Çocuklarla bilim buluşmaları İstanbul’da yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarla bilim buluşmaları İstanbul’da yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2014 09:53

Viyana ZOOM Kindermusum (Çocuk Müzesi) Direktörü Elisabeth Menasse Wiesbauer, geçtiğimiz günlerde okul dışı eğitimin Türkiye’deki adreslerinden biri olan Çocukistanbul’da düzenlenen Çocuklarla Bilim Buluşmaları’na katıldı.

Haberin Devamı

Elisabeth Menasse, Salzburg ve Viyana’da tarih, psikoloji, felsefe alanlarında çalıştı, bilim tarihi ve çocukluk üzerine araştırmalar yaptı, ders verdi. 1995-2001 yılları arasında eğitim bakanlığı bünyesinde yabancı düşmanlığı konusunda araştırma ve organizasyon çalışmaları yürüttü. 2003’ten itibaren ZOOM Kindermuseum (Çocuk Müzesi) direktörü olarak çalışmalarını sürdüren Elisabeth Menasse Wiesbauer, 2003-2011 yılları arasında Uluslararası Çocuk Müzeleri Birliği (Hands-on International) Yönetim Kurulu’nda görev yaptı.
Wiesbauer, okul dışı eğitim konusunda Türkiye’deki çalışmalarıyla bilinen Santralistanbul çatısı altındaki Çocukistanbul’a konuk oldu. ‘Çocuklarla Bilim Buluşmaları’ başlıklı etkinlik, İnformel Eğitim-Çocukistanbul’un, Viyana ZOOM Kindermusum işbirliği ile bir Avrupa Birliği projesi olan SiS Catalyst şemsiyesi altında 25-26 Nisan’da İstanbul BilgiÜniversitesi Santralistanbul Kampusu’nda yapıldı. ZOOM Kindermuseum Direktörü Dr. Elisabeth Menasse Wiesbauer, ‘Çocuklarla Bilim Buluşmaları’nı anlattı.

Haberin Devamı

Öncelikle ZOOM Çocuk Müzesi’ni anlatır mısınız, neler yapıyorsunuz orada?

Avrupa’daki çocuk müzelerinin en önemlilerinden biri olan ZOOM Çocuk Müzesi, 1994 yılında kuruldu. 1.600 metrekarelik bir alanda 0-12 yaş çocukları için sergi, atölye, bilim, stüdyo, okyanus gibi farklı programları var. ZOOM, çocukları bütün duyuları ile oynayarak öğrenmeye ve yaratıcılıklarını kullanarak üretmeye davet eden bir felsefe ile okul dışı eğitim alanında önemli bir yer tutuyor. Ülkenizde de bir Çocuk Müzesi kurulmasını merakla bekliyoruz.

Viyana’da bu programı çok uzun süredir uyguluyorsunuz. Nasıl başladı bu program?

Bu programa tam 10 yıl önce, ilk çocuk üniversitesinin Tübingen Üniversitesi’nde kurulmasından sonra başladık. Çocuklarla bilim insanlarını biraraya getirilmesi fikrinden çok etkilenmiştim. Çocukların kişisel olarak bir bilim insanı ile iletişim kurmaları, sorular sormaları, çocukların bilim alanının heyecanlı, zengin ve çok renkli bir çalışma alanı olduğunu görmelerini sağlama fikri benim için çok heyecan vericiydi. Bu nedenle bu formatı ZOOM Çocuk Müzesi’nde uygulamaya karar verdik.

Haberin Devamı

Bu program kapsamında tam olarak ne yapıyorsunuz, konseptiniz ne?

Her yıl 4 konferans yapıyoruz. Konferanslar, çocukların aileleri ile birlikte katıldıkları pazar günü seansları olarak gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl, ilk kez hafta içi okul grupları için de organize etmeye başladık. Çünkü aynı zamanda dezavantajlı çocuklara da ulaşmaya çalışıyoruz. Bu konferanslara ünlü, prestij sahibi bilim insanlarını davet ediyoruz. Çok çeşitli, farklı bilim alanları ile çocukların olası sorularını düşünerek eşleştirmeler yapmaya çalışıyoruz. Çocukların bilim alanındaki soruları çoğunlukla çok anlamlı ve aynı zamanda bilimin dahi sınırlarını zorlayan, sorular. Örneğin; “Hafıza nedir?”, “İnsanlarla hayvanlar arasındaki farklılıklar neler?”, ”Adalet nedir?” vb. Bilim insanlarının işinin zor olduğunu görüyoruz, onlar için bu konuların çocuklara anlatılabilmesi, içeriğin, cevaplarının anlaşılabilir olması oldukça zor ve bu nedenle onlar için de çok ilginç ve zorlayıcı bir deneyim oluyor.

Haberin Devamı

Toplumun bu konferanslara yaklaşımı nasıl?

Başlangıcından itibaren bu konferanslara hem toplumun, hem de medyanın ilgisi çok fazla. Tüm konferanslar her zaman dolu ve uzun bir bekleme listemiz var. Pazar günleri gerçekleştirdiğimiz konferanslara anne babalar da çocukları ile birlikte katılıyorlar ve büyük keyif alıyorlar. Yetişkin katılımcılar hayatlarında ilk kez bilimsel bir konuyu tam olarak anladıklarını ifade ediyorlar. Aynı zamanda katıldıkları bu konferanslar onlara, çocukları ile birlikte dinledikleri bir konu üzerine konuşma, paylaşma, tartışma fırsatı veriyor ki bu da çok önemli.

Çocukistanbul ile işbirliğiniz nasıl oldu?

ZOOM, Çocukistanbul ile birkaç yıldır birlikte çalışıyor. Bu programın dışında başka projelerimiz de var. 2012’de Yükseklere Uçuş (Flting High) isimli uçma temalı bir sergimizi, Çocukistanbul adapte ederek İstanbul’a getirdi. Şu sıralarda bilim iletişimi temalı bu Avrupa Birliği projesinde partner olarak çalışıyoruz. Aynı zamanda bilim ile ilgili Kim Bilim İnsanıdır? isimli bir başka ortak projeyi de daha henüz yeni hayata geçirdik bu projenin çıktılarını önümüzdeki yıl yayınlayacağız. Bu işbirliği bizim için de çok değerli, geliştirici ve ufuk açıcı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!