Güncelleme Tarihi:
Hayata Destek Derneği, Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukların mevsimlik tarım işçiliğinde çalışmasının önüne geçmek için herkesi çocuk olmaya çağırdı. Hem dünya çocuklarının haklarına destek vermek, hem de Türkiye’deki çocuk işçilerin yasal haklarına bir an önce kavuşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen kampanyada Kadıköy’de ve Türkiye’deki beş farklı üniversite kampüsünde, onlarca gönüllüyle birlikte oyunlar oynandı.
Derneğin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Elimizdeki güncel olmayan verilere göre (TÜİK 2012 İşgücü Anketi) Türkiye’de 1 milyon çocuk, yasadışı olduğu halde, işçi olarak çalıştırılıyor. Bunun yüzde 45’ini ise tarımda çalışan çocuklar oluşturuyor. Bu çocuklar evlerinden, okullarından, tüm yasal haklarından uzak bir hayat sürüyor; ömür boyu kalıcı sağlık sorunları ve en kötüsü de kalıcı yoksulluğa mahkum ediliyorlar. Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, doğumlarından itibaren mevsimlik tarım göçünün beraberinde getirdiği şartlardan etkileniyorlar.
2012’den bu yana sahada çalışmalar ve destek faaliyetleri yürüten Hayata Destek ekibinin Şubat 2013-Kasım 2014 arasında gerçekleştirdiği saha araştırması bulgularına göre ‘mevsimlik gezici tarımda çocuk olarak analiz edilebilecek nüfus, görüşülen hanelerin toplam nüfusunun yüzde 52’sini oluşturmakta’ , yani mevsimlik tarım işçilerinin yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor. Çocuk işçiliğinin sonlandırılması, gelişmekte olan ülkeler kategorisinden gelişmiş ülkeler ligine geçiş yapmak isteyen Türkiye için, bir sınav niteliği taşımakta.
‘Bu iş çocuk oyuncağı değil!’ kampanyası kapsamında geçtiğimiz yıl 20 Kasım’da başlattığımız imza kampanyasına bir yıl içerisinde 36 bin 318 kişi ile 25 ayrı kuruluş destek vererek ‘TBMM’de bulunan tüm siyasi parti gruplarından mevsimlik tarım işçilerinin ve çocuklarının sorunlarını her yönüyle ele alıp çözecek bir Meclis Araştırma Komisyonu kurmaları’ talebimizin arkasında durdu. Geçtiğimiz hafta, üyeleri belirlenme aşamasında olan bu komisyonun kurulacağı haberini aldık. Bugün de yayınlanan araştırma raporunun komisyona iletilmesi ile aldığımız imzaların teslimi için TBMM Başkanlığında Sayın Cemil Çiçek ile görüşüyoruz.
Nihai amacımız, hem mevsimlik tarım sektöründe, hem de diğer sektörlerde çalışan ve risk altındaki çocukların temel haklarına kavuşması için gerçekçi politikalar üretilmesi ve bunların bir an önce uygulanması. ‘Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil’ kampanyasının, bir yıllık hedefine ulaşması için destek veren herkese sonsuz teşekkürler.”