Delphi tekniği nedir, nasıl ve ne için kullanılır? Delphi tekniği nitel midir nicel midir?

Güncelleme Tarihi:

Delphi tekniği nedir, nasıl ve ne için kullanılır Delphi tekniği nitel midir nicel midir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 19:09

Delphi tekniği, uzman kişilere problemlerin çözülmesi için sorular sorulması ve fikirlerinin alınmasıdır. Kişilerin birbirinden etkilenmemesi için tartışma ortamı olmaz. Konu hakkında karar verecek olan uzmanlara görüşmeler ile sorular sorulur ve karar verilmesi sağlanır. Delphi tekniği genelde anketler ile yapılır. Delphi tekniğinin nasıl ve ne için kullanıldığı ile ilgili ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

 Delphi tekniği, araştırılan konunun uzmanına gönderilen anket ile karar verilmesini sağlayan bir araştırma tekniğidir. Tekniğin yaratıcıları Norman Dalkey ve Olaf Helmer'dir. İlk olarak 1950'li yıllarda Delphi tekniği kullanılmaya başlanmıştır.

 Delphi Tekniği Nedir?

 Bilimin henüz gelişmemiş olduğu dönemlerde kullanılmaya başlayan Delphi tekniği bir karar verme tekniğidir. Sorun çözümlerinde ve karar aşamalarında konunun uzmanlara yöneltilen sorular ile bir sonuca varmak için kullanılır. Uzman kişilere danışılarak ve bazı sorular sorularak konu hakkında karar verilir. Genellikle bir konu hakkında yorum yapmak ya da harekete geçmeden önce ihtimalleri incelemek için kullanılır. Eyleme geçilmeden uygulanan bir araştırma tekniği olması diğer tekniklerden ayrılmasını sağlar. Kararların en başında uygulanan bir araştırma yöntemidir.

Haberin Devamı

 Tahmin yöntemi olarak da bilinen Delphi tekniği belirsiz durumlar ile ilgili fikir sahibi olmak için kullanılır. Anketi yapacak olan kişilerin konu ile ilgili uzman olmaları ve bu uzmanların anket sırasında birbirlerinden etkilenmemeleri gerekir. Böylece daha sağlam bir tahmin ortaya koyulur. Genelde piyasada yapılacak olan işlemler için Delphi tekniği kullanılır ve uzmanlar tarafından tercih edilir.

 Nasıl Ve Ne İçin Kullanılır?

 Araştırılan konunun uzmanları ile yapılan anketler Delphi tekniği olarak kabul edilir. İlgili kişilere bazı anketler gönderilir ve anket sonucuna göre bir sonuca verilir. Genelde ihtiyaç analizlerinde kullanılan Delphi tekniği bir nevi karar verme yöntemi olarak da bilinir. Öncelikle konu ile ilgili uzman grubun seçilmesi gerekir. Sonrasında kişisel görüşler alınır ve bir fikir elde edilir. Konu ile ilgili bir karara ve fikre varmak için en çok kullanılan yöntemlerden biridir.

 Delphi tekniğine başlamadan önce isimsiz anketler oluşturulur ve alanında uzman kişilere gönderilir. Bu sorulardan kişilerin haberlerinin olmaması birbirlerinden etkilenme olasılıklarını da azaltır. Kişiler anket sorularına verdikleri yanıtlar incelenirken isimleri gizli tutulur. Anktetlerin analizi sırasında ortak ve zıt düşünceler tespit edilerek fırsatlar ve riskler göz önünde bulundurulur. Böylelikle karar verme aşamasına daha kolay geçilir.

Haberin Devamı

 Delphi Tekniği Nitel midir, Nicel midir?

 Delphi tekniği yaygın olarak kullanılan nitel tahmin yöntemlerinden biridir. Genelde belirsizlik durumlarında ve verilerin olmadığı zamanlarda kullanılır. Tahmin edilmek istenen konu ile ilgili bilgi sahibi olan kişilere yapılan anketler ile bir sonuca varılması amaçlanır. Ankete alınacak olan kişilerin gerçek uzman olmaları ve birbirlerinden etkilenmemeleri anket için önemlidir. Delphi tekniği belirsizlik hakkında bazı düşüncelere ve tahminlere varmak için kullanılır ve nitel bir tahmin yöntemidir.

 

BAKMADAN GEÇME!