CERN, üniversite ve sanayi işbirliği konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

CERN, üniversite ve sanayi işbirliği konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2016 17:25

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Sanayi İrtibat Ofisi ortaklığında "CERN-Türkiye Üniversite Sanayi İşbirliği Konferansı" düzenlendi.

Haberin Devamı

CERN CMS Deneyi Sözcüsü ve Başkanı Tiziano Camporesi, konferansta yaptığı sunumda, son yıllarda hızlandırıcı temelli fizik alanında çok büyük başarılar elde edildiğini ve şu anda deneysel ölçümlerin ön plana çıktığını söyledi. CMS'de 180'den fazla enstitü ve 43'ten fazla ülkeden kurum bulunduğunu belirten Camporesi, "Türkiye'den kurum ve enstitüler de muhtemelen çalışabilecek ve deneye katkı sağlayabilecekler" dedi. Camporesi, bu süre içinde teknoloji geliştirme anlamında gerekli kaynakların kendilerine sunulması için tüm dünyanın yardımına ihtiyaç duyacaklarını vurgulayarak, "Türkiye’den CMS’e katılan enstitüler geçtiğimiz yıllarda elde ettiğimiz başarılarda önemli bir yer sahibiydi, önümüzdeki yıllarda yapacağımız projelerde de size güvenmeye devam ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

“HEDEFİMİZ YÜKSEK TEKNOLOJİ”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Sanayi İrtibat Ofisi ve CERN nezdinde Türkiye Sanayi İrtibat Görevlisi Hakan Kızıltoprak da üniversiteler ve sanayicilerle çalışacaklarını, TAEK'ten de destek alacaklarını, bunun yanında üniversite öğrencileri ve araştırma görevlilerinin de CERN'de açılan staj ve araştırma programlarına katılabileceklerini söyledi. Kızıltoprak, Türkiye'nin mekanik konusunda güçlü olduğunu vurgulayarak, "Mekanikte güçlüyüz ama biz biraz da elektronik, vakum, kriyojenik (soğu bilimi) alanlara kaymak istiyoruz. Çarpışmaları yapabilmek için bir vakum yapıyorlar, ortamın uzaya benzemesi için sıcaklığı -271 dereceye düşürüyorlar, parçacıkları o sistemlerin içinde hareket ettiriyorlar, tüm bu mıknatıslar uzay ortamına benzeyen bu soğuklukta çalışıyor" diye konuştu.     

Sanayicilerin Ar-Ge kapasitesini aşan noktalarda TÜBİTAK'ın destek sağlayacağını umut ettiklerini dile getiren Kızıltoprak, bu konuda kurumla görüştüklerini söyledi. Üniversiteler ve TÜBİTAK ile neler yapabilecekleri konusunda fikir alışverişi yaptıklarını anlatan Kızıltoprak, şunları söyledi:

"CERN ne istediğini söyleyecek, TÜBİTAK ile ortaklaşa çalışacağız, endüstriye gelecek ve seri üretim olacak. Bu şekilde bir çalışma umut ediyoruz, hedefimiz kaynak falan değil, bu projeyle yüksek teknoloji istiyoruz. Türk sanayicimiz ve üreticilerimiz CERN'de yapılan ihale ve alımlara katılabilecekler. Ülke olarak da ileri teknolojili üretimi ve ihracatımızı artırmak istiyoruz, yüksek teknolojili üretime nasıl geçebiliriz ona odaklanıyoruz."

Haberin Devamı

Kızıltoprak'ın ardından Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Araştırma Geliştirme Koordinasyon Dairesi Başkanı İrfan Koca da bilgi verdi. Konferansta, dünyanın en büyük ve en yüksek enerjili atom altı parçacık çarpışmalarına sahne olan CERN'de yapılacak ekipman iyileştirme ve değiştirme çalışmaları, üniversite-sanayi işbirliğiyle girilebilecek projeler ve sanayicilere yönelik açılacak ihaleler hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı.     

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!