Güncelleme Tarihi:
Üniversiteden hocam Prof. Dr. Üstün Dökmen meşhur bir psikoloğun bir sözünü çok sık bize hatırlatırdı. Ben de bu sözü sizlerle paylaşmak istiyorum: ‘’Bugünümüzü mahveden iki şey vardır. Birincisi gelecekle ilgili endişelerimiz, ikincisi geçmişle ilgili pişmanlıklarımız.’’
Bizler duygusal insanlar olduğumuz için çok çabuk gaza geliriz ya da çok çabuk moralimiz bozulur. Gaza gelip sürekli ders çalışan öğrenciler gördüğüm gibi sınavı kötü geçtiği için haftalarca kitabı eline alamayan öğrenci de gördüm.
Sınav hazırlığı sadece ders çalışmak, soru çözmek demek değil. Aynı zamanda moral ve motivasyon işidir.
Önce kendinize şu soruyu sormalısınız: ‘’Ben bu sınavda başarılı olmak istiyor muyum?’’
Eğer cevabınız ‘’evet’’ ise;
Kendinize, ‘’başarılı olmak için ne yapmalıyım?’’ sorusunu sormalısınız.
Başarıya ulaşmak için zamanı iyi yönetin
Başarı tesadüfi olamaz. Adım adım gidilerek, bir program doğrultusunda başarılı olunabilir. Başarılı olabilmeniz için zamanı iyi yönetmeniz gerekir. Eğer zamanı iyi yönetemezseniz zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Zamanı yönetmek demek, ‘ ne zaman ne yapacağını bilmek’’ demektir. Bu hafta bu yüzden çok önemli.
Başarıya ulaşmada ailenizin de büyük rolü olduğunu unutmamalısınız.
Ailenizle kesinlikle iletişiminizi kesmeyin. Onlarla daha iyi diyalog kurmak için, ‘’Anne-baba benim için çok şey yaptığınızı biliyorum. Ancak izin verin kendi kararımı kendim vereyim’’ demelisiniz.
Sevgili üniversite adayları;
Üniversite sınavında başarıya ulaşmak için;
• Cesaret edin. “Ya kazanamazsam” diye korkmayın.
• Dürüst olun. Kendinizi aldatmayın. “Ben yeteri kadar çalışmıyorum” cümlesini kendinize dürüstçe söyleyin. Bu dürüstlüğü göstermezseniz kaybedersiniz.
• Kararlı ve azimli olun.
• Çalışkan olun. Çalışanın kendisine öz güveni de olur.
• Kendinizi kontrol edin. Hayatta sizi etkileyecek çok şey var. Bunları siz kontrol edebilirsiniz
• Unutmayın, insanın en büyük gücü kendisidir.
Son hafta birçok soru adayların kafasını karıştırıyor
Sınava hazırlanan adaylar için son haftalarda ne yapılması gerektiği önemli sorulardan biridir. Konu tekrarı mı yapılmalı, deneme sınavı mı çözülmeli, ders çalışmaya ne zaman son verilmeli, beslenme ve uyku düzeni nasıl olmalı gibi birçok soru, adayın ne yapacağına dair kararsızlık yaşamasına neden oluyor. Sınava gireceklerin bu sorularını yanıtlamaya çalışalım.
Sınava kadar olan yaklaşık 5-6 günlük süreyi verimli bir şekilde değerlendirmek için neler yapılmalı?
Her şeyden önce kalan süreyi küçümsememeli, sınavdan bir gün öncesine kadar çalışma temponuzu düşürmemelisiniz. Konu eksiklerinizi büyük ölçüde tamamladığınızı düşünürsek, hatırlamanız gerektiğini düşündüğünüz konuları tespit edip son tekrarlarınızı yapabilirsiniz.
Deneme sınavı ve geçmiş yılların YGS sorularını çözebilirsiniz. Çözdüğünüz deneme sınavlarını analiz ederek, boş bıraktığınız ya da yanlış yanıtladığınız soruların çözümlerini öğrenmelisiniz.
Fiziksel egzersizler ve açık hava yürüyüşleri iyi gelir
Bu dönemde biraz gergin ve heyecanlı olabilirsiniz bu duyguların doğallığını kabul edin. Fiziksel egzersizler, açık havada yürüyüşler gerginliğinizle baş etmenize yardımcı olabilir.
Eksiklerinizi ve yapamadıklarınızı düşünmek yerine yapabildiklerinizi ve başlangıca göre kat ettiğiniz mesafeyi düşünün. İyi bir hazırlık süreci geçirdiğinizi düşünerek kendinize güvenmeli, emeklerinizin karşılığını alacağınıza inanmalısınız.
Son hafta her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkarak uykunuzu düzene koyarsanız sınavdan önceki gece az uyumanız durumunda performansınız olumsuz etkilenmeyecek. Son günlerde ve sınav sabahı alışkın olduğunuz beslenme düzeninizi koruyun. Sınav gününden önce yapmanız gerekenlerden biri de sınava gireceğiniz binayı gidip görmek olmalı.
Üniversite sınavında bütün adaylara başarılar diliyorum…