Güncelleme Tarihi:
Dejenerasyon, dokulardaki normal yapının bozulması ve işlevini yerine getiremeyerek duruma gelmesidir. Dokuların bozulması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.
Dejenerasyon Nedir?
Dejenerasyon, kelime anlamı olarak birçok anlamlara gelmektedir. TDK sözlük anlamı olarak Dejenerasyon, yozlaşma, bozunum ya da soysuzlaşma anlamlarına gelir. Tıp terimi olarak da dejenerasyon farklı anlamlara gelen bir kelimedir. Dejenerasyon, tıp dilinde olumsuz bir anlama geldiği için daha farklı bir anlamı mevcuttur. Anlam bakımından tıp dilinde dejenerasyon dokuların normal yapılarının bozulması ve bundan dolayı da gerekli fonksiyonlarını yerine getirememesi anlamında gelir.
Dokuların bozulması ile ortaya çıkan durumu tanımlamak için dejenerasyon kelimesinin kullanılması doğru kabul edilir. Fransızca bir kelime olan dejenerasyon daha çok tıp alanında kullanılan bir kelimedir. Tıp dilinde kullanılan kelimeler özellikle birçok kişi tarafından merak edilerek internetten ya da tıp terimleri sözlüğünden araştırılmaktadır.
Tıptaki kelimelerin anlamlarını öğrenerek konular ve durumlar hakkında bilgi sahibi olmak ve bu sayede temkinli davranmak da mümkündür. Özellikle erken teşhisle için ya da belirtiler halinde tedavi için kelimelerin anlamlarını bilmek ve durumlar hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.
Ne Anlama Gelir?
Dejenerasyon, sözlük anlamı olarak birden fazla anlama gelir ve bundan dolayı da sıklıkla araştırılır. Daha çok tıp anlamı ile kullanılsa da normal anlamda kullanılması da doğrudur. Dejenerasyon, kelime anlamı olarak bozunum, soysuzlaşma ya da yozlaşma anlamlarına gelir ve cümle içinde de bu anlamlarda kullanılır.
Tıp dilindeki anlamına bakıldığında dejenerasyon dokuların bozulması ve gereken işlevlerini yerine getirememesi olarak karşımıza çıkar. Nasıl bir belirtisi olduğu ya da hangi durumlarda karşılaşıldığı öğrenilerek daha temkinli davranmak ve bu konuda dikkatli olmak mümkündür.
Dejenerasyon Sekonder Ne Demek?
Dejenerasyon sekonder birçok kişi tarafından merak edilen bir hastalıktır. Bundan dolayı sık sık internetten araştırılır. Her insan boyun ve bel ağrısını çekmektedir. Bu genelde kendi kendine geçse de bazı durumlarda kişilerin günlük yaşamlarını etkileyen bir durum haline gelir. Dejenerasyon sekonder hastası olanlar için bel ve boyu ağrısı en çok görülen nedenler arasında yer alır.
Gövdeyi oluşturan ve insanların ayakta olmasını sağlayan en önemli bölümlerden biri de omurga olarak kabul edilir. Üst üste dizilmiş olarak 33 omurga birbirlerine eklenir ve bunlar bağlar ve kaslar ile de birbirine tutunur. Bu yapılar dışında diskin de iki omurgayı birbirine sabitleme gibi önemli bir rolü mevcuttur. Dejenerasyon sekonder en çok fıtığa ve instabiliteye yol açmaktadır. Risk faktörlerine bakıldığı zaman yaş ve ailede olması, obezite, sigara ve şeker hastalığı ile damar sertliği durumları ile karşılaşmak mümkündür.
Özellikle masa başında çalışmak ve sürekli oturmak bu durumun önemli nedenlerinden biridir. Omurga rehabilitasyonu dejenerasyon sekonderin en önemli kriterlerinden biridir. Rehabilitasyon ile bu durumun düzelmesi mümkündür. Oturma ve ayakta durma sırasında omurga diziliminin değerlendirilmesi ve duruş bozukluklarının giderilmesi gerekir.
Vücudun ağırlık merkezi genelde bel ve kalça bölgesi olduğundan core bölgesinin önemli bir görevi vardır. Toplumda sık sık görülen bir omurga problemi olmasından dolayı fizik tedavi ile kolay bir şekilde engellenmesi mümkündür. Birçok kişi bel ve omurga ağrılarını önemsemese de günlük hayatı etkilediği noktada mutlaka uzman kişilerin bilgisine başvurmak gerekir.