Güncelleme Tarihi:
Demdeme adı verilen eser, Recaizade Ekrem'in yazdığı Takdir-i Elhan ile Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek için yazılmış olan bir eserdir.
Demdeme Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır?
Demdeme eseri, Muallim Naci tarafından kaleme alınmış olan çok önemli ve edebiyatımızda çk önemli bir yere sahip olan bir eserdir. Muallim Naci'nin kaleme almış olduğu bu eser, öncelikle Saadet adı verilen gazetede yazı dizisi olarak çıktı. Fakat eleştiriler ağır bir şekilde devam ettiği için Recaizede Mahmut Ekrem'in isteği üzerine hükümet tarafından bu yazılar durduruldu. Daha sonrasında ise, kitap olarak yayımlandı.
Demdeme Eseri Konusu
Demdeme, Recaizade Ekrem'in yazdığı Takdir-i Elhan ile Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek için yazılmış olan bir eserdir. Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı bu eserler, Menemenlizade Tahir'in Elhan adı verilen şiir kitabı için yazmış olduğu önemli eserlerdir. Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci arasında meydana gelen bu tartışma Tanzimat döneminden sonraki Türk edebiyatında ortaya çıkan yeni ve eski çatışmalarının da aslında en somut örnekleri arasında yer alır. Eskiyi savunanlar ile birlikte yeniyi savunanlar tartışmalardan sonra kendi aralarında gruplaşmaya başlar. Sonrasında ise, bu gruplar birbirilerine karşı tavır almaya başlar.
Demdeme Özeti
Recaizade Ekrem‘in, Menemenlizade Tahir’in “Elhan” adını verdiği şiir kitabı için yazmış olduğu Üçüncü Zemzeme ve Takdir-i Elhan'daki düşüncelerini eleştirmek için Muallim Naci tarafından yazıldı. Bu eser, önce Saadet gazetesinde dizi yazı olarak bir süre çıktı. Ama çok ağır bir dille yazılan ve daha çok kişisel saldırının egemen olduğu eleştiriler Recaizade’nin başvurusu ile hükümet tarafından durduruldu. Daha sonra da kitap olarak yayımlandı.
Demdeme Türü ve Özellikleri
Demdeme, eleştiri türünde kaleme alınmış olan bir eserdir. Demdeme her iki yazarı da aslında olumsuz etkiler. Muallim Naci, Racaizade Mahmut Ekrem'in Elhan adını verdiği eserini Demdeme ile eleştirdi. Bunun sonucunda da ikili büyük bir tartışma yaşamıştır. Bu tartışma ise, Tanzimat sonrasında Türk edebiyatında dikkat çeken bu eser, eskiyeni çatışmasının en somut örneğidir. Yenilikçilerle eskiyi savunanlar, yaşadıkları bu tartışmadan sonrasında gruplaşır ve birbirlerine karşı açık bir şekilde tavır alır.