Güncelleme Tarihi:
Özellikle yaz aylarında tatilimizin vazgeçilmez bir parçası ve çocuklar için de çok eğlenceli. Herkesin yüzmeyi öğrenmesi kişinin can güvenliği, can kurtarma ve hayatta kalma gerekliliklerinden biri. Çocukların en kolay uyum sağlayabileceği spor dallarından, yüzme. Yürümek gibi doğal ve aynı zamanda kolay bir spor. Yüzme kas ve iskelet sistemi üzerindeki etkisi ile dünyada çocukların gelişimi anlamında temel sporlar arasından en önemli yeri tutuyor. Düzenli yapılan yüzme egzersizleri hem fiziksel (boy, kas v.b) hem de vücut koordinasyonunun gelişiminde çok önemli rol oynuyor. Yüzme sporu yapılırken, eklemler ve bağlar herhangi bir spora göre daha az zorlanıyor. Bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla yüzde 90 daha az.
YÜZME KURSLARINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Her şeyden önce çocuğunuzu veya kendinizi emanet edeceğiniz kişi ve kurumları iyi analiz etmek zorundasınız. Kayıt için sadece internet veya telefon ile elde edeceğiniz bilgiler yeterli olmayabilir. Daha doğrusu aldatıcı olabilir. Bir beceriyi her eğitmenin öğretebileceğini ancak uygun rol modeli olamayabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Önemli olan çocuklarınızda kalıcı ve olumlu davranış değişiklikleri elde etmek. Bu nedenle şunlara dikkat etmeniz de yarar var:
PARA KAZANMA AMAÇLI YERLERDEN UZAK DURUN
• Yüzme kursu ve eğitmenlerin yüzmede uzman, eğitimli ve belgeli olup olmadıklarını araştırın, gerekirse kayıttan önce görmeyi talep edin.
• Kayıt yaptıracağınız eğitim yerinin kurumsal ve bu konuda 12 ay eğitim veren bir yer olup olmadığını araştırın. Sadece yaz dönemi para kazanma amaçlı olan yerlerden uzak durun.
• Yüzme gruplarının 8-10 kişiyi geçmeyecek sayıda olmasına dikkat edin.
• Kayıttan önce mutlaka en azından bir dersi izleyin.
• Eğitmen veya eğitmenlerle görüşün.
• Havuzun su kalitesi hakkında bilgi isteyin.
• Tesisi önceden gezin, imkanınız varsa mevcut üyelerden bilgi alın.
• Yüzme kursu veya yüzme eğitmeni hakkında yazılmış şikayetler var mı, diye internette araştırma yapın.
KAÇ YAŞLARINDA YÜZMEYE BAŞLANABİLİR?
Doğduğu andan itibaren insanlar her yaşında yüzme ile ilgili çalışmalara başlayabilir. Tabii ki yüzmenin her yaşın gerektirdiği eğitim doğrultusunda yapılması gerekiyor. Ben kızımı iki aylık su eğitimine başlattım ve şu an 14 aylık, 2-3 metre kendi başına suda yüzebiliyor. Doğru koşulları sağlayan bir havuz ve deneyimli bir eğitmen varsa eğer her yaşta su ile tanışılabilir. Ülkemizde bebekler için çok olmasa da eğitim yerleri var ve günden güne çoğalıyor. Derinliği uygun olan havuzlarda 3-5 yaş arası minikler için de yüzme eğitimi veriliyor. Yaygın olarak ülkemizde 6 yaşındaki çocuklar yüzmeye başlayabiliyor. Çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimi için temel sporlar yüzme ve jimnastik. Ayrıca fakat herkesin yüzmeyi öğrenmesi kişinin can güvenliği, can kurtarma ve hayatta kalma gerekliliklerinden biri. Yüzme eğitimi anlamında;
• 0-1 yas 20 dakika, haftada 1 gün.
• 1-3 yas 30 dakika, haftada 1 gün.
• 3-5 yas 30-45 dakika, haftada 1 veya 2 gün.
• 5-8 yas 45 dakika, haftada 2 gün.
• 8-15 yas 45-50 dakika, haftada 2 veya 3 gün.
• 16+ ve yetişkin yüzme eğitimi 60 dakika, haftada 2 veya 3 gün.
Bunlar sadece yüzme eğitimi için uygun, spor anlamında yapılacak aktiviteler profesyonel eğitmenler gözetimi ve kontrolü altında yapılmalı. Yüzme her yaşta doğru eğitimle yapılabilecek bir aktivite.
ÇOCUĞUNUZ SUDAN KORKARSA SAKİN OLUN
Birçok anne-baba çocuklarının korkuları olduğunu bilir ama bunların nasıl geçirileceği hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değildir. Çocuğun sudan korkmasının nedenlerinden biri, anne-babanın ve bakımıyla ilgilenen kişinin yaklaşımı. Çocuklar yeni bir deneyim yaşayacakları zaman çevresindekilerin nasıl davrandığına bakar ve onları taklit eder.
Çocuğunuzu suya (duş, küvet v.b.) veya havuza sokarken aceleci davranmayın, olabildiğince sakin kalın ve sabırlı olun. Aceleci tutumunuz veya hatalı bir adımınız işinizi daha da zorlaştırır. Bırakın çocuk ortama ayak uydurana kadar suyun veya havuzun kenarında oynasın. Suyla ilişkisi zor olan çocuklar için evde anne-baba ile yüz-göz yıkama alıştırmaları, birlikte duşun altında durma, gözleri ve ağzı açma gibi alıştırmalar yapılabilir. Daha ileriki durumlar için profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederim.