Güncelleme Tarihi:
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Çocuk Vakfı işbirliğinde düzenlenecek Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi ile Çocuk ve Medya Hareketi çerçevesinde, Türkiye’nin ilk Çocuk ve Medya Stratejisi’nin birinci taslağı hazırlandı.
Çocuk Vakfı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın himayesinde, Prof. Dr. Haluk Yavuzer’in de başkanlığında, 14-15 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi ile Çocuk ve Medya Hareketi çerçevesinde strateji belgesinin birinci taslağının hazırlandığı bildirildi.
Strateji belgesi ile çocuk dostu bir medya düzeni ve medya okur yazarı bir Türkiye’nin amaçlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’ın himayelerinde 27 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul’da başlatılan Çocuk ve Medya Hareketi’nden sonra alınan çocuk, yetişkin ve alanyazını uzmanlarının görüşleri doğrultusunda, Birinci Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 belgesinin ilk taslağı 9 Eylül 2013’te sonuçlandırıldı. Strateji belgesine Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel ölçüt ve ilkeleri yön verdi. Farklılıklara bakılmaksızın tüm çocukların medyada eşitlik ve etik kurallar çerçevesinde temsiline; izleme ve denetim süreçlerinde çocuk katılımını sağlamaya yönelik yaklaşıma öncelik verildi; stratejik amaç ve eylemler ‘hak temelli’ anlayışa göre belirlendi. Taslak, medya konusunda aile, çocuk, toplum ve dünya ölçekli çok yönlü bir yaklaşımı içeriyor. Strateji Belgesi, çocuk ve medya alanında koruyucu, yetkilendirici, önleyici ve içerik geliştirici stratejik amaçlar ve projelerden oluşuyor. Bu yönü ile Strateji Belgesi, Türkiye’de çocuk ve medya bağlamında yeni yapılar ve uygulamalara öncülük edecek.”
Strateji belgesinin uygulanması
Birinci Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 belgesinin, kamu kurum ve kuruluşların yanında, her yaştan bireyin, ailenin, toplumun, eğitimcilerin, eğitim kurumlarının, medyanın, medya meslek kuruluşları ve medya birliklerinin, yerel yönetimlerin, aile, çocuk ve gençlik odaklı sivil toplum kuruluşlarının örgütlenerek sivil bir hareketin öncülüğünde hayata geçirileceği ifade edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çocuk Vakfı Başkanı ve Kongre Genel Yönetmeni Mustafa Ruhi Şirin de şunları söyledi:
“Çocuk ve medya alanının tarafları yalnızca çocuklar ve medya değildir. Bugün, yaşadığımız dünyada çocuk ve medya konusu ülke sınırlarını aşmış küresel bir sorundur. Çocuğun medyanın olumsuz etkilerinden korunması yanında, olumlu etkilerinden yararlanması amacıyla başlattığımız Çocuk ve Medya Hareketi, kısa sürede ilk belgenin hazırlanmasına öncülük etmiştir. Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi birinci taslağı, çocuk ve medya bağlamında ülkemizin ilk yol haritası olacak. Strateji Belgesi birinci taslağında medya süreçlerinde çocuğun katılımı yanında sivil izleme ve denetim modellerine yer veriliyor ve çözüm odaklı yaklaşım öngörülüyor.”