Güncelleme Tarihi:
Çocuk, masumiyetle eş anlamlı, sevgiyle, samimiyetle, şefkatle. Onun mutlu olmadığı bir toplumun ilerleyebilmesi elbette mümkün değil. Çocuklarını mutlu edemeyen cemiyetler mutsuzluğa mahkumdur. Ve bayram. Umut, hayal, sevinç demek. Çocuklar içinse hayatın kendisi demektir bayram. Gerek milli gerekse dini bayramlar olsun hep çocukların dünyasında anlam kazanır bu değerli günler. Çocuklarla güzeldir bayram sabahı, onlara gülümser şehrin sokakları. Kimi zaman ellerinde bayraklar kimi zaman üzerinde bayramlıklar. Çocuktur bayram. Bayramdır çocuk.
23 Nisan. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bu topraklardan dünya çocuklarına armağan. Atatürk sadece Türkiye Cumhuriyeti çocuklarına değil dünya çocuklarına bir bayram hediye etmiştir. Çoşkuyla gururla kutlayalım. Neşe ve sevinç hepimizin olsun. Rengarenk elbiseler, birbirinden güzel gösteriler, olmazsa olmaz şiirler, şarkılar, türküler. Yurdumuzun çocuk rengine boyandığı, onun ikliminin yaşandığı bir gündür 23 Nisan. Geçmişten ve şimdiden geleceğe sevginin ve umudun ve başarının yolu 23 Nisan’lar. Bu vesileye tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla analım. Bu cennet vatan uğruna can veren şehitlerimizin makamı cennet olsun.
Öğretmen, öğrenci ve idareci kitap okuyacak
UNESCO’nun çağrısı ile 23 Nisan anlamına anlam katacak bundan sonra. Çocukla bayramı biraraya getiren 23 Nisan yanına kitabı da alarak çocuk, bayram ve kitap kelimelerini bir günde bir amaçta buluşturacak. Bundan böyle 100 ülkede milyonlarca insanın katılımıyla 23 Nisan’lar Dünya Kitap Günü olarak kutlanacak.
Bu kutlamanın amacı, kitabın ve okuma alışkanlığının önemini dünya çapında vurgulamak, okumayı özendirmek; yayına, yayın hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygıyı teşvik etmek; kitabın, uluslararasında kültür alışverişini sağlayan, karşılıklı anlayış ve hoşgörüyü geliştiren niteliğiyle de dünya barışına hizmet etmek olacak elbette.
Okuyan çocukların kurduğu bir gelecek hayali biz kamu yönetcilerini derinden heyecanladırıyor. Kitapla erken yaşta kurulacak dostlukların bir ömür süreceği gerçeğinden yola çıkarak çocuklarımızla dost etmeliyiz kitabı. Biliyoruz ki ona dost olan şiddetin her türlüsüne düşman olur, biliyoruz ki aydınlık bir gelecek okumakla mümkündür ve biliyoruz ki hayat okudukça güzeldir.
Bizler İstanbul’da bin çocuğumuza bin kitap hediye edeceğiz. Ve “Önce Kitap” diyerek 25 Nisan’da ilk ders saatinde öğrenci, öğretmen ve idarecisiyle kitap okuyacağız. Sevdiklerimize kitap hediye edeceğiz. Çocuklarımızın 23 Nisan sevgisine kitapla ortak olup onlarla daha güzel bir gelecek için kol kola vereceğiz.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin yaınladığı mesajda da vurguladığı gibi kitap okuma alışkanlığının gittikçe azaldığı, gelişen bilgisayar teknolojilerinin özellikle gençlerin ve çocukların kitap okumasını olumsuz etkilediği bir dünyada böyle bir günün çok önemli olduğuna inanıyoruz.
23 Nisan Dünya Kitap Günü’nde sevdiklerimize armağan edeceğimiz bir kitap belki de onların okuma alışkanlığı kazanmasında, kitaplarla tekrar buluşmasında küçük ama önemli bir adım olacaktır.
Her kitap bir hediye! Herkesi bu güzel çocuk bayramına, bu anlamlı kitap bayramına, bu eşsiz okuma bayramına katkı sunmaya davet ediyorum. Çocuklar bayram olsun. Bayramlar çocuk olsun. Kitaplar çocukların bayramı olsun.