'Çoktan seçmeli' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Çoktan seçmeli tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2016 23:04

Üniversite sınavlarının yılda birkaç kez uygulanması için çalışma başlatıldığının ortaya çıkması, tartışmaları da beraberinde getirdi. Her sınavın zorluk derecesi bakımından nasıl eşleştirileceği kafalarda soru işareti yaratırken, uzmanlar bunun sağlanabileceği görüşünde. Ancak bunun yapılabilmesi için soruların açıklanmaması gerektiği belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Yıllardır konuşulan ‘Üniversite sınavı değişiyor mu?’ sorusu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. Bakan Yılmaz, üniversite sınavının yılda birden fazla yapılacağını açıkladı. Bu karar 30 Ekim Pazar günü yayımlanan Resmi Gazete’de de yer aldı.

YILDA 2-3 SINAV

Planlamaya göre, öğrenciler üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla yapılabilmesi için gerekli teknik altyapı çalışmaları tamamlanacak. Böylece, yılda birkaç kez üniversite sınavı yapılabilecek. Öğrenciler, en yüksek puan aldıkları sınava göre üniversiteye yerleştirilecek. Belli aralıklarla iki ya da üç sınav yapılması düşünülüyor. Türkiye’deki iklim şartları göz önüne alınarak sınavların sonbahar ya da ilkbaharda olması planlanıyor. Buna göre mezun ve lise son sınıf öğrencileri aynı sınavlara katılabilecek. Adaylar isterlerse yıl içindeki bir sınava ya da birden fazlasına girebilecek. Açıklanan yenilikler, bu sınavların zorluk derecelerine bağlı olarak adil bir şekilde uygulanıp uygulanmayacağı tartışmalarını da gündeme getirdi. Uzmanlar, zorluk derecelerinin eşitlenmesi için soruların açıklanmaması gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

Denklik yapılabilir
Prof. Dr. Ünal Yarımağan (Eski ÖSYM Başkanı):
Birden fazla sınav olabilir. Organizasyonu biraz daha zorlaşır ama yapılabilir. Nasıl yapacaklarını, hesaplayacaklarını bilmiyorum ama sınavların zorluk dereceleri eşitlenebilir. Sınavlardan biri daha zorsa, puanları yükseltilerek birbirine eşit hale getirilebilir. Dünyada bunu yapan birçok kuruluş var. Örneğin zor sınavda dört soru yapanla kolay sınavda beş soru çözen aynı puanı alır. Denklik yapılabilir.

Bilimsel olarak incelenmeli
Prof. Dr. Nükhet Demirtaşlı (Ankara Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Bölümü): Benzer örnekler ABD’de de mevcut. SAT gibi. Adaylar, sınav merkezinin belirlediği tarihlerden birine başvurup sınavı aldıktan bir ay sonra, sonucu öğrenir. Yıl içinde puanını arttırmak isterse, tekrar sınava girebilir. Testlerin güçlük düzeyinin denk olması için ön çalışma yapılmalı. Ardından test eşitleme çalışmalarıyla aynı adayın sınavlardaki puanları karşılaştırılmalı. Uygulamaya bilimsel ve teknik özellikleri Ar-Ge çalışmalarıyla incelenerek karar verilmeli. ÖSYM ve üniversitelerin bunun için bilimsel, teknik birikimleri var.

Haberin Devamı

Sorular gizli tutulmalı
Prof. Dr. Halil Giray Berberoğlu (Başkent Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık): Yıl içinde öğrencilere birden fazla şans tanımak, tek sınava göre kaygıyı azaltabilir. Puanından memnun olmayanın tekrar sınava girebilmesi iyi yöntem. Ancak kullanılan test puanları teknik olarak eşleştirilmeli. Bunun iyi eşleştirilmesi sınavlar arasından ortak soru grubu kullanılmasıyla mümkün olabilir. Sorular yayımlanırsa eşleştirme yapılamaz. Bildiğim kadarıyla ÖSYM soruları gizli tutamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!