Güncelleme Tarihi:
Tartışma, İzmir, Manisa, Ayın, Afyon, Kütahya, Muğla, Denizli ve Uşak’tan gelen dershane sahip ve yöneticilerinin katıldığı ‘Özel Dershaneler ve Etüt Eğitim Merkezleri İstişare Toplantısı’nın açılış konuşmasının ardından gazetecilerin dışarı çıkmasını istemesiyle başladı.
MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük’ün gazetecilerin dışarı çıkarılması isteğine dershaneciler tepki gösterdi. Büyük’ün ısrarı üzerine dershane sahipleri durumu protesto ederek salonu terk etti. Salondaki dershane yöneticilerinden geriye 20 kişilik bir grup kaldığı görüldü.
Bazı dershane yöneticileri bakanlık müsteşarlarına tepkilerini, “Genel ev mi işletiyoruz. Meyhane mi işletiyoruz dershaneleri kapatıyorsunuz?” sözleriyle gösterdi.
Toplantı salonunun dışında açıklama yapan Ege Dershane Paydaşları Platformu adına Özer Akdemir, toplantının istişareden öte ‘ikna ve dayatma’ amacı taşıdığını söyledi. Bakanlığın dershane ve etütlerin yüzde 70’inin özel okula dönüşmek istediği şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını savunan Akdemir, “Bu yüzde 70 nerededir? Ulusal ve uluslararası normlarda dershane kapatmanın yeri var mıdır? Dünyada özel öğretimi yasaklayan bir ülke var mıdır? Dershaneler kapatılırsa merdiven altına inen yerler nasıl bir sonuç doğuracak? Dershaneler rant kapısı olarak görüldüğü için kapatılıyorsa özel okullar farklı bir rant kapısı olmayacak mı?” diye sordu.
Kendilerine konuyla ilgili bilgi verilmediğini, taslak sunulmadığını dile getiren Özer Akdemir, “Toplantı sadece ‘paydaşlarla görüşüldü onları dinledik’ demek için yapılan ve ön hazırlığı olmayan içi boş salonlara yapılan bir toplantıdır. Ayrıca biz paydaşlara herhangi bir taslak sunulmadı. Belgeleri incelemek ve görüşleri sunmak için zaman da tanınmadı. Dolayısıyla dershaneler ve etüt merkezleri muhatap kabul edilmedi. Maalesef, bizi yönetenler bizleri gerçekten dinlemek, anlamak sorunlarımıza çözüm üretmek yerine yukarıdan aldıkları kapatın emrini uygulamak için istişare adını verdikleri bu tiyatroyu bize reva görüyorlar” diye konuştu.