Güncelleme Tarihi:
CERN ile gurur duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Hauer, “CERN uluslararası özgün bir tesis. Avrupa Birliği’nin bir arada çalıştığında neler yapılabileceğini gösteriyor. Türkiye ise 130 bilim adamı ile önemli bir yer tutuyor. Burada bilim üzerinden diplomasi yapıyorlar, ben bu terimi çok seviyorum. CERN’de hem rekabet hem de işbirliği bir arada yürüyor. Siyaset CERN’den çok şey öğrenebilir” dedi.
Dünya tarihinde fizik alanında en önemli ilerlemeler arasında gösterilen Higgs Bozonu’n keşfi sırasında CERN’ün genel direktörlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Heuer, Boğaziçi Üniversitesi’nde CERN ve önemli deneylerden bahsetti. Heuer, CERN’ün ticari ve siyasi çıkarlar olmadan, onlarca ülkeden gelen araştırmacılar sayesinde ne gibi başarılar elde edilebileceğini gösterdiğini söyledi.
Evrenin oluşumu hakkında sunum yapan duayen fizikçi, henüz keşfedilmemiş çok şey olduğunu belirterek, “Umarım karanlık madde, karanlık enerji, anti madde ve madde konularında bir şeyler daha öğrenebilecek kadar daha yaşarım” diye konuştu.
Büyük araştırmalar için güçlü ve sürdürülebilir bir altyapı gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Heuer, üniversitelere büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı. Heuer, Boğaziçi Üniversitesi’nin özellikle ATLAS deneylerinde çok önemli bir sorumluluk üstlendiğini ve Türkiye’nin CERN’e önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.