Güncelleme Tarihi:
Çocuk Vakfı Kurucusu Mustafa Ruhi Şirin imzalı çağrı metninde şu ifadelere yer verildi:
“2015’in son günlerinde sizlere iki önerimiz var:
Üç yıl önce, yoksul çocukların himayesinde, Türkiye (belki de Dünya) Çocuk Yoksulluğu Kongresi’nin düzenlenmesini duyurmuştuk. Kongreyi memleketimizin ovası veya vadisi olan yoksul bir köyünde ve büyük bir çadırda düzenlemeyi hayal ediyoruz. Niçin mi? Dünya nimetlerinin yoksullarla paylaşılmadığını hatırlatmak yanında; adalete, eşitliğe ve kardeşliğe sıra gelmesi için.
İkinci önerimize gelince: Yeni Anayasa’nın Türkiye’nin İnsan Hakları temelinde yeniden doğuşunu müjdeleyen toplumsal bir sözleşme olarak hazırlanması çok önemli. Hiç şüphesiz Yeni Anayasa’da aile, çocuk, gençlik, kadın ve güç koşullardaki bireylerin bütün hakları ile görünür olmalarının talep edilmesi kadar, bu taleplerin Yeni Anayasa’da nasıl yer alacağı da önemli. Ne yapmalıyız ve nereden başlamalıyız? Mahalle, köy, kasaba ve şehirlerde eş zamanlı şekilde çocuk ve yetişkin görüşünün alınmasına öncülük etmeliyiz. Yerelden başlayarak toplumsal bir hareketi başlatmalıyız.
Yaşadığımız zamanın eşiğinde ne aydınlar ne de iktidarlar Türkiye ve Dünya için insanlığı öğüten sistemin değişimini sağlayacak kuşatıcı bir fikir ortaya koyamamışlar. Sistem ve iktidar odaklarına teslim olan aydınlar ve sivil toplum kuruluşları ise sistemi ve iktidarları dönüştürecek güçten de yoksundurlar. Bu nedenle kazanan taraf hep bu köhne ‘sistem’ oluyor. İçinde bulunduğumuz ideolojik kapışma ortamı bozulan sosyal ve kültürel dokunun onarılması ve kök sorunlara yönelmeyi de erteliyor. Yıllarımızı ormanı dikenlerden temizlemekle mi geçireceğiz? Ormandaki çalıların yırtılan elbiseleri bile acıttığını fark etmeyenlere ne diyebiliriz ki!
Sistem ve iktidar odaklarının insan kaynağı birikimine uzak durması, içinde bulunduğumuz durumu özetlemek için yeterli. Bu kutuplaşma ve kör dil’e rağmen, mevcut ortamdan zafer çıkaranlara sağlık ve şifa dileriz. Sistem-Kral öylesine çıplak ki sadece derisi değil, içi bile görünüyor! Tekrarlamakta yarar var: Umutsuzluk yoktur. Sahne hazır. Yeter ki perdeler açık kalsın. Dünden bugüne çocuklar için dünyayı güzelleştirenlere, insanlığın bugünü ve geleceği için çocuk yüzlü devrimlere adananlara esenlik dileklerimizi sunuyoruz.”