‘Dershane’ restleşmesi

Güncelleme Tarihi:

‘Dershane’ restleşmesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2015 01:43

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne rağmen, cemaate yakın bazı dershaneler yeni eğitim dönemi için kayıt aldıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Bakanlık da 81 ilin valiliklerine gönderdiği genelgeyle, “gerekli dönüşüm işlemini gerçekleştirmediği halde kanuna aykırı olarak eğitim faaliyetini yürüten yerler hakkında işlem yapılacağını” duyurdu. Bakan Nabi Avcı imzalı genelgede şöyle denildi:
“TBMM tarafından herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığı sürece kanunda tanımı bulunmayan bu yerlerin, kanunda tanımlanmış özel öğretim kurumlarından birine dönüşmesi gerekiyor. Bu yerler kanun ve yönetmeliğe uygun olarak gerekli dönüşüm işlemini gerçekleştirinceye kadar eğitim-öğretim faaliyetleri yürütemeyecek, ücret ilanı ile öğrenci, kursiyer kaydı yapamayacak. Kanuna aykırı olarak eğitim faaliyetini yürüten yerler hakkında genelge doğrultusunda işlem yapılacak.”
Cemaate yakınlığı ile bilinen GÜVEN-DER’in Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı ise “Bakanlık yönetmelik değişikliği yaparak AYM kararına uygun davranmadı ve üç ders sınırı getirdi. 300-400 kurumumuz 2015-2016 eğitim-öğretim yılı için dershane kaydı almaya başladı. Bakanlık kapatma girişiminde bulunursa AYM kararına aykırı olur. O zaman dava açarız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İdare Mahkemesi’ne başvurulabilir

Tülay Tuğcu (Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı): Bakanlık, dershane adı altında kayıt almaya devam eden kurumları kapatma kararı aldığında, konu İdare Mahkemesi’ne taşınabilir. Mahkeme, AYM’nin kararının niteliğini yorumlar ve bir sonuç ortaya çıkar.

Çözüm Meclis’te

Yusuf Şevki Hakyemez (Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı): Devam edenleri bakanlığın denetleme yetkisi ortadan kalkabilir. Çünkü kanunda bu kurum yok. Ruhsat sorunu yaşanır. Yargıya taşınması çözüm değil. Çözüm Meclis’in kanun çıkarması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!