Çocuklarınıza “hayır” demeyi öğretin

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarınıza “hayır” demeyi öğretin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 09:15

En değerli varlıklarımız çocuklarımız, onların dünyası tertemiz ve tozpembe olmalı. Sevgili anne-babalar, altını çizerek söylüyorum ki gerçek güvenlik çocuğun kendine koyduğu sınırlar. Sizin onlara “tanımadığın kişilere güvenme” uyarınızın nerelere gidebileceğini iyi ayarlamalısınız.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun servis şoförü amcası, okul kantininde çalışan ağabeyi sizin için yabancı kavramında iken, çocuğunuz için her gün gördüğü en tanıdık kişiyi ifade eder. Onlara yabancı kavramını anlatırken genel değil ayrıntıcı olun.

Onlara güvenlik eğitimi verirken korkutucu değil, eğitici olmaya özen gösterin ve beceri kazandırmaya çalışın. En önemlisi de, tehlike anında kendini en az hasarla nasıl kurtaracağını öğretmek. Her aile kendi sınırlarını çizer. İyi bir izleyici olun.

KALABALIKLA YÜRÜMEYİ ÖĞRETİN

Çocuklarınızın en yakın arkadaşlarını iyi tanıyın, en çok gittiği mekânları bilin. Yetişkinlere itaat etmemesi gereken durumları ve sır tutmamayı öğretin. “Hayır” demesi gerektiğinde ona kızmayın. Tanımadığı kişilerle konuşmamayı, kalabalıkla yürümeyi öğretin.

Haberin Devamı

Size her zaman nerede olduğunu bildirmesini isteyin ve ona örnek olun. Servis şoförlerini tanımanız ve numaralarını almanız gerekiyor. Giriş çıkış saatlerini bilmek, ders çizelgelerini takip etmek de önemli konular arasında. Sizi bulamadığında gideceği kişileri öğrenmesi gerekiyor.

Araba ile takip edildiğini hissettiği zaman, yön değiştirmesi gerektiğini; tehlike anında avaz avaz bağırmayı, sesinin bir ‘Güvenlik Alarmı’ olduğunu  öğretin. Çocuğunuz küçükse ‘güvenlik parolası’ oluşturun.

Dernek başkanı Prof. Dr. Nusret İlker Çolak önderliğinde pek çok okula ulaşmaya çalışıyoruz. Eğitim ekibi olarak yaptığımız seminerlerde çocuklara, küçük yaşlardan İtibaren, ‘kötü elleme’ ve ‘iyi elleme’ kavramının içeriğini anlatıyoruz. Eğer birisi seni hırpalarsa, sıkarsa, canını yakar, istemediğin bir yerine dokunursa bu bir kötü dokunmadır diyor, hislerine güvenerek “hayır” demesi gerektiğini öğretiyoruz.

“HAYIR” DİYEBİLİRSİN, SANA BU YETKİYİ VERİYORUM

Ayrıca, bu tür olayları mutlaka güvenilir bir yetişkine anlatmasını ve yaşadıklarını asla “sır” olarak saklamaması gerektiğini söylüyoruz. Korkutucu değil eğitici olmaya çalışıyoruz. Afişlerle; Uluslararası14 Güvenlik Kuralı’nı aktarırken çocukların katılımını sağlıyoruz. Birlikte oyunlar oynuyor, canlandırmalar yapıyoruz.  Görev yaptığım Özel Cumhuriyet Okulları Anaokullarımızda ‘Güvendeyim’ haftası düzenleyerek, eğlenceli eğitimler veriyoruz. Hazırlamış olduğumuz görseller ve afişlerimizle eğitimi daha keyifli ve kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

İçerik olarak;

-Hayır deme hakkı olduğu,
-İtiraz etmesi gereken durumlarda ona kimsenin kızmayacağı,
-Tedirginlik yaşadığında bu durumu anne-babaya bildirmesi gerektiği,
-Kimlerden yardım istemesi gerektiği,
-Herhangi bir yere giderken kesinlikle ailesine haber vermesi gerektiği,
-Tek başına oynamaması gerektiği bağırma ve çığlık atma hakkının olduğu anlatılıyor.

Bu alanda eğitimcilerin eğitimi de çok önemli. Bu eğitimleri yaygınlaştırmak ve farkındalık yaratmak adına;  Cumhuriyet Koleji işbirliği ile14 Kasım 2015 cumartesi günü 1.Uluslararası Eğitim Sempozyumu düzenledik. Konu ‘Okul Öncesi Eğitimde Çocuk Güvenliği’ Sempozyumda; Londra’dan katılımcılarımız vardı. Gönüllü olarak gelen değerli eğitimciler ‘’Dr. Mustafa Özer, Mr.Matt Williams’  paylaşımları ile izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. İlker Çolak, Prof. Dr. Rengin Zembat, , Prof. Dr. Cengiz Başoğlu, Dr. Gülsüm Erdem, Dr. Murat Koçak, psikolojik danışman Nazan Ürkmez, eğitim danışmanı Hatice Çolak önemli paylaşımlarda bulunuldu. Amacımız bu alanda çalışan eğitimcileri konu ile ilgili bilgilendirmek ve farkındalık yaratabilmekti. Sunumumdan sonra yanıma gelen eğitimci arkadaşlarımın talebi hep aynı oldu. Lütfen eğitime gelir misiniz?. Bu bize güvenlik eğitiminde ne kadar açığımız olduğunu bir kez daha gösterdi.

BİLGİ GÜÇTÜR ÇOCUĞUM

Güvenlik alanlarınız var dikkat edin, tıpkı göle taş attığınızda etrafta oluşan halkalar gibi. Bu halkalar kimin hangi sınırınıza ne kadar yaklaşacağını gösterir.

Haberin Devamı

- Yabancı bana hediye veremez. Anneme sormam lazım.
- Yabancılar benden yardım isteyemez. Anneme sormam lazım.
- Çocuklarımızın akıllarına kazımaya çalıştığımız, bir şeyler yanlış mı gidiyor, sinyal güvenilir yetişkin!

Sevgili ebeveynler; en önemli nokta çocuğa zarar gelmeden önlem almak ve bilgilendirmek, çünkü çocuk güvenlik önlemlerini öğrendiği anda güçlenir. Bireysel güvenlik derslerindeki en büyük amaç, çocuğu güçlendirmek, farkındalık sağlamak ve tepki vermeyi öğretmektir. Bu çocuklar hepimizin…

Çocuğun korunması insanlığın anayasasıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!