Çil Horoz Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Çil Horoz Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:01

1941 yılında kurulan Garip akımı, önceleri sadece bir şiir hareketiydi. Daha sonraki yıllarda akımın temsilcileri hikaye, tiyatro oyunu, eleştiri ve roman türünde de birçok eser kaleme aldı. O eserlerden biri olan Çil Horoz, ilk kez 1988 yılında yayımlandı. 1991 yılında devlet tiyatrosunda sahnelenen bu oyun, o dönemin en çok izlenen ve beğenilen oyunları arasında yer aldı. Çil Horoz adlı eserin yazarı ve içeriği hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

 

Çil Horoz, 1988 yılında Süreyya Duru tarafından sinemaya uyarlandı. Başrolünde Hülya Avşar, Ayla Algan, Sedat Savtak ve Tulu Çizgen gibi ünlü isimlerin yer aldığı film, en özgün senaryo ve en iyi uyarlama dalında ödül kazandı. 

 

 Çil Horoz Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 

 Çil Horoz, Garip akımının temsilcileri arasında yer alan Oktay Rıfat tarafından yazılmıştır. 10 Haziran 1914 tarihinde Trabzon'da doğan Oktay Rıfat'ın ilk şiir kitabı Güzelleme, 1945 yılında yayımlandı. Şiirde biçim kaygısı gütmeyen usta şair, üslubun biçimden de içerikten de daha önemli olduğunu savundu. 

 

Haberin Devamı

 Bir Kadının Penceresinden, Danaburnu ve Bay Lear adlı romanları büyük ilgi gören Oktay Rıfat, 60'lı yılların başından itibaren tiyatroya yöneldi. Dilsiz ve Çıplak adlı şiir kitabıyla 1984 yılında Behçet Necatigil Şiir Ödüüne layık görüldü. 

 

 Oktay Rıfat'ın edebiyatını iki döneme ayırmak mümkündür. İlk dönemde Garip akımının tüm özelliklerini yansıtan, sanat kaygısı gütmeyen, sade şiirler kaleme aldı. Daha sonra İkinci Yeniciler akımına dahil olan şair, daha soyut ve imgesel şiirler yazmaya başladı.

  Çil Horoz Konusu

 

  Çil Horoz adlı eserde, İstanbul'un kenar mahallerinden birinde yaşayan üç kız kardeşin, hayata tutunma çabası anlatılıyor. 

 

 Çil Horoz Özeti 

 

 Babalarını erken yaşta kaybeden ve anneleri tarafından terk edilen üç kız kardeş, aynı evde yaşamaktadır. En büyük kardeşin sevgilisi Hasan, Ayten'e ilgi duymaktadır. Kız kardeşlerin en küçüğü olan Ayten'in en büyük hayali, zengin olmak ve İstanbul'un en lüks semtlerinden birinde yaşamaktır. Bu hayalini gerçekleştirmek için önüne çıkan tüm fırsatları değerlendirmeye hazırdır. 

 

Haberin Devamı

 Bir gün Hasan, Ayten'den hoşlandığını itiraf eder. Ayten ile Hasan'ın yakınlaştığını fark eden abla, kız kardeşini evden kovar. 

 

 Çil Horoz Türü ve Özellikleri 

 

 Oktay Rıfat'ın kaleme aldığı Çil Horoz, bir tiyatro oyunudur. Oyunda kadın - erkek ilişkileri, zengin olma hırsı ve zengin - fakir çatışması gibi konular işlenmiştir. Hem oyunda hem de sinema filminde sembol olarak kullanılan çil horoz, erkeği ve cinselliği simgeler.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!