Dershanecilerden protesto

Güncelleme Tarihi:

Dershanecilerden protesto
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2013 14:19

Bakırköy’de şubesi bulunan bazı dershanelerin yöneticileri, dershanelerin özel okula dönüşmesini kolaylaştıracak çalışmaya tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Özgürlük Meydanı’nda toplanan Final, Sınav, Ekol, Fen Bilimleri, Murat KPSS ve Beyaz Kalem dershaneleri ile Donanım Özel Gru, Bilgi Grup, Garanti Eğitim ve Ataköy Koç eğitim kurumları yetkilileri ve bazı öğretmenler, “Dert’name değil, ders’hane”, “Benim dershanem, benim param, benim eğitimim” ve “Dershanemi kapatma, beni merdiven altına atma” yazılı dövizler taşıdı.
Burada gruptakiler adına açıklama yapan Final Dergisi Dershaneleri kurucularından Zeki Çobanoğlu, bugün 2 milyon 107 bin öğrencinin özel dershaneye, 720 bin öğrencinin de etüt merkezi ve okuma salonlarına gittiğini söyledi.
“Tercih edilen üniversite kontenjanları, tercih eden öğrenci sayısından az olduğu sürece sınavlar kaçınılmazdır” diyen Çobanoğlu, Avrupa ülkeleri ve Amerika dahil olmak üzere dünyada sınavların yapıldığı her yerde hazırlık kurslarının bulunduğunu belirtti.
Çobanoğlu, dershaneler konusunda yapılması düşünülen değişikliklerin, hem üniversitede hem de iyi bir lisede okumak için takviye derse ihtiyacı olan milyonlarca öğrenciyi ve velilerini mağdur edeceğini savunarak, kapatma kararının eğitimde kaos yaratacağını iddia etti.
Eğitimin bir zenginliği olan dershanelerin, fırsat eşitsizliğini bozduğu iddiasıyla kapatılmasının doğru olmadığını ifade eden Çobanoğlu, “Dershane kapatmak, ‘parası olan okusun, Anadolu halkı modern dünyaya entegre olmasın’ demektir” dedi.
Çobanoğlu, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi önerisinin şu an için uygulanabilir olmadığını savunarak, bunların özel okullardan farklı bir işlev gördüğünü ve çok daha ucuz olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Hakkımızı arayacağız

Serbest teşebbüsün ve demokrasinin gereği olarak, Türk Ticaret Kanunu’na tabi, vergisini veren ve yüzbinlerce eğitmeni istihdam eden dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin, serbest girişimcilik ve karma ekonomi gibi modern dünyanın sahip çıktığı değerlere karşı işlenebilecek en büyük hukuksuzluk olacağını iddia eden Çobanoğlu, “Bu kapsamda yapılan yanlışlığı tüm dünyaya duyurma, anayasal, yasal haklarımız başta olmak üzere her türlü hukuki mücadele hakkımızı, mahkemeler, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde arayacağız. Yüz binleri istihdam eden anayasal kurumlarız. Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” diye konuştu.
Çobanoğlu, halk eğitim merkezlerinin dershanelerin özel okula dönüştürülmesinden sonra seferber edilecek olmasının, “devletleştirme” anlamına geldiğini savunarak, şöyle devam etti:
“Herkesin anayasal hakkı olan eğitim ve öğretimde devlet tekeli oluşturulamaz. Dershane kapatmanın yolu dershane ihtiyacını ortadan kaldırmakla olur. Bu yapılırsa herhangi bir yasaya gerek kalmadan dershaneler kendiliğinden kapanır. Aksi takdirde sınavların gerektirdiği bilgi ve donanım ihtiyacı illegal yollarla giderilir, ülkeye yeni bir kayıt dışı kapısı daha açılır. Buzdolabında bekleyen ülke sorunlarına gönüllü olarak yeni bir sorun daha ilave edilmiş olur. Önemli bir ihtiyacı karşılıyoruz. ‘Rant’ peşinde değiliz.”
Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!