Güncelleme Tarihi:
Çil Horoz, 1988 yılında Süreyya Duru tarafından sinemaya uyarlandı. Başrolünde Hülya Avşar, Ayla Algan, Sedat Savtak ve Tulu Çizgen gibi ünlü isimlerin yer aldığı film, en özgün senaryo ve en iyi uyarlama dalında ödül kazandı.
Çil Horoz Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır?
Çil Horoz, Garip akımının temsilcileri arasında yer alan Oktay Rıfat tarafından yazılmıştır. 10 Haziran 1914 tarihinde Trabzon'da doğan Oktay Rıfat'ın ilk şiir kitabı Güzelleme, 1945 yılında yayımlandı. Şiirde biçim kaygısı gütmeyen usta şair, üslubun biçimden de içerikten de daha önemli olduğunu savundu.
Bir Kadının Penceresinden, Danaburnu ve Bay Lear adlı romanları büyük ilgi gören Oktay Rıfat, 60'lı yılların başından itibaren tiyatroya yöneldi. Dilsiz ve Çıplak adlı şiir kitabıyla 1984 yılında Behçet Necatigil Şiir Ödüüne layık görüldü.
Oktay Rıfat'ın edebiyatını iki döneme ayırmak mümkündür. İlk dönemde Garip akımının tüm özelliklerini yansıtan, sanat kaygısı gütmeyen, sade şiirler kaleme aldı. Daha sonra İkinci Yeniciler akımına dahil olan şair, daha soyut ve imgesel şiirler yazmaya başladı.
Çil Horoz Konusu
Çil Horoz adlı eserde, İstanbul'un kenar mahallerinden birinde yaşayan üç kız kardeşin, hayata tutunma çabası anlatılıyor.
Çil Horoz Özeti
Babalarını erken yaşta kaybeden ve anneleri tarafından terk edilen üç kız kardeş, aynı evde yaşamaktadır. En büyük kardeşin sevgilisi Hasan, Ayten'e ilgi duymaktadır. Kız kardeşlerin en küçüğü olan Ayten'in en büyük hayali, zengin olmak ve İstanbul'un en lüks semtlerinden birinde yaşamaktır. Bu hayalini gerçekleştirmek için önüne çıkan tüm fırsatları değerlendirmeye hazırdır.
Bir gün Hasan, Ayten'den hoşlandığını itiraf eder. Ayten ile Hasan'ın yakınlaştığını fark eden abla, kız kardeşini evden kovar.
Çil Horoz Türü ve Özellikleri
Oktay Rıfat'ın kaleme aldığı Çil Horoz, bir tiyatro oyunudur. Oyunda kadın - erkek ilişkileri, zengin olma hırsı ve zengin - fakir çatışması gibi konular işlenmiştir. Hem oyunda hem de sinema filminde sembol olarak kullanılan çil horoz, erkeği ve cinselliği simgeler.