosyal güvenlik uzmanı, ekonomist ve araştırmacılar gittikleri ülkede AB ile ilgili bilgi sahibi oluyorlar.

Haberin Devamı

1989 yılında Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında yapılan anlaşma ile başlatılan program kapsamında Türkiye’deki kamu ve özel sektör çalışanları, sivil toplum kuruluşu mensupları, üniversite öğrencileri, akademik ve idari personel, AB üyesi ülkelerde eğitim görebiliyor. Ülkemizde toplumun her kesiminden AB ile ilgili konularda uzmanlar yetiştirilmesine katkı sağlayan bu programın tüm finansmanı AB tarafından sağlanıyor. Bir bursiyer için ortalama bir yılda 35-40 bin euro, yıllık 6 milyon 450 bin euro harcanıyor.
Bursiyerler en az 3, en fazla 12 aylık dönemlerde AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta yüksek lisans eğitimi görüyor veya araştırma programlarına katılabiliyor. 20 yıllık dönemde kamu çalışanlarından özel sektör temsilcilerine, üniversitelilerden akademisyenlere kadar binlerce kişi bu burstan yararlandı.
Programın ana faydalanıcısı AB Bakanlığı. AB finanse ediyor ve AB Bakanlığı tarafından Türk Eğitim Derneği, WYG Türkiye ve WYG International Konsorsiyumu teknik desteği ile yürütülüyor.
Burslara başvuruların alınması ve değerlendirme süreci Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin sorumluluğunda. Birim aynı zamanda burs programının sözleşme makamı. Burs sözleşmesi, burs almaya hak kazananlar ile Merkezi Finans ve İhale Birimi arasında imzalanıyor. AB Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ile Merkezi Finans ve İhale Birimi temsilcilerinden oluşan ‘Jean Monnet Ortak Komitesi’ her akademik yıl için burs programının etkin yürütülmesini sağlayacak kararları almaya yetkili. Son üç yıldır Brüksel’de buluşan 60’a yakın bursiyere AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik etti. Bakan Çavuşoğlu, bursiyerlere Türkiye’nin AB yolculuğunda yaşanan güncel gelişmelerin Brüksel’e yansımalarının takip edilmesi ve Türkiye’deki değişimin de eşzamanlı olarak Avrupalı muhataplara gösterilmesi ve hissettirilmesini aktardı. Çavuşoğlu, bursiyer sayısının 2015-2016’da 210’a çıkarılacağını da vurguladı.

Haberin Devamı

Neler karşılanıyor

Okul ücreti, yaşam giderleri (yeme-içme, konaklama, iletişim, yerel ulaşım, kültürel faaliyetler), çeşitli masraflar için bir defaya mahsus sabit ödeneği (vize-pasaport, eğitim materyali, seyahat, çalışma ziyareti, yerel makamlara kayıt, sağlık ve sigorta ile her türlü vergi ve benzeri masraflar için kullanılmak üzere)

Haberin Devamı

Kimler başvurabilir

Kamu sektörü çalışanları (Kamu tüzel kişiliğine haiz meslek kuruluşları, odalar ve yerel yönetimler - belediyeler, il özel idareleri- kalkınma ajansları vb. kuruluşlarda çalışanlar dahil), üniversite son sınıf ve lisansüstü öğrencileri, akademik ve idari personel, özel sektör ve STK çalışanları. En çok öğrenci gönderen üniversiteler, Galatasaray, ODTÜ, Bilkent, Koç, Boğaziçi, Ankara, Marmara, İstanbul Bilgi, Sabancı Üniversitesi oldu.

Eğitim yerleri

İngiltere: LSE, King’s College, University of London, Quenn Marry, City University, University of Warwick, University of Sussex, University of Reading, University of Westminster, University of York, University of Exeter, Leiden University, University of Edinburgh, University of Surrey, University of Southampton
Belçika: College of Europe
Hollanda: Maastricht University

Haberin Devamı

Eğitim alanları

Malların serbest dolaşımı, kamu alımları, fikri mülkiyet hukuku, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, enerji, bilim ve araştırma, çevre, sosyal politika ve istihdam, yargı ve temel haklar, işçilerin serbest dolaşımı, sermayenin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, istatistik, eğitim ve kültür, mali kontrol, adalet ve güvenlik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!