Güncelleme Tarihi:
Bu yıl ilk kez düzenlenen Darüşşafaka Cemiyeti’nin ‘Çatı Konuşmaları’nın başlığı ‘Büyük Konulara, Küçük Hikayeler’ olarak belirlendi. Etkinliğe, Prof. Dr. Umran İnan ve Dr. Canan Dağdeviren gibi dünyaca ünlü akademisyenlerin yanı sıra oyuncu Mert Fırat ve aerobik cimnastikte Dünya Şampiyonu Ayşe Begüm Onbaşı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.
MERHAMET DUYGUSUNU GÖSTERİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran, Darüşşafaka’nın kendisi ve Türkiye için önemini anlattı. Bu okulun Türkiye’de merhamet duygusunun boyutlarını göstermesi açısından çok önemli bir örnek olduğunu dile getiren Safran, şunları söyledi:
“Bir buçuk asırdır eğitime katkı sunan bu okulun kapısından arabayla girerken bile heyecanlanıyorum. Bu okullar, milletimizin merhamet duygusunun kalplere kazınmasıdır. Yavrularımıza bu imkanı sunan herkese, MEB ve millet adına teşekkür ederim. Burası sadece bir eğitim kurumu değil, Darüşşafaka aynı zamanda destanlar da yazdı. 1915-1916’da lise bölümü Çanakkale’de şehit düştü. Bu miras çok büyük. Darüşşafaka olmasaydı, parlak birçok çocuğumuz Anadolu topraklarında sönüp gidecekti.”
CAMDAN LABORATUVAR HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM
Çalışmalarını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi’nde sürdüren Dr. Canan Dağdeviren gençlere bilim kariyerini anlatarak, “Bahane değil hayallerin peşinden koşun. Fakat buna ulaşmak için cesaretiniz de olmalı. Araştırma hayatımın ilk yıllarında deney yapmayı bilmiyordum. Aletleri uygun şekilde kullanamıyordum. Ben de bir sandalye aldım. Laboratuvara gittim. Nasıl deney yaptıklarını, aletleri nasıl kullandıklarını izledim. Bu nedenle eğer bir gün profesör olursam camdan laboratuvar yapacağım diyordum. Herkes bizi çalışırken görebilecekti. MIT’de 5 milyon dolara mal olan bir laboratuvarı hayata geçirmeyi başardım. Yellow box denilen camdan laboratuvarın her şeyini tasarladım. Bu sayede artık herkes bizi deney yaparken izleyebiliyor. Temiz odada çok küçük boyutta aletler yapıyoruz. Beyin, kalp ve midede sindirimi, hazmı yakalayan herkesin başarıya ulaşacağını düşünüyorum” diye konuştu.
GELENEK OLACAK
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş da Çatı Konuşmaları’nın bir gelenek olmasını amaçladıklarını söyledi. Darüşşafaka’nın 1863’te kurulduğunu hatırlatan Çamaş, “O dönemde ne Birleşmiş Milletler ne de çocuk haklarına dair sözleşmeler vardı. 155 yıl önce atılan bu büyük adım halkın her kesiminden destek gördü. Darüşşafaka’da geçen her çocuğun bir hikayesi var. Eğitime yapılan her yatırım karşılığını misliyle alır. Ülkemizin geleceği buna bağlı. Dünyanın ilk 10 ekonomisine girmenin yolu eğitimden geçiyor” dedi.