CRR yeni besteciler yetiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

CRR yeni besteciler yetiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2022 12:09

Türkiye müzik tarihinin büyük bestecilerinden Cemal Reşit Rey’in adını taşıyan konser salonunda Türkiye’nin yeni bestecilerini yetiştirmek için akademi kurma heyecanı yaşanıyor.

Haberin Devamı

İstanbul’un kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Cemal Reşit Rey Konser Salonu kapılarını, genç müzisyenler ve besteci olmak isteyenler için açıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı’na bağlı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda CRR Bestecilik Akademisi kuruluyor.
Güz ve bahar olmak üzere iki dönem boyunca düzenlenecek akademi, toplam 3 ay sürecek. Öğrenciler, haftada bir gün, birebir ve toplu derslerle eğitim alacak ve usta öğretmenlerinin yardımıyla kendi bestelerini yapacaklar. Derslerin bitimiyle birlikte CRR Bestecilik Akademisi Konseri düzenlenecek. Bu konserde öğrencilerin eserleri profesyonel müzisyenler tarafından seslendirilecek.

CRR yeni besteciler yetiştiriyor
AMAÇ GENÇ BESTECİLER ÇIKARMAK
Akademide görev yapacak baş eğitmenlerle birlikte, projenin mimarlarından biri olan Ankara Devlet Opera ve Balesi eski şeflerinden, CRR Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan akademiyi; “Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun çatısı altında kendisini müzikle ifade etmek isteyen çocuklara ve gençlere nasıl beste yapılacağını, bu işin püf noktalarını öğreteceğiz. Çocukların ve gençlerin ruhunu rahat bırakmayı, müzikte kendilerini ifade etmelerini, ifade ederken de bunu bir forma nasıl dönüştüreceklerini öğreteceğiz. Burada amaç genç Türk bestecilerin çıkması. Hızlandırılmış konservatuvar eğitimi gibi düşünülebilir” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

AKADEMİYE KATILMANIN ŞARTLARI
Beste akademisinin iki farklı müzik türünde ilerleyeceğini söyleyen Orhan, eğitime katılma şartlarını şöyle anlatıyor: “Eğitim alanlarımızdan biri klasik müzik, daha doğru bir ifadeyle çok sesli batı müziği, diğeri ise caz. Çok sesli batı müziğinin başında Armağan Durdağ, Caz Akademisi’nin başında da Güç Başar Gülle var. Öte yandan Turgay Erdener ile birlikte Adnan Saygun’un öğrencisi Hasan Uçarsu da gençlere bu akademilerde ders verecek. Klasik müzik alanında akademiye katılıp ders almak isteyenler için yaş kategorileri 8-12 yaş ve 13-18 yaş olarak belirlendi. Bu akademiye katılanlar için müzikal birikim koşulu aranmıyor. Caz akademisinde ise alt ve üst yaş sınırı yok ama katılımcıların belirli bir seviyenin üzerinde müzikal birikime sahip olması ve en azından bir enstrüman çalması bekleniyor.
Başvuran adaylar arasında elemeyi akademinin başındaki hocalar yapacak. Adayımız bir enstrüman çalıyorsa bize videosunu gönderecek. Eleme aşamasında öğrencilerin çok temel düzeyde müzik bilgisine ve isteklerine bakılacak.

CRR yeni besteciler yetiştiriyor
BESTELERİ KAĞITTA KALMAYACAK
Çocukların ve gençlerin yapacağı besteler, 19-25 Aralık 2022’de düzenlenecek Cemal Reşit Rey Bestecilik Akademisi Konseri ile profesyonel sanatçılar tarafından sahnelenecek. Eserlerini sahnede dinlemenin gençler için önemli bir motivasyon ve tecrübe olacağını vurgulayan Orhan sözlerine şöyle sürdürdü; “Bu konserlerde gençlerin besteleri izleyici tarafından alkışlanacak. Çocuk eserini sahnede izlemenin, dinlemenin tadını almış olacak, besteleri sadece kâğıtta kalmayacak. Seviyesi uygun olan ve çalmak isteyen öğrenciler kendileri de sahne alabilecek. Bu konserin biletler ücretsiz olmayacak. Böylece beste üreten genç, gelen izleyicinin onun eserlerini dinlemek için para ödediğini de görecek.

Haberin Devamı


CRR FIRSAT BEKLEYEN MÜZİSYENLERE KAPI
Murat Cem Orhan Cemal Reşit Rey Konser Salonu binasının sadece bir konser alanı olmadığını vurgulayarak besteciliğin önemine de şöyle dikkat çekti; “Burası bir kültür yuvası. Bu binayı sadece konser düzenlenen bir yerden çok bir eğitim kurumu olarak görüyoruz. Fırsat bekleyen çok sayıda müzisyen var. Burası onların hem eğitim almaları hem de sahnede yer almaları için bir yuva olsun istiyorum.

MEDENİYET SAYFASINDA OLACAĞIZ
Müzik evrensel bir dil, besteci o dilin yaratıcısı, bestelerse ülkelerin ve ulusların sesidir mottosuyla ortaya çıkan bir proje. Dolayısıyla evrensel formlarda yaratılacak bu coğrafyaya ait eserlerle medeniyet tarihinde sahip olduğumuz yere sımsıkı tutunmaya devam etmemiz lazım..”

Haberin Devamı

GENÇLERİ DÜNYA’NIN BÜYÜK USTALARI EĞİTİYOR
CRR Konser Salonu geçtiğimiz sezon birçok genç müzisyeni “Ustalık Sınıfı” eğitim projesiyle dünya yıldızı müzisyenlerle buluşturdu. Dünya’nın en büyük ustalarının birebir ders verdiği “Ustalık Sınıfı” eğitimleriyle ilgili de konuşan Murat Cem Orhan şunları söyledi;
”Ustalık sınıflarına çok önem veriyoruz. Sanat, bin yıldır usta çırak ilişkisidir. Deneyimleyen ustanın çırağa gelip söylediği bir cümle onu hayatta bambaşka bir yere götürür. Böylece öğrenci yıllar içinde edineceği bilgiye ve tecrübeye kısa sürede ulaşmış olur. Yetenekli birçok gence dünya çapında ustalarla yakından çalışma imkânı sunuyoruz. 10 yaşında bir çocuğun dünyanın en büyük korno sanatçılarından biri olan, Berlin Filarmoni Orkestrasının baş kornocusu Stefan Dohr’la çalışması neredeyse imkansızken burada onlarca öğrenci bu imkânı buldu.

CRR yeni besteciler yetiştiriyor
GENÇ ŞEFLERİ İYİ ŞEFLER GELİŞTİRECEK
CRR Genç Oda Orkestrası, herhangi bir kuruma bağlı olmayan genç yetenekleri bir araya getiren bir oluşum. Burada yetenekli gençleri sınavla seçip bir araya getirerek bir orkestra kurduk. Burada şeflerin ve solistlerin genç olmasını istedik. Çok iyi sanatçılar başvurdu. Bu sene ek olarak iyi ve tecrübeli şefler, bu genç şef ve solistleri eğiterek usta çırak ilişkisi kapsamında gelişimlerine katkıda bulunacak. Yurtiçi ve yurtdışından 170 başvuru oldu ve 8 genç sanatçı CRR Genç Oda Orkestrası solistliğine seçildi.”

BAKMADAN GEÇME!