Güncelleme Tarihi:
“Ellerim işliyor, zihnim işliyor” sloganıyla kurulan Ankara Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi’nde, çocuklar çiftçilik, inşaatçılık,, sinemacılık, doktorluk,, arkeoloji, astronotluk gibi birçok mesleği tanıma fırsatı bulacak. Çocuklar, 2 bin 300 metrekarelik alanda kurulan müzenin şantiye alanı, film stüdyosu, laboratuvarı, çiftliği, ay yürüyüşü istasyonu, kazı alanı, mini trafik bölümü, ayna labirenti, mini kliniği, genetik ve adli tıp, elektrik, kuvvet ve mekanik atölyelerinde çeşitli serüvenler yaşayacak.
Merkezde, çocukların geçmişi kazı yaparak öğrenecekleri “Dinosfer alanı”; ineklerin sağılmasını buğdayın öğütülmesini gerçeğe yakın kurgularla görebilecekleri “Ali Baba’nın Çiftliği”; susuz bir dünyada yaşam olmadığı için su kaynaklarının bilinçli tüketilmesi gerektiğini anlayacakları “H2 O! ” bölümü; iş makinalarını ve inşaat alanını tanıyacakları “Şantiye”; taşıtları, trafik işaretlerini ve ilk yardım kurallarını yaşayarak öğrenecekleri ‘Mini Trafik” alanı bulunuyor.
“Ayna labirenti”nde kırılma, yansıma, derinlik gibi kavramları, “Mini Klinik”te bilinçli ilaç tüketmenin ve sağlık kontrolünün önemini, duyu organlarının fonksiyonlarıyla büyüme, gelişim ve üreme kavramlarını öğrenecek çocuklar, nesli tükenmekte olan canlıları ve biyolojik çeşitliliği “Vahşi Yaşam” alanında tanıyacak, “Medya” odasında film çekimine tanık olacak.
“Ay Yürüyüşü” istasyonu, astronot kıyafetiyle uzay mekiğine binme ve ay yürüyüşü yapma, “Genetik ve Adli Tıp Atölyesi”, temel labrotuvar malzemelerini tanıma, “Astronomi ve Uzay Atölyesi”nde Güneş, Dünya ve Ay arasındaki etkileşimi öğrenme, “Elektrik Atölyesi ve Yenilenebilir Enerji Atölyesi”, pil, jeneratör, güneş pilleri ve ampulün çalışma mantığını ışık, ısı, elektrik ve sesin dönüşmesini görme, “Mühendislik Teknoloji ve Matematik Uygulamaları Atölyesi”, tasarlama ve üretme, “Kuvvet ve Mekanik Atölyesi’ ise kuvvetin çeşitlerini ve etkilerini grup çalışmasıyla deneyimleme imkanı sunacak.
Avrupa Müze Akademisi Başkanlığının “Türkiye Büyükelçisi”
Ankara Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi Kurucu Başkanı Fethi Kubilay Yalçın, çocuk müzelerinin dünya vatandaşı bireylerin yetiştirilmesinde en etkili kurumlar olduğunu söyledi. Ekim ayında hizmete girecek merkezde uygulanacak etkinlik programlarını, Milli Eğitim Bakanlığının müfredatlarına uygun şekilde bilim uzmanı, müze eğitimcisi, antropolog, çocuk edebiyatı uzmanı, sanat eğitimcisi, çevre uzmanı, çocuk gelişimi uzmanı ve program geliştirme uzmanlarından oluşan kadronun hazırladığını bildiren Yalçın, müzenin çocukların hayal güçlerinin ve yaratıcılıklarının gelişmesini sağladığını, problem çözme yeteneklerini geliştirdiğini anlattı.
Yalçın, Çocuk Müzeleri Birliğinin 23. üyesi olan Ankara Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezinin, Avrupa Müze Akademisinin Başkanı Andreja Rihter tarafından “Türkiye Büyükelçisi” ilan edildiğini bildirdi.
"Ellerim işliyor, zihnim işliyor"
Ankara Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi Danışmanı Prof. Dr. Fitnat Köseoğlu da son yıllarda gelişmiş ülkelerde, okul müfredatını destekleyici okul dışı öğrenme ortamlarına önem verildiğini belirtti.
Müzenin, çok sayıda çocuğu bilimle tanıştırıp, bilim insanı gibi düşünme alışkanlığını kazandırmayı amaçladığını anlatan Köseoğlu, ziyaretçi çocukların, elleriyle yaptıkları bir işe zihinsel olarak katılım da sağlayacaklarını belirtti. “Hands On (Ellerim işliyor), Minds On (zihnim işliyor)” sloganını benimsediklerini belirten Köseoğlu, “Bu müzede eller ve zihin birlikte işliyor” dedi.
Köseoğlu, İstanbul’da ve İzmir’de de gelecek yıl müze açacaklarını söyledi.