Güncelleme Tarihi:
İzmirli girişimci ve aynı zamanda Türkiye Satranç Federasyonu Kıdemli Antrenörü olan Bağdagül Ezin Kurtbaş, "Ezberci eğitim sisteminde bunalan çocuklarımıza oynayarak düşünmeyi öğreteceğiz" diye konuştu. Kurtbaş, 1 psikologla 7 eğitmenin görev yaptığı merkeze 4-14 yaş arası çocukların kabul edildiğini belirtti. Merkezdeki oyunlar arasında 4 bin yıllık Türk zeka oyunu Mangala da yer alıyor.
Türkiye Satranç Federasyonu Kıdemli Antrenörü aynı zamanda da Zeka ve Akıl Oyunları eğitmeni olan Bağdagül Ezin Kurtbaş, Bostanlı 6347 Sokak’ta, 64 Kare Satranç Ülkesi Akıl ve Zeka Oyunları Bilişim Merkezi’nin açılışını yaptı. Açılış törenine, Türkiye Satranç Federasyon Başkanı Gülkız Tulay da katıldı. Bir psikolog ve yedi eğitmenin görev yaptığı merkezle ilgili bilgi veren İzmirli girişimci Bağdagül Ezin Kurtbaş, 4-14 yaş arası çocukların kabul edileceği merkezin 60 kişi kapasiteli olduğunu ifade etti. Ezberci eğitim sistemi çerçevesinde çocukların var olan zekalarını kullanamadığını anlatan Kurtbaş, "Çocukların çok yönlü düşünmeleri sağlanacak. ’Kendi çocuğum olsaydı, nereye gönderirdim’ diye düşünürken böyle bir merkez oluşturmaya karar verdim. Çocuklar çok yalnız ve artık düşünmeyi unuttu. Sürekli ezber yapan çocuklara oynayarak düşünmeyi öğreteceğiz" dedi.
Hedef ezberci olmayan bireyler yetiştirmek
Merkeze başvuran bir çocuğun ilk olarak psikolog tarafından hazırlanan teste tabi tutulacağını dile getiren Kurtbaş, "Testle çocuğun hangi beceresinde, dikkat konsantraksyon ve algı gibi, zayıflık olduğu belirlenecek. Ardından öğrenciye uygun oyunlar belirlenecek. Eğitmenlerimiz, çocukla ilgili her hafta rapor hazırlayıp ebeveynleri bilgilendirecek. Öğrenciyi doğru yönlendirebilmek ve gözlemleyebilmek için test belirli aralıklarla yapılacak. Hedefimiz, düşünen, sorgulayan, ezberci yaklaşımdan uzak, hedefine ulaşabilmek için akıl ve mantık yürüten, kendi kararlarını kendi verebilen özgüvenli, çözüm odaklı bireyler yetiştirebilmek" diye konuştu.
4 bin yıllık Türk zeka oyunu
Merkezde, Abalonu, Rush Hour, Hoppers, Çikolata yerleştirme, Katamino, Quoridor, Kakuzi, Jungle Speyeed, Rory’nin Hikaye Küpleri, Dixit, Tipover Nehirden Geçiş, Distraction, Zingo, Ragetta Otti Panzerotti oyunlarının bulunduğuna değinen Kurtbaş, 4 bin yıllık Türk zeka oyunu Mangala’nın da favoriler arasında yer aldığını söyledi. Kurtbaş, "Bu oyunlarda şansa yer yok. Her biri düşünme ve zeka odaklı. 4 bin yıllık Türk zeya oyunu olan ve Osmanlı Sarayı’nda da oynanan Mangala’yı merkezimizdeki oyunlar arasında. Bu oyunla çocuklar zekalarını daha verimli kullanabilecek" dedi.