Güncelleme Tarihi:
ÖZ-DE-BİR, GÜVENDER ve Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği yetkilileri biraraya gelerek, dershanelerin dönüşümünde gelinen noktayı, yeni Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ni ve dershane dönüşümlerinin ardından yaşanması muhtemel sorunları değerlendirdi. Dershaneciler, dönüşüm kapsamında birçok dershanenin okullaşamayıp kapanacağını savundu. Ayrıca, dershanelerin dönüşümünün Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını hatırlatarak, umutlarının yüksek olduğunu söylediler. Özel okul sahipleri ise, yeni Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin, özel okulların hayatını zorlaştırdığını belirterek, dershane dönüşümleri konusunda Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıkarsa özel okulların da rahatlayacağını savundular. Dershane ve özel okul yöneticileri şu açıklamalarda bulundu:
Faruk Köprülü (ÖZ-DE-BİR Başkanı): Bakanlık’tan dönüşümün dershanecilerle birlikte yapılacağının sözünü aldık. Ama böyle oldu demek mümkün değil. Bu süreçte eğitimciler olarak mutlaka bir karar alırken pilot uygulamalar yapılmalı dedik. Ancak milyonlarca insanı ilgilendiren kararlar bir anda, oldu bittiyle alınıyor. Bu bir dönüşüm mü yoksa kapatmayı da mı içeriyor? Evet, kapatmayı içeriyor diye rahatlıkla söyleyebilirim. Bu kurumlar 1965’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Eylül 2015 itibari ile dönüşümü sağlayamayan birçok dershane kapatılacak. Bizler çalışmalarımızı hala devam ettiriyoruz. Konu Anayasa Mahkemesi’nde. Mahkeme konuyu öncelikli olarak ele aldı, gündeme getirdi. Umuyoruz ki bu kurumları, velileri, öğrencileri rahatlatacak olumlu bir karar çıkar. Umudumuz yüksek. Bizleri rahatlatacak bir sonuç çıkmasa da, yasal haklarımızın olduğunun farkındayız, buna Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de dahil. Bu kurumlara ihtiyaç yoksa neden okullarda ek kurslar düzenleniyor? İhtiyaç ise neden engelleniyor? Bunu Bakanlığa sormak istiyorum. Temel Lise’ye dönüşen okullar söylem olarak kulağa hoş geliyor ama uygulaması kolay değil. 4 yıllık temel lise bina kuracak, okul açacak, bu hayal. Dönüşümle ilgili sayılar hakkında üç ayrı açıklama oldu. İlk açıklamayı Genel Müdür yaptı. ‘77 kurum müracaat etti. Bunun 40 küsurunun müracaatı kabul edildi’ dedi. Müsteşarımız bir açıklama yaptı. Müracaat sayısının 117 olduğunu söyledi. Onun ardından Bakanımız bir açıklama yaptı, müracaat sayısının 225 olduğunu söyledi. 4 bin dershaneden 200 küsur müracaat olduğunu sayarsak talebin ne kadar düşük olduğunu görürüz.
Eyüp Kılcı (GÜVENDER Başkan Yardımcısı): Yapılanlar dönüştürmeden daha çok kapatmaya yönelik. Dönüşümle kurumlar lise 3 ve 4’üncü sınıftan öğrenci alacak. İkili eğitim verecekler. Özel ortaokul ve liselerden yaklaşık 200 bin öğrenci ayrılma riski taşıyor. Dönüşen dershanenin ücreti 5-6 bin olursa öğrenciler buraya geçer. Etüt merkezlerindeki 27 bin öğrencinin çoğu 12 yaş üstü, getirilen yaş sınırı ile bunların kurumla ilişkisinde de sorun yaşanacak. En fazla 480 dönüşen dershane olabilir. Okula dönüşenler bu sistemle kontenjanı doldursa bile gelir-gider dengesini sağlayamaz. Böyle devam ederse 2015 Eylül’den itibaren özel öğretimin işi zor. Konu yasak değil dönüşüm olarak sunuluyor. 80 ihtilalinden sonra dershanelerin kapatılması ile ilgili karar alındı. Özal döneminde serbest piyasa şartlarına aykırı olduğu, eğitim özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle bu karar kaldırıldı. Dershanelerle ilgili düzenleme yapıldığını bir 80 ihtilalinde, bir 28 Şubat döneminde, bir de şimdi görüyoruz. Bu düzenlemeler ek eğitim faaliyetlerini engellemeye yönelik.
Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı): Dönüşüm sürecinden sonra bazı konularda fikirlerimiz alındı ama yönetmeliğin büyük kısmının görüşümüz alınmadan ortaya çıktığını gördük. Bu da bizi şaşırttı. Dilimizin döndüğü kadar ‘dershaneler kapanmasın’ dedik. Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi, özellikle özel okullar için sıkıntı olacak. Dershanelerin bir kısmı özel okula dönüşecek. Bunlar özel okulların yok olmasına neden olabilir. Sahada eşitlik olması lazım. “Temel lise” kavramına karşıydık, acaba diğerleri “yan lise mi oluyor?” diye. Özel okullar haftada 36 saat ders yapmak zorunda. Dönüşenler 20 saat ders yapacak. Öğrenci başına 3 bin 500 değil, 7 bin 500 verilsin ama 36 saat ders yapalım, aynı dersleri yapalım diye beklentimiz vardı. Yönetmelik bu şekilde çıkmadı. Sonuçta dönüşümde öğrenci diploma da alacak. Özel okul yerine çocuklar 5-6 bin liraya buraya gidecek. Bu da özel okulları bitirecek. 200 bin öğrenci tahmin ediliyor. Bir kısım arkadaşlar hazırlık lisesi diye okullarını açmaya başladı. Ne yapmak lazım? Mevcut özel okulları rahatlatmak lazım. Bununla ilgili eğitim desteği denildi. Bu kulağa hoş geliyor. Ne kadar fayda sağlayacağını ne kadar zarar getireceğini kestirmek mümkün değil. Öyle bir yönetmelik çıkarıldı ki, bırakın özel okulların hayatını kolaylaştırmayı, ‘özel okulları nasıl sıkıyönetim altında tutabiliriz’ deniyor. Bir gece de özel okulların sınıf mevcutları 30’dan 24’e çekildi. Hiç sormadan danışmadan bunu yapıyorsunuz. Bazı Anadolu liselerinin sınıf mevcudu 45-50’ye dayanacak, özel okular 30’dan 24’e düşecek. Bunu açıklamanın imkanı yok. Gönül Anayasa Mahkemesi’nin dershane dönüşümlerini iptal etmesini diliyor. Böylece özel okullar da kurtulur. Ama bu olmazsa ölen ölür, kalan sağlar bizimdir.