Depremzede öğrenciler istedikleri ilde sınava girebilecek

Güncelleme Tarihi:

Depremzede öğrenciler istedikleri ilde sınava girebilecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2023 14:55

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav için başvuru sürecinin başladığını söyledi. 13 Nisan'a kadar sürecek başvurular, deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerdeki öğrenciler hariç tüm 8'inci sınıf öğrencileri için  Bakanlık tarafından  merkezi olarak yapılacak. Deprem bölgesindeki öğrenciler ise 4 Haziran’da uygulanacak LGS için istedikleri bir ilde sınava girebilecekler. Sınav merkezi tercihleri de 3-13 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerdeki öğrenciler için LGS sınav merkezi tercih süreci başladı. Tercihler 13 Nisan'a kadar yapılabilecek. Sınav, deprem bölgesindeki iller dahil ülke genelinde 4 Haziran’da yapılacak. Sınav başvuruları, yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler ile deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerdeki öğrenciler hariç, tüm 8'inci sınıf öğrencileri için merkezi olarak Bakanlık tarafından 3-13 Nisan'da yapılacak. Ancak deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'daki öğrenciler için alınan özel önlemler sayesinde bu illerde kayıtlı olan öğrenciler, istemeleri halinde diğer illerde sınava girebilecekler. Bu durumda olan 8'inci sınıf öğrencileri, başvurularını 3-13 Nisan tarihlerinde sınava gireceği il ve ilçe tercihini yapabilecekler. Başvurular, e-Okul sistemi üzerinden yapılacak. Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde bulunan öğrencilerden il ve ilçe tercihinde bulunmayan öğrencilerin sınava gireceği okullar Bakanlık tarafından belirlenecek.

Haberin Devamı

DEPREM BÖLGESİNE EĞİTİM KAMPÜSLERİ
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesinde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan öğrenciler için deprem bölgesine eğitim kampüsleri yapılacağını açıkladı. Bakan Özer, yatakhane, revir ve yemekhaneye sahip olacak kampüsler hakkında şunları söyledi: “Bölgede yakın zamanda açacağımız çok kapsamlı eğitim kampüsleri olacak. Hatay’da, Kırıkhan’da, İskenderun’da yaklaşık 4 bin öğretmen ve öğrencinin kalabileceği LGS ve YKS eğitim kampüsleri olacak. Konaklamanın, revirin, yemekhanenin olduğu tam teşekkülü eğitim kampüslerini öğrencilerin LGS ve YKS sınavlarına hazırlık için destekleyebileceğimiz için mekanları hazırlıyoruz.

Tersine nakiller arttı. Giden öğrenciler ve veliler okullar açıldıkça bölgeye gelmeye başladı. Bugün itibarıyla 22 bin öğrenci nakilini bölgeye aldırdı. Nisan ayının sonuna kadar eğitim öğretime başlamamış hiçbir ilçeyi bırakmayacağız. Bakanlık olarak en önemli inisiyatifimiz her konteynere televizyon koymak oldu. Amacımız konteynerin aile ortamı olarak benimsenmesi hem de öğrencilerin TRT EBA ile eğitimlerini destekleyecek çalışmalarda bulunulması. Bu kapsamda 16 bin 560 konteynere televizyonu ailelerle buluşturduk.”

Haberin Devamı

OKULLARI ÜÇ AŞAMADA AÇTIK
Depremden sonra eğitimi normalleştirmek için Millî Eğitim Bakanlığı olarak her türlü önlemi aldıklarını vurgulayan Özer şunları söyledi: "Okulları açmadan önce çadırlarda ve konteynerlerde eğitimi sürdürmeyle ilgili her türlü desteği sağladık. Aynı zamanda psikososyal destekleri öğrencilerimize ulaştırdık. Daha sonra da bölgedeki okullarımızı, eğitim öğretimin başlatmak için üç kademeli bir sistematik geliştirdik. Birinci aşamada Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da ikinci dönemi 1 Mart tarihinde eğitim öğretimi başlattık. Osmaniye, Gaziantep ve Adana'da ise 13 Mart tarihi itibarıyla eğitim ve öğretime başladık. Depremden en fazla etkilenen dört ilimizde yani Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay'da ise eğitim öğretime 27 Mart'a kadar ara vermiştik. 27 Mart tarihinde merkez ve tüm ilçelerde değil sadece belirlenen ilçelerde eğitim öğretime başlamıştık. Mesela Malatya'da sekiz ilçemizde, Hatay'da yedi ilçemizde, Adıyaman'da yine çok sayıda ilçemizde, Kahramanmaraş'ta iki ilçemizde 27 Mart’ta eğitim ve öğretime başlamıştık.

MALATYA’NIN TAMAMINDA EĞİTİM BAŞLADI
Malatya'da artık eğitim öğretimin başlamadığı hiçbir ilçe bulunmuyor ama özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mız tarafından sağlam raporu verilen okullarımıza öncelik verilerek onlar birinci kademede devreye sokulup hızlı bir şekilde eğitim öğretim başladı. Bugün de eğitim öğretimin başladığı Battalgazi ilçesindeki bir okulumuzu ziyaret ettik. Gerçekten öğrencilerimiz çok mutlu, arkadaşlarına kavuşmalarından dolayı. Öğretmenlerimiz büyük bir heyecan duyuyorlar.

Haberin Devamı

3 BİNİ AŞKIN NOKTADA YETİŞTİRME KURSLARI AÇILDI
Afet bölgesinde LGS ve YKS hazırlık sürecine destek amacıyla 129 bin 652 öğrenci 3 bini aşkın noktada destekleme ve yetiştirme kursları ile buluştu. Tüm bu desteklerin hem nitelikleri hem de kapasiteleri her geçen gün artmaya devam edecek.

LGS KAYITLARI OTOMATİK OLARAK YAPILACAK
3-13 Nisan tarihleri arasında LGS'ye başvuru süreci başladı. Diğer illerdeki öğrencilerimiz otomatik olarak kendi okullarında sınava gireceği için kayıtları otomatik olarak yapılacak ama bölgedeki öğrencilerimiz isterlerse bölgedeki illerindeki, ilçelerindeki okullarda, istemezlerse farklı illerdeki istedikleri okullarda, istedikleri ilçedeki okullarda sınava girebilecekler. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!